Komoly változások lesznek a kórházakban

Hatékonyabb működtetés, egységes informatikai platform kialakítása és plusz források bevonása is szerepel az egészségügy átszervezését célzó tervek között.

Folytatni akarja az egészségügyi reformot és az ágazatban a bérkorrekciót Ónodi-Szűcs Zoltán; az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára erről a Magyar Időknek adott interjújában beszélt. A politikus a lapnak elmondta: pluszforrásokat tart szükségesnek ahhoz, hogy a garantált bérminimum januári növelése miatt ne csússzon össze a szakdolgozói bértábla.

A Magyar Kórházszövetség nem támogatja az egészségügyi térségi kancellária-rendszer kialakításáról készített előterjesztést, elsősorban a jelenleg is kritikus humánerőforrás-helyzet és a betegellátás biztonságának veszélyeztetése miatt. Erről korábban az alábbi cikkben írtunk!

Rövidebb várólisták, informatikai fejlesztés

Ónodi-Szűcs Zoltán azzal kapcsolatban, hogy nem sikerült kialakítani a kórházakban a kancellári rendszert, azt mondta: tisztában volt azzal, hogy nem lehet megnyerni a Kórházszövetséget a kórházigazgatók jogosítványait jelentősen megnyirbáló kancelláriáknak, de bízott abban, hogy az intézményvezetők is belátják, hogy ez jó lehetőség az ellátórendszer hatékonyságának növelésére. Ugyanakkor a kórházak működését a betegek hatékonyabb és szervezettebb ellátása érdekében át fogják alakítani, de hogy pontosan milyen módon és mennyi idő alatt, azon még dolgoznak. 

További pluszforrások bevonása szükséges az egészségügyi reformok véghezviteléhez
További pluszforrások bevonása szükséges az egészségügyi reformok véghezviteléhez

Hangsúlyozta, hogy nem lenne szabad megtörténnie annak, hogy több nap után találjanak rá egy holttestre egy kórházi mosdóban. Az államtitkár fontosnak nevezte a kórházi szakrendelők fejlesztését, a háziorvosi ellátásban pedig a törzskartonok bevezetését. Idén is meghirdették a praxisvásárlási és letelepedési támogatási pályázatokat, és ezekből jól látszik, hogy egyre többen jelentkeztek háziorvosnak a hátrányos helyzetű régiókba. A helyzet ennek ellenére sem javult érdemben.

Arról is beszélt, hogy a várólisták rövidítése érdekében az egységes egészségügyi informatikai rendszer részeként jövőre kötelezővé teszik az elektronikus előjegyzési napló vezetését,amit össze fognak kötni a szintén kötelezően vezetendő ambuláns naplókkal.


2017 második felében általánossá akarják tenni a vastagbélszűrést, és újabb erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a jelenleginél sokkal többen vegyenek részt az ingyenes emlő- és méhnyakrák-szűréseken. Emlékeztetett arra, hogy jövőre 40 milliárd forint hazai és mintegy 11 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a fővárosi kórházak energetikai korszerűsítésre, fejlesztésére.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napsütést csak kevés felhő zavarja, csapadék pedig sehol sem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag