Helyreállíthatja a szívizom-szövetet az őssejt?

A Buffaloi Egyetem kutatói először mutatták be, hogy a felnőtt csontvelő őssejtjeit a simaizomba ültetve helyreállíthatják a szívizomzatot, így visszafordítható a szívelégtelenség.
 
Állatmodell segítségével a kutatók kimutatták, hogy ez a nem invazív eljárás kétszeresére növelte a myociták, vagyis szívizomsejtek számát, ugyanakkor csökkentette a szívizom szöveteinek sérülését 60 százalékát. A terápia jóvoltából javult a bal kamra, vagyis a szív első számú pumpáló üregének működése 40 százalékkal, továbbá akár 50 százalékkal is csökkent a fibrózis, vagyis a szívfal megvastagodása, mely korlátozza az összehúzódásokat.
"Ez a munka bemutat egy új, neminvazív őssejtterápiás eljárást a szívelégtelenségre, mely intramuszkuláris alapokon nyugszik" - mondta Techung Lee, biokémikus adjunktus, a tanulmány szerzője.
Ezek az őssejtek a csontvelőben találhatók, és egy sor sejtfajtává képesek differenciálódni. "Az őssejtek, vagy az általuk kibocsátott faktorok javították a kamra funkcióját, segítették a szívizomzat regenerálódását, csökkentették a sejtek elhalásának mértékét, összegyűjtötték a csontvelő őssejtjeit és a többszörös növekedési faktor gének szívizomban való megnyilvánulását is elősegítették" - mondta Lee. "Az eredmények rávilágítanak a beinjekciózott őssejtek és a befogadó sejtek egymásra gyakorolt hatására, mely a hibás szívizomzat kijavításában csúcsosodik ki."
A fejlesztésről készített jelentés az American Journal of Physiology - Heart Circulation Physiology online újságban jelent meg.

A szívbetegségben elhunytak száma jelentősen csökkent az elmúlt három évtizedben a jobb kezeléseknek köszönhetően. Emiatt most nagyon sokan élnek szívelégtelenséggel. Ezzel az előnnyel azonban csak egy ördögi kört hoztak létre: az egyetlen elérhető terápia a szívelégtelenség gyógyítására a szervátültetés, donort azonban igen nehéz találni.
A szívizom őssejtes terápiájának klinikai kísérletei sebészeti úton zajlottak: az őssejteket egyenesen a szívbe vagy a szívizomba juttatták: olyan invazív módszerrel, mely szövetkárosodást, ritmuszavart, meszesedést vagy a hajszálerek elzáródását okozhatta. "Mi a kutatásunk során sertésszív-modellt használtunk" - mondta Lee. "Felfedeztük, hogy a szívizomba juttatott őssejteknek csak 1-2 százaléka került a szívbe, és nem volt bizonyíték arra, hogy szívizommá differenciálódtak. Ráadásul a beteg szövet nem is igazán kedvező környezet a sejtnövekedés szempontjából. Emiatt, és mert a szívbetegek műtéti kockázati tényezője igen magas, annak láttuk értelmét, ha noninvazív módszerrel juttatjuk be a sejteket a megfelelő helyre. A speciális őssejtek egy fontos tulajdonsága a szövethelyreállító-képesség, melyet ki lehet használni a szívelégtelenség kezelésénél.

Lee megjegyezte, hogy az őssejtek által előállított többszörös trofikus faktorokról a szakirodalom azt állítja, hogy képesek csökkenteni a szövetkárosodást, meggátolni a fibrózist, segíteni az angiogenezist, stimulálni az őssejtek összegyűlését és osztódását, csökkenteni a gyulladásos folyamatokat, mely általában a legfőbb oka a keringési betegségeknek és a szívelégtelenségnek. "Mivel a simaizom-szövet a legelterjedtebb szövet a testben, és kibírja, ha többször nagy mennyiségű őssejtet fecskendeznek bele, gondoltuk, hogy megfelelő módszer lenne az őssejtek bejuttatására. Azt feltételeztük, hogy akkor is képes megmenteni a hibásan működő szívet, ha nem a szívizomzatba juttatjuk" - mondta Lee. "Ez a tanulmány igazolja a feltételezésünket. Kimutattuk, hogy az őssejteket, vagy trofikus faktorokat a simaizomba fecskendezve javítja a kamrai funkciókat, elősegíti a szívizom regenerálódását, csökkentette a sejtelhalást és más tényezőket, melyek szívelégtelenséghez vezethetnek. Ha klinikailag is igazolni lehet ezt a noninvazív eljárást, akkor új lendületet kaphat a szívelégtelenség őssejt-kezelésre."

Lee elmondása szerint a következő lépés az lesz, hogy genetikus és gyógyszerészeti úton serkentik az őssejtek aktivitását, hogy a megfelelő terápiás hatáshoz kevesebb sejt is elegendő legyen. "Ez a célunk. Csökkenthetné a költségeket, és szélesebb körben is elérhető lenne a betegek számára."

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag