Ha megőrültek a hámsejtek, ezüstös pikkelyeket növeszt a test

Pikkelyeket? Igen! Ezüstös-fehér bőrdarabok hámlanak le állandóan azokról, akik a psoriasis nevű betegségben szenvednek, vagyis pikkelysömörösek. Szégyenükben hosszú ruhát viselnek, vagy ki sem mozdulnak otthonról. Pedig a betegség tünetmentessé tehető!

Hol vannak a betegek? Miért nem látjuk őket?

Sok beteg a világtól elzártan, a társadalomból és szűken vett közösségéből kirekesztetten, szégyenteljesen éli az életét, gyakran depresszióval küzdve, munkanélküliként. A betegség rendkívül látványos tünetekkel is járhat, illetve akár az ízületeket is megtámadhatja - ekkor pedig a mozgás annyira fájhat, hogy az illető dolgozni, önmagát ellátni sem képes.

A pikkelysömör (pszoriázis) egy krónikus, a bőrt és az ízületeket érintő örökletes, gyulladásos betegség, mely nem gyógyítható. A pszoriázis miatti életminőség-romlás mértéke meghaladja a súlyos szív- és érrendszeri vagy cukorbetegségben szenvedő betegeknél észlelt szintet!

Ám a megfelelően kiválasztott krémek, tabletták, az UV-fényterápia, illetve a legújabb, úgynevezett biológiai terápia segítségével az életminőség drasztikusan javítható. "A betegség ugyan nem gyógyítható, de a betegek számára a tünetmentesség is tökéletesen elég a boldogsághoz" - mondta dr. Wikonkal Norbert bőrgyógyász.

Ma már célzott biológiai terápiával hatékonyan kezelhető a psoriasis, más néven pikkelysömör, így a betegek képesek újra normális életet élni - hívta fel a figyelmet a betegeket képviselő egyik alapítvány. Magyarországon 150-200 ezerre tehető a pikkelysömörben szenvedők száma. A betegek szégyellik testüket, nem ritka, hogy emiatt depressziósak is lesznek, ez pedig akár öngyilkossággal is végződhet. Pedig most már valóban kiváló eredményeket értek el a kezelésben a szakemberek - fontos, hogy erről tudomást szerezzenek azok a betegek, akik már feladták az orvoshoz járást!

Nem vagy egyedül!

Ez egy stigmatizáló betegség - mondta Vargáné Kiss Zsuzsanna, a Magyar Prosiasis Alapítvány titkára. Az orvosok, a jól képzett bőrgyógyászok, a centrumokban dolgozók a testi tünetekkel törődnek, arra azonban nincs idejük, hogy a mindennapi élethez tanácsokat adjanak, és még a beteg lelkét is ápolják.

A Magyar Psoriasis Alapítvány és a Magyar Psoriasisos Betegek Egyesülete azonban abban tud segíteni, amiben az orvosok nem. Megosztják tapasztalataikat, hogy milyen gyógykenőcsök nem színezik meg a ruháikat, milyen módon lehet könnyebbé tenni a takarítást (a lehullott pikkelyek miatt akár naponta kétszer is szükség lehet porszívózásra!), milyen textíliákat, ruhafazonokat érdemes hordani, hogy a legkevésbé látszódjon a betegség, viselője mégis igazodjon az évszakhoz, illetve melyik mosószer veszi ki a krémek okozta foltokat.

Születéstől haláláig mindenkinél kijöhet a betegség

A betegség bármilyen életkorban előjöhet, akár csecsemőkorban is, vagy 90 évesen is. A két legjellemzőbb időszak mégis a hormonális változások ideje: a pubertáskor és a változókor - mondta a HáziPatika.com kérdésére Wikonkal Norbert bőrgyógyász.

A pszoriázis kialakulásában több gén is szerepet játszik, ezért van, hogy egyeseknél erőteljesebbek a tünetek, illetve hamarabb provokálódik a betegség, másoknál azonban kevésbé súlyos a probléma és később jelentkezik. Ha azonban nem kezelik, akkor a betegség típusától függően enyhébb vagy súlyosabb, akár végzetes kimenetele is lehet. Ha például az ízületeket is megtámadja a kór, akkor azok pusztulása általában visszafordíthatatlan.

Célzott beavatkozás a hibás folyamatokba

A pszoriázis kezelésére krémeket, UV-fényterápiát és szisztémás kezeléseket, illetve ezek kombinációit alkalmazzák. A sorrend régebben nagyon szigorú volt: előbb krémekkel próbálkoztak, aztán UV-fénnyel kezelték a bőrt, végül ennek sikertelensége esetén más gyógyszert adtak. Ma már rögtön gyógyszeres terápiát kezdenek, ha a testfelület 10 százalékánál többet érint a betegség. Ez azért fontos, mert számos beteg fáradt bele a kudarcokba és fordult hatástalan, ám drága vagy divatos alternatív terápiák felé, hogy legalább megpróbálkozzon valamivel, ami javulást ígért. Az orvosoknak be kellett tartaniuk a protokollt akkor is, ha elérhető lett volna hatékonyabb, kényelmesebb kezelési módszer is, sok beteg nem győzte kivárni, míg eljut a valóban hatékony kezeléshez.

A biológiai szerek egy, az adott betegség kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszó, gyulladást okozó anyagok vagy sejtek működését gátolják, így megállíthatják - vagy legalább nagymértékben lassíthatják - a kóros folyamatot. Beadható kórházban infúzióként, de injekciós tollban kiszerelt forma is elérhető, amelyet a beteg önmagának egy gombnyomással tud beadni, hetente egyszer. Az új gyógyszerek kifejlesztését az tette lehetővé, hogy a kutatók megértették, mi csúszik félre a szervezetben, és a terápia csak ezt a problémát veszi célba. A célzott biológiai terápia előnye tehát az, hogy csak ott avatkozik bele a szervezet működésébe, ahol a kóros jelátvitel folyik, és csupán azt akadályozza meg, hogy az agy állandó, felesleges és káros hámképződésre utasítsa a bőrt. Így ennek a terápiának a mellékhatásai elenyészőek. A gyógyszer beadható infúzióként is, de van erre a célra fájdalommentesen használható, speciális öninjekciózó "toll" is. A terápiát az OEP 100%-ban támogatja a betegeknek.

Sok olyan beteg él most is Magyarországon, aki belefáradt a háziorvosa, bőrgyógyásza által felírt kenőcsök használatába, és nem tud róla, hogy létezik hatékony, akár tünetmentességhez is vezető terápia! Aki ebben a cipőben jár, az keresse fel a hozzá legközelebb eső "Biológiai Terápiás Centrumot". Ilyen van Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Kecskeméten, Miskolcon, Kaposvárott, Szombathelyen is.

Milyen tünetei vannak?

A pszoriázisos betegek nehezebben találnak munkát, illetve sokszor a munkájukat is elvesztik. Leépítések esetén a munkaadónak elsőként jut eszébe az a munkatárs, aki maga körül "pikkelyeket" hullajt, és a munkaidő végére tele lesz a bőrével a környezete. A betegség miatt gyakoribb a családon belüli konfliktus, a szexuális élet megszűnése és a válás is. A betegség a test bármely részen megjelenhet, de különösen gyakran kezdődik a kiálló testrészeken, a könyökön, térden. Fiataloknál a fejbőrön is, de szereti a hajlatokat is. Mivel azonban egy testrész sincs védve, akár a körmökön, a nemi szerven, a tenyéren vagy talpon is kialakulhat.

A pikkelysömör nem fertőző, azonban a betegek bőr- és körömtünetei gyakran riasztóak, esetenként undort keltőek. A betegek mások által megszokott helyzetekben kiszolgáltatottnak érzik magukat, például szűrővizsgálatokon, közlekedésnél, iskolában, a munkahelyen, nyaraláskor.

Ha az egyik szülő pikkelysömörös, akkor a gyermek esélye a betegségre 10 százalék. Ha azonban mindkettő, akkor a gyermek 40 százalékos eséllyel örökölte a pszoriázist. A betegek gyógyulási vágyát, és tájékozatlanságát sokszor kihasználják hatástalan, drága "gyógymódokat" kínálva. Ezért a betegszervezetek is azt javasolják, hogy minden esetben szakorvoshoz forduljon a beteg.

A pikkelysömör megjelenését provokálhatják a szervezetben megjelenő pici gyulladások is, ezért a betegeknek vigyázniuk kell, hogy rendben legyenek a fogaik, megfázás esetén megfelelő kezelést kapjanak a szövődmények elkerülése érdekében, a férfiaknak pedig mindent meg kell tenniük, hogy a prosztatagyulladást elkerüljék.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció