Higgyünk-e a szemünknek? Nem vagyunk kövérek!

Statisztikai adatok támasztják alá, hogy az emberek egyre nehezebben tudják uralni a testüket. Az adatokat szolgáltató mérési módszer viszont vitatható, a testtömegindex ugyanis rengeteg aktív, sportos életet élő embernél is azt jelzi, hogy több kiló van rajta, mint kellene.

Az egyre nagyobb számú, és egyre több egészségügyi problémát okozó elhízás már csak a hivatalos statisztikák miatt is tagadhatatlan probléma az európai társadalmakban, és hiába az egyre több és változatosabb edzésmódszer, az emberek továbbra is keveset mozognak. A 2013-es évben, Németországban például a felnőttek több mint fele számított túlsúlyosnak: a férfiak 62, a nők 43 százaléka.
Ezzel csak egyetlen gond van, hogy minden adat a testtömegindexből indult ki, ami viszont nem mindig egyértelmű és pontos. Konkrét példa: egy férfi például évek óta rendszeresen fut és úszik a szabadidejében, hetente közel tíz órát szentel a testmozgásnak. 1,87 méter magas, a súlya 97 kilogramm, a testzsír százaléka 17. A súly talán tényleg magas egy kicsit, de ezek egyébként normális értéknek számítanak negyvenéves korban.

A testtömegindex (body mass index, BMI) számítása innentől egyszerű, a testtömeget elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. Ez alapján a példánkban szereplő férfi testtömegindexe 27,7, de a skála szerint csak a 18,5 és 25 közötti érték minősül normálisnak, 30-ig túlsúlyos, afelett pedig elhízott emberekről beszélünk. Emberünk ezek szerint túlsúlyos.
Melyik mérőszámnak higgyünk?

Melyik mérőszámnak higgyünk?


A statisztikák szerint minél magasabb a BMI, annál gyakoribb a cukorbetegség, a rák, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. Ugyanakkor 27,7-es testtömegindexű vizsgálati alanyunk nyugalmi pulzusa 49 percenként, rendszeres sportolásának köszönhetően pedig erősödött a szív- és érrendszere. Ez ugyanakkor cseppet sem érdekli a biztosítókat, akiknél csak a BMI számít.

A hasonló eset egyáltalán nem ritka, a testtömegindex, mint egyetlen mérőeszköz, Amerikában is rengeteg kritikát kapott. A Science tudományos folyóirat szerint például a felnőtt amerikaiak tíz százaléka minősül túlsúlyosnak, holott sportosan élnek, anyagcseréjük tejesen normális. Ugyanez fordítva is igaz: nyolc százalékuknak ugyan rendben van a BMI-je, az anyagcseréje viszont nem.

A 19. század első felében feltalált BMI-t már a hetvenes évek óta használja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) annak ellenére, hogy rengeteg kritikát kapott. Ennek valószínűleg az a fő oka, hogy nagyon egyszerű meghatározni, hiszen csak két értékkel, a testsúllyal és a magassággal kell számolni, ez pedig nagy mennyiségű (értsd: világméretű) adatforgalom esetén határozottan előnyös.

Amit viszont a BMI nem tud mérni, az a testalkat. Aki vállasabb, zömökebb, nagyobb, az is túlsúlyosnak számít. Például az ukrán Vlagyimir Klicsko, aki négy bokszszervezet világbajnoka, 198 centi magas és 112 kiló, de a 28,6-os testtömegindexe alapján messze nem fér bele a normális, egészséges zónába. Pedig őt aztán nem lehet edzetlennek nevezni.

Persze vannak más mérési módszerek is, mint a derék és a magasság arányának kiszámítása, aminek alapján például a cikk elején felhozott példában szereplő úriember már messze a normál tartományban van. Ez az ún. testzsír-index (BAI), amely figyelembe veszi, hogy a súlyunk zsírból vagy izomból tevődik össze, kiszámításához pedig a magasságunkra és a csípő-körméretünkre van szükség.

A lényeg, hogy nem lehet pusztán a magasságunk és a súlyunk alapján megállapítani, mennyire vagyunk egészségesek. Figyelembe kell venni többek között a testalkatot és a kort is, de erre egyelőre nincs megbízható és egyszerű számítás. Így viszont marad a testtömegindex, mert ugyan nem mindig mutat hű képet, de egyelőre mégis ezt használja mindenki.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag