Így változik a homeopátiás szerek csomagolása

A gyógyszerek forgalmazását és hirdetéseit vizsgáló Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szigorúbb feltételekhez kötné a homeopátiás készítmények forgalmazását. A szervezet szerint a szerek csomagolásán fel kell tüntetni, hogy hatásosságukra semmilyen tudományos bizonyíték nincs.

Jelentősen változhat az amerikai hatósági gyakorlat a homeopátiás szerek kapcsán - hívta fel a figyelmet a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ). Honlapjukon egy komoly szemléletváltásra hívták fel a figyelmet, melynek kezdeményezője a gyógyszercégek kommunikációját is vizsgáló Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC). A kezdeményezés jelentős mértékben újraírhatja a homeopátiás készítmények forgalmazásának szabályait.

Szezon előtt érdemes elkezdeni az alkati kezelést és az adott allergiára való felkészülést. A szezon alatt pedig a tünetek kezelése fontos a homeopátiás készítményekkel. A VideóRendelőben Dr. Kuklis Eszter homeopata, életmód-tanácsadó beszél erről!

Komoly szemléletváltás előtt állunk?

Az amerikai szabályozási környezet jelentősen különbözik az európaitól - magyarázza honlapján a gyógyszertárak szövetsége. Amíg nálunk a monokomponensű, vény nélkül kapható homeopátiás készítményeket szigorúan csak indikáció nélkül lehet forgalomba hozni, addig az óceán túlpartján ezzel pont ellentétes a gyakorlat. Ott ezeket a szereket kizárólag indikációval lehet forgalomba hozni. Az eltérő szabályozás következménye az is, hogy a homeopátiás készítményeket hirdetni is lehet.

A gyógyszerek forgalomba hozatalának engedélyezésével az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (Food and Drug Administration, FDA) foglalkozik, míg a hozzájuk kapcsolódó kereskedelmi gyakorlat és a hirdetések ellenőrzése a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, vagyis az FTC hatáskörébe tartozik. Utóbbinak az egyik fő feladata, hogy megvédje a fogyasztókat a csalásoktól és a megtévesztő reklámoktól. Emiatt szigorúan ellenőrzik az egészségügyi termékekhez kapcsolódó hirdetéseket is, hogy csak olyan állítás hangozhasson el a reklámokban, melyeket tudományos bizonyítékokkal lehet igazolni.

Jelentősen változhat a hatósági gyakorlat a homeopátiás szerek kapcsán
Jelentősen változhat a hatósági gyakorlat a homeopátiás szerek kapcsán

Az FTC ezt az alapelvet ki akarta terjeszteni a homeopátiás készítményekre is, amivel összeütközésbe keveredett az azokat engedélyező FDA-vel. Az FDA ugyanis úgy engedélyezi a homeopátiás készítmények forgalomba hozatalát, hogy nem követeli meg a hatásosságra vonatkozó tudományos bizonyítékok bemutatását.

A két szervezet közötti ellentmondás feloldásának egyik lehetséges módja, hogy az FDA változtat a gyakorlatán, és csak akkor engedélyezi a homeopátiás szerek forgalmazását, ha a gyártók a hatásosságot megfelelő klinikai bizonyítékokkal alá is tudják támasztani. Tavaly ebbe az irányba történtek meg az első lépések, amikor az FDA nyilvános meghallgatást tartott a témában, melyen az FTC képviselői is kifejtették a véleményüket. Az FTC ennek szellemében a saját hatáskörében próbál meg kialakítani egy olyan ellenőrzési gyakorlatot, amely a törvényi szabályozásnak is megfelel. A közelmúltban egy nyilatkozatban foglaltak állást a homeopátiás szerek problémakörében, amelynek összefoglalója alább olvasható.

Nincs tudományos bizonyíték a hatásosságra

A homeopátiás készítmények forgalomba hozatalára nincs ráhatása ugyan az FTC-nek, a termékekhez kapcsolódó kereskedelmi kommunikációt azonban vizsgálhatja. A szervezetek közötti ellentmondás feloldásáért a termékeken kiegészítő információkat kell feltüntetni, amelyben tájékoztatják a vásárlókat az alábbiakról:

- nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a szerek hatásosak lennének,

- a termékleírások alapját a homeopátia 1700-as évekből származó elméletei képezik, melyeket a modern orvostudomány nem fogad el.

Az FTC ezzel nem kívánja hátrányos helyzetbe hozni a homeopátiás szerek forgalmazóit, hanem éppen ugyanazokat a követelményeket támasztják velük szemben is, mint bármilyen más OTC gyógyszer forgalmazójával szemben - írja a szervezet a közleményében. 


Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag