Hogyan ér véget a százévesek élete?

Brit kutatók felmérték, milyen betegségekben halnak meg a százévesnél idősebb emberek. Kiderült: a legöregebbek számára más betegségek jelentenek veszélyt, mint a valamivel fiatalabbaknak.

A tüdőgyulladás nem veszélytelen betegség, ezt régóta lehet tudni. Különösen idős emberek esetében lehet végzetes. Ezt erősíti meg egy új tanulmány, amelyet egy Nagy-Britanniára kiterjedő felmérés alapján készítettek, és a Plos Medicine szaklapban jelent meg. Catherine Evans és a londoni King's College-ban dolgozó kollégái azt vizsgálták, hogy milyen okból hunytak el 2001 és 2010 között a százévesnél idősebb emberek.
Összesen 35 867 elhunyt adatait gyűjtötték össze. Minthogy a nők nagyobb számban érik meg ezt a kort, közülük jelentősen többen szerepeltek a felmérésben - írja a német Spiegel Online.

Az egyik leggyakoribb ok a tüdőgyulladás volt - a halottvizsgálati bizonyítványok 18 százalékán szerepelt ez a diagnózis. Más légúti megbetegedések további 6 százalékban fordultak elő.

Szintén gyakori volt a cerebrovaszkuláris (agy-vérkeringési) zavarok fellépése (10 százalék), amelybe beletartozik a szélütés (agyi érkatasztrófa) is. A coronaria-szívbetegség az esetek 9 százalékában, más keringési betegségek pedig a dokumentumok 10 százalékában szerepeltek. A demencia és az Alzheimer-kór 6 százalékot képviselt, a rák pedig 4 százalékot.

Százévesen más betegségek veszélyesebbek, mint fiatalon

Százévesen más betegségek veszélyesebbek, mint fiatalon


A leggyakoribb halálok a végelgyengülés volt a százévesnél idősebbek között. A hivatalos iratok 28 százalékában tűnt fel ez a kifejezés. A halotti jegyzőkönyvek, halottvizsgálati bizonyítványok több mint egyharmadában azonban a fő okok mellett mást is megneveztek. Ezek szintén hozzájárulhattak a beteg halálához. Az esetek majdnem felében itt is a végelgyengülés szerepelt.

Evans kutatócsoportja ezek után megállapította, hogy a halál oka az egyre magasabb korú embereknél más, mint a náluk valamivel fiatalabb korosztályoknál. Így például a coronaria-szívbetegség a 80-85 közöttiek körében minden ötödik halálesetért felelős. A száz év fölöttieknél viszont csak minden tizedikért. A tüdőgyulladás ugyanakkor a 80-85 éveseknél 6 százalékban volt végzetes.

A száz évesnél idősebbek közül a legtöbben idősek otthonában hunytak el (61 százalék) vagy kórházban (27 százalék). Minden tizedik az otthonában halt meg.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag