Kigúvad a szeme? A pajzsmirigy is okozhatja!

A pajzsmirigy-túlműködés okozta, megnagyobbodott szemgolyókkal járó betegséget Basedow írta le először. Cikkünkből megismerheti, hogy miről is van szó.

Apajzsmirigya nyakon, a gége úgynevezett pajzsporcai alatt és a légcső felső részének két oldalán elhelyezkedő kétlebenyes mirigy, a légcső legfelső részét közrefogva helyezkedik el. Innen nyúlik fel a tojás alakú, felfelé és kissé oldalra és hátrafelé kicsúcsosodó két oldalsó lebeny, amelyek a gégét két oldalról fogják közre, kissé takarva a pajzsporc és a gyűrűporc oldalsó részeit.
A két lebenyt elől-alul a 2-4. légcső porcgyűrű magasságában egy vékonyabb kötőszöveti híd kapcsolja össze.A pajzsmirigy meglehetősen tömött tapintású, barnásvörös színű, a sekély behúzódások folytán gyengén dudoros felszínű, melyet erős kötőszöveti tok fog közre. A pajzsmirigy tömege felnőtt emberben 15-25 g, egészséges állapotban ez nem is változik (kivéve a terhességet), és méretéhez képest rendkívül bő a vérellátása.

Tipp

A pajzsmirigy rendellenes működéséből fakadó, szerteágazó tünetek megnehezíthetik a betegség diagnózisát. Megeshet, hogy a laborértékek nem utalnak eltérésre, de a beteg mégsem érzi jól magát, ilyenkor érdemes másfelé vizsgálódni. A részletekért kattintson!A pajzsmirigy belső szekréciót végző sejtjei, a pajzsmirigy szöveti egységét alkotó follikulusokba, illetve acinusokba rendeződnek. Ezek mintegy 0,1-0,5 mm átmérőjű gömb alakú igen viszkózus folyadékkal telt hólyagok. Tartalmuk egy jódtartalmú glikoprotein.

Az endokrin mirigyek egy részében a hormonszekréció percről percre követi a külső vagy belső környezetben lejátszódó változásokat. A pajzsmirigy hormonszekréciója az emberben viszonylag stabil, a többi belső szekréciós mirigyre jellemző napszaki ingadozások kisebbek és a külső belső környezetben bekövetkező változások nem hoznak létre nagy változásokat.

Kóros körülmények között a pajzsmirigy megnagyobbodhat, akár diffúzan, akár göbös formában. Az alaki megnagyobbodás nem mindig jelent egyúttal működési változást is. Járhat akár normális, akár fokozott, akár csökkent hormontermeléssel. Ez a megnagyobbodás a betegvizsgálat során tapinthatóvá is válhat, és a légcsövet nyomhatja, függőleges lefutásából kitérítheti, illetve szűkítheti is. A pajzsmirigy nagyságának, anatómiai elváltozásainak a pontos kiderítésére az ultrahang-, illetve az izotópvizsgálat ad lehetőséget.

Működés

A pajzsmirigy-hormonok azanyagcserelegfontosabb szabályozói. Elengedhetetlenül szükségesek a szervezet normális fejlődéséhez. Hiányukban károsodik a méhen belüli és a születés utáni fejlődés egyaránt. Zavar támad az energiaforgalomban, és a hőszabályozásban. Az anyagcserét fokozó hatásuk révén növelik az oxigén felhasználását is. Fokozza a zsírok és fehérjék lebontását, a cukorraktárakból fokozzák a kiáramlást, ezáltal a vércukorszintet is emelik. Az idegrendszer normális tevékenysége is jelenlétükhöz kötött. Hatására nő a szívműködés frekvenciája, és perctérfogat. Fiatalkorban elengedhetetlenül szükségesek a normális testi és szellemi fejlődéshez.

A pajzsmirigy működése a TSH (tiroxin stimuláló hormon), az agyalapi mirigy pajzsmirigy-működést stimuláló hormonjának befolyása alatt áll. Gyakorlatilag a pajzsmirigyhormon-szintézis és -leadás valamennyi lépésének szabályozásában részt vesz. A TSH mellett a jód mennyisége is alapvetően befolyásolja a pajzsmirigyhormonok képződését, ugyanis a pajzsmirigyhormonok szintéziséhez jód szükséges. Jelentős mennyiségű jódraktár van magában a mirigyben.

A szervezet a jódot a táplálékkal és az ivóvízzel jodid ionok formájában veszi fel. A felszívódott jodid a vérkeringéssel jut el a pajzsmirigy-sejtekhez. Ha a pajzsmirigysejtekben rendelkezésre áll jodid, akkor a frissen a follikulusokba került tireoglobulin egyes, megfelelő pozícióban lévő tirozinjai jódozódnak, így keletkezik a mono-dijódtirozin, majd ezek összekapcsolódása után a tri- és tetrajódtirozin (tiroxin) jön létre.

Miért gúvad ki a szem? - Avagy mi az a Basedow-kór?

A betegséget először 1840-ben Basedow írta le. Nőknél gyakrabban fordul elő mint férfiaknál. A Basedow-kór általában a pajzsmirigy autonóm megbetegedése, és ily módon elsődleges endokrin zavarnak számít. Az ok a pajzsmirigyben keresendő, nem az agyalapi mirigy TSH termelése nő meg. Autoimmun eredetű megbetegedés, a pajzsmirigyhormon-termelés fokozódása miatt jön létre (hipertireózis). Ilyenkor a szervezet immunzavaráról van szó: a szervezet a saját "sejtjeit" is idegennek ismeri fel, s ellene ellenanyagot termel.

Basedow-kór esetén a pajzsmirigysejtek felszínén lévő kis fehérjeszerkezet (TSH-receptor) ellen termel a szervezet ellenanyagot, így serkentve a pajzsmirigy működését és hormontermelését. Basedow-kór esetén felgyorsul a sejtanyagcsere, így fokozott étvágy mellett a beteg testsúlya csökken. Szapora a szívműködése, izzad, és hasmenése is lehet. Megmutatkoznak a szimpatikus idegrendszer izgalmi jelei: gyors és erős szívdobogás, a szív ingerképző- és -vezető rendszerének zavarai, meleg a bőr, verejtékezés, izgatottság, ingerlékenység, sokszor hasmenés.

A Basedow-kór egyik fő tünete az izzadás és meleg bőr

A Basedow-kór egyik fő tünete az izzadás és meleg bőr

A keringés sebessége nő,magas vérnyomásizgatottság, feszültség is jelentkezhet. A vérben nem mindig találhatjuk meg a vércukorszint emelkedését, mert ezt kompenzálhatja a fokozott energiaigény miatt szükséges nagyobb cukor-elégetés. Jellegzetes tünet lehet a szemgolyók kidülledése, amely, ha kisfokú, csak csillogóvá, nagyobbá teszi a szemet, és ez akár növelheti a női vonzerőt, de a későbbiekben a szemhéjak hiányos záródását eredményezheti, amely már ijesztő arckifejezést kölcsönöz a betegnek, és veszélyezteti a látást is. Egyes vélemények szerint a szemgolyók kidülledése a szemgolyó mögötti kötőszövet duzzanata miatt jön létre. Mások exophtalmust (szemgolyó-kidülledést) produkáló anyagot feltételeznek a háttérben.

Diagnózis

Mivel hasonló tünetekkel jelentkezhet akár a göbös strúma, vagy akár az agyalapi mirigy TSH-túltermelése következtében létrejövő hipertireózis is, az okok elkülönítése a követendő kezelés meghatározása miatt szükséges. Erre szolgálnak a hormonszintek meghatározása, az ultrahang- és izotóp-vizsgálatok. Basedow-kór fennállását már a klinikai tünetek is felvetik, de a pajzsmirigy-ellenes antitest vizsgálatok azért szükségesek, hogy megerősítsük az immun-hipertireózist és kizárjuk a pajzsmirigy autonóm működését. A TSH-receptort kötő, és azt aktiváló antitest meghatározása receptor assay módszerrel történik.

Gyógykezelés

A tüneti kezelés mellett a Basedow-kórban szenvedők esetében a gyógyszeres kezelés hosszan tartó, ezért szükség van a beteg türelmére is, ám végül gyógyuláshoz vezet. Sajnos az esetek 30-70 százalékában kiújul a betegség. Lehetséges a sebészi kezelés; tehát a mirigy megcsonkolása is, ami főleg visszatérő betegség és nagy golyva esetén indokolt. Harmadik lehetőség a radioaktív (izotópos) jódkezelés, amely valójában "vértelen műtét". Egy pohár vízbe belekeverik a jód 131-es izotópjának számítógép segítségével kiszámolt adagját, és azt a beteg megissza, majd néhány napra elkülönítik őt, hogy ne kerüljön terhesek, gyermekek körébe, akik számára esetleg ártalmas lehet a páciens sugárzása.


A kezelés teljesen ártalmatlan a betegekre nézve, minimális kockázattal sem jár. A sugárzó jód bejut a pajzsmirigybe, és elpusztítja a működő sejtek bizonyos részét. Izotópos kezelést terheseknél és kisgyermekeknél nem szabad alkalmazni!

Egyes orvosi vélemények szerint a pajzsmirigy-túlműködést a betegek közül sokan pozitívan élik meg, ugyanis a felgyorsult anyagcsere miatt fokozódik az agyi működés is. Ebben az állapotban sokkal kevesebbalváselegendő, mint egészségeseknek, és a munkabírás is nagyobb. Ez az állapot kicsit hasonlít a mániás állapothoz. A betegek egy része lemondana a gyógykezelésről, de persze ez lehetetlen, mert a pajzsmirigy túlműködése nagyon veszélyt jelent a szív-, ér-, csont-, izom- és immunrendszerre nézve. Kezelés nélkül súlyos következményekkel járhat.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag