Kérdések és válaszok

Sokszor van székrekedésem, általában egy héten csak háromszor megyek vécére. Két napja fájdalmat érzek a végbelemben. Forduljak vele orvoshoz? Pontosan milyen szakembert keressek fel?

Proktológushoz (végbél betegségekkel foglakozó orvos, legtöbbször sebész) kell fordulnia, valószínűleg aranyeressége van, ami kezelhető.

Mi a teendő, ha magas a cukrom, mondjuk 10 feletti?

Gyógyszerszedés mellett a magas vércukorszintet leginkább hosszú távon lehet szabályozni, ebben segít a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás. Aktuálisan magas vércukorszint esetén folyadékbevitel és testmozgás javasolt.

Fürdés közben észrevettem, hogy a végbél nyílásánál (érintéskor) fáj, ha tisztálkodom. Tapintásra egy borsónyi nagyságú, lilás-kékes-bordós színű gombócot fedeztem fel közvetlenül a végbélnyílás (bal) szélénél, kívül. Tükörben meg tudtam nézni. 30 éves vagyok, szültem már, semmilyen gondom nincs a székletürítéssel, refluxos vagyok. Kérem, segítsen nekem, mi lehet ez? Kell-e orvoshoz mennem, vagy elmúlhat magától? Ha kell, hová kell menni vele?

Amit leír, az szinte egyértelműen aranyeres csomó, kissé gyulladt állapotban, esetleg vérrögösödéssel. Nem kell megijednie, inkább kellemetlen, mint súlyos. Próbáljon meleg ülőfürdőt venni, valamint a patikában kapható aranyér kúpot és kenőcsöt, 2-3 nap alatt javulni szokott. Ha mégsem, és fájdalmasabbá válik, akkor proktológus-sebészhez forduljon, esetleg kisebb beavatkozásra is szükség lehet.

Év elején vették észre, hogy az egyik vesém a kis medencémben, a köldököm mellett van. Lesz ennek valami hátránya életem folyamán? Honnan tudhatnék meg erről többet?

A kismedencei dystop vese egy elhelyezkedési fejlődési rendellenesség, mely nem feltétlenül okoz panaszt, és nem feltétlenül jár bármi gonddal. Amennyiben ön hölgy, akkor áldott állapotában fokozott urológiai ellenőrzése indokolt. Amennyiben a dystop veséjében alakul ki valamilyen urológiai megbetegedés, akkor annak kezelése nagyobb körültekintést igényelhet. Javasolt küzdő sportok elkerülése, ahol a veséje nagyobb sérülésnek lenne kitéve.

Magas a bilirubinszintem, az előző értékhez képest emelkedett. Mi a teendőm? Mi állhat mögötte?

Nagy valószínűséggel Gilbert-kórja van, ami nem betegség, hanem állapot. Lényege az, hogy a bilirubin lebontásáért felelős enzim kicsit alul működik a májában, így a bilirubin szint magasabb a normálisnál. Ez nem betegség, és nem jár a máj szerkezeti változásával sem most, sem később. Stressz, nehéz fizikai munka, sport okozhatja a bilirubin szint átmeneti emelkedését, és esetleg a szemfehérje besárgulását, de ez egy ártalmatlan állapot. Sem az epe, sem a hasnyálmirigy betegsége nem áll mögötte.

Már évek óta magas a koleszterinszintem. Diétázom, Omega 3-at , lecitint, fokhagymakapszulát és mindenféle népi gyógymódot kipróbáltam már. Ennek ellenére 7,1-ről 7,9 re emelkedett. Mit tehetek, hogy normális határok közt tudjam tartani a koleszterinemet? Gyógyszert nem szeretnek szedni.

Sajnos örökletesen magas koleszterinszint esetén a gyógyszer rendszerint elkerülhetetlen. Ami nem gyógyszer és segíthet az a gabonarost (pl. zabkorpa), de ezzel együtt is várható a koleszterinszint lassú fokozatos emelkedése.

Már több mint 2 éve minden reggel úgy kelek ki az ágyból, hogy köhögés nélkül véres a nyálam. Ez általában idegesség hatására fokozódik, vagy ha savas gyümölcsöt eszem. Két éve megtükröztek, és a gyomorban 3 savas felmaródást állapítottak meg. Kaptam savlekötőt, de ez sem segített. Váltottunk gyógyszert, a gyomorfájdalmam megszűnt, de a vérzés csak nem múlt el. Most voltam bronhoszkópián is, hátha onnan jön a vér, de szerencsére nem láttak semmit, a tüdőgyógyászaton is azt mondták, valószínű a gyomromból van. Kérdésem ilyen esetben elég csak a savlekötő, vagy kellene gyulladáscsökkentőt is szednem.

A hörgőkből köhögéssel, a gyomorból hányással ürülhet vér. Az elvégzett vizsgálatok sem utalnak sem a gyomorból, sem a hörgőkből származó vérzésre, úgy érzem, hogy komoly baja nem lehet. Gondolom, gégészeti vizsgálat is történt, ez még szükséges. Egyéb lehetőségek: nyitott szájjal való alvás, horkolás, és a száraz nyálkahártya berepedezése ; esetleg nyugtalan alvás közben fogcsikorgatás, és kisebb nyálkahártya sérülés. A gyomorfelmaródásra csak savcsökkentőt kell szednie.

Vérvizsgálatom értékelésén egyetlen kiugróan magas adat volt a GGT 92-es értéke. Ez mit jelent? Okozhatja gyógyszerszedés?

A magas GGT nem feltétlenül gyógyszer mellékhatás, rendszerint a zsírmáj jele, mely elhízás vagy kiállott vírusos májgyulladás esetén is kialakul.

25 éves nő vagyok. Fekélyes vastagbélgyulladást diagnosztizáltak nálam. Azóta a betegségem összesen 2 alkalommal mutatott aktivitást, terhességem alatt kórházi kezelésre is szorultam emiatt. Betegségem jelenleg is tünetmentes, gyógyszeres kezelést kapok. Colitises betegeknek milyenek az életesélyei? Megélhető-e az időskor folyamatos ellenőrzés mellett?

A colitis ulcerosa betegség elkísérheti egy életen át, az élet azonban ugyanolyan hosszú lehet, mint másoké. Rendszeres gasztroenterológai kontroll szükséges, ez sokszor laborkontrollból áll csupán, de még tünetmentes esetben is szükséges a fenntartó kezelés az adott helyzetnek megfelelő gyógyszeradaggal. 2-3 évente endoszkópos kontroll is szükséges lehet a pontos kiterjedés megállapítására. Újabb terhességet is vállalhat nyugodtan.

7 hete van egy nyirokmirigy megnagyobbodás a nyakamon. Adott a doktornő antibiotikumot, de nem használt. Vérvételi eredményem jó, hamarosan megyek ultrahangra is, de azóta is fáj a nyakam. Mi lehet a probléma?

Nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, azonban nem szabad az ügy fölött átsiklani. Az ultrahang vizsgálat után érdemes volna egy szövetmintát vetetni a göbből. Ezt aspirációs citológiai vizsgálatnak hívják, egy tűvel megszúrják az elváltozást, és abból meg tudják állapítani, hogy mivel is állunk szemben, mi a teendő.

Cikkek