"Csak a leégésekről szólt az élete"

HáziPatika

Végre megérkezett az igazi tavasz és vele a napsütés, így elkezdődhetnek a szabadtéri programok, sőt lassan már nyári terveinket szövögethetjük. Annak érdekében, hogy mindennek valóban csak a napos oldalát tapasztaljuk meg, fontos beszélnünk a fényvédelemről.

Mi a fényvédelem?

A Bioderma egy országos kutatásban, több száz válaszadóval mérte fel, hogy milyen információkkal rendelkeznek az emberek Magyarországon a témakörben. Tudják-e például, hogy mit jelent a faktorszám, vagy hogy mikor érdemes naptejet használni? Vagy hogy milyen típusú bőrre, milyen fényvédő krémet kenjünk? A válaszokból kiderült, hogy az emberek jelentős többsége alapvetően tisztában van a fényvédelem fontosságával. A vásárlói tudatosságot azonban nem árt fejleszteni, így a kutatás szerint szükséges tisztázni még néhány alapfogalmat.

Ennek érdekében indult el egy nagyszabású kampány Fényvédelem Hete címmel. Az országos edukáció első lépéseként a Bioderma egy kerekasztal-beszélgetést szervezett prof. dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász szakmai együttműködésével. A beszélgetésen Kovács Patrícia színésznő, Ráskó Eszter humorista és Winkler Róbert újságíró osztották meg személyes történeteiket, de a hatvanfős közönség soraiból is több kérdés és hozzászólás érkezett, jelezve, hogy mindenkit érintő, fontos témáról van szó.

Bioderma, Fényvédelem hete az emberek jelentős többsége alapvetően tisztában van a fényvédelem fontosságával, Bioderma fényvédelem faktorszám napsütés bőrápolás Fényvédelem hete
Az emberek alapvetően tisztában vannak a fényvédelem fontosságával

Amit eddig nem tudtunk a fényvédelemről

Kovács Patrícia elmondta, hogy  már a gyerekkori balatoni nyaralások óta különösen fontos számára a fényvédelem, a beszélgetés azonban neki is nyújtott új információkat. Megtudta például, hogy smink felvitele előtt is szükséges fényvédő krémet használni, majd a nap folyamán sprayjellegű fényvédőkkel tartható fenn a hatás.

A beszélgetésből az is kiderült, hogy lehetséges egészségesen barnulni, ehhez viszont elengedhetetlen saját bőrtípusunk ismerete, és ettől függően a megfelelő faktorszámú fényvédő használata. Érdemes tájékozódnunk ezekről az információkról a patikákban, ahol a legmegbízhatóbb fényvédő termékekhez tudunk hozzájutni, és ahol a patikusoktól tanácsokat is kérhetünk.

A Bioderma az aktuális innovációkkal kapcsolatban folyamatos tájékoztatást nyújt a patikák számára, Bioderma fényvédelem faktorszám napsütés bőrápolás Fényvédelem hete
 Folyamatos tájékoztatás a patikák számára

Minden szabadidős tevékenységnél kell naptej?

Szerinte a leégés ellen legjobban a motoros ruha véd. A viccet félretéve persze ő is elmondta, hogy megrögzött naptejhasználó, hiszen rengeteg kültéri sportot űz - imád például szörfözni. Ennek kapcsán felmerült, hogy sokan csak napozáskor gondolnak a fényvédő krémek használatára, holott minden kültéri szabadidős tevékenységnél szükséges figyelnünk rá.

Gondoljunk időben bőrünk védelmére!

A napfény elengedhetetlen a szervezet számára: lehetővé teszi a csontfejlődéshez nélkülözhetetlen D-vitamin szintetizálását, növeli a szervezet ellenállóképességét, javítja a hangulatunkat. Másrészt viszont súlyos problémákat is okozhat.

Ráadásul attól sem kell félni, hogy ezáltal nem jutunk elég D-vitaminhoz: Wikonkál professzor elmondása szerint nyáron mindössze 15-20 perc napon tartózkodás is elég a szükséges napi mennyiség termelődéséhez, és a fényvédő krémek használata mellett is biztosan hozzájutunk a megfelelő vitamindózishoz.

Ráskó Eszter bőre is nagyon világos és érzékeny, ezért különösen örült, hogy választ kapott fényvédelemmel kapcsolatos kérdéseire. Ahogy a tőle megszokott humorral fogalmazott,  "eddig gyakorlatilag csak a leégésekről szólt az élete", így nagyon örül, hogy végre megtudta, hogyan kerülheti el ezt.

Wikonkál professzor elmondása szerint nyáron mindössze 15-20 perc napon tartózkodás is elég a szükséges napi mennyiség termelődéséhez, Bioderma fényvédelem faktorszám napsütés bőrápolás Fényvédelem hete
Wikonkál professzor szerint nyáron mindössze 15-20 perc napon tartózkodás is elég

600 védőnőnek tartanak képzéseket

Az esemény tehát minden résztvevő számára tartogatott hasznos és fontos információkat, a Bioderma fényvédelmi kampánya ezzel azonban korántsem ér véget. Május végégig országszerte több mint 600 védőnőnek tartanak képzéseket a fényvédelemről, akik segítségével a kampány elsődleges célcsoportját, a gyerekeket és a kisgyermekes szülőket szeretnék tanítani. Az életünk során a bőrt ért UV sugárzás több mint 50%-át gyermekkorban kapjuk - ezért kiemelten fontos, hogy a fényvédelem minél hamarabb, lehetőleg már gyerekkorban beépüljön a napi rutinunkba.

Legyünk tehát e téren is picit tudatosabbak, tájékozódjunk a fényvédelemről megfelelően, és akkor valóban nem lesz más dolgunk, mint élvezni a napfényt - kockázatok nélkül.


A Bioderma által készített kutatás legfontosabb eredményeit néhány pontban összefoglaltuk:

  • az emberek nagy része használ fényvédő krémet és tisztában van a napozás káros hatásaival is;
  • ahogyan azzal is, hogy a gyerekek bőre érzékenyebb;
  • jellemzően nyaraláskor, napozáskor használják a termékeket, míg úgy tűnik, kevésbé köztudott, hogy síeléskor, otthoni kültéri tevékenység során, sőt akár mindennap szükséges lehet a fényvédő krémek használata;
  • mindössze a megkérdezettek 20%-a tudja, hogy a patikákban kapható termékek megbízhatóbbak;
  • a vásárlók általában a faktorszám alapján választják ki a naptejet - amellett, hogy nincsenek tisztában a faktorszám pontos jelentésével.
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag