Hányféle követ termel a testünk?

HáziPatika

Vajon miért termel az emberi szervezet köveket, amikor azokra semmi szüksége sincs, s miattuk komoly kellemetlenségeket, olykor rettenetes fájdalmat kell elviselni, sőt akár halálos kimenetelű kórokat idéznek elő? A magyarázatot a kémia és a fizika adja meg.

Ahol oldott anyagokkal telített folyadékok mozognak, lerakódások is létrejöhetnek, s a kiülepedő anyagoktól függően különféle kövek is kialakulhatnak. Az emberi test legnagyobb részt folyadékból áll, amelyben különféle ásványi anyagok, és kiülepedésre hajlamos vegyületek találhatók. A folyadékok folyamatos mozgásban vannak, s ha a mozgás sebessége jelentősen eltér az optimálistól, abból általában valamilyen baj lesz.  A kövek akkor alakulnak ki, ha a testünkben található folyadékok mozgása lelassul. A kialakuló pangás miatt az oldott anyagok feldúsulnak, nagyobb fajsúlyuknál fogva kiülepednek, lerakódnak, összegyűlnek. Ilyen körülmények között az egy helyre sodródott anyagok között könnyebben létrejönnek azok a kémiai reakciók is, amelyeknek a következménye valamilyen kő. Azaz, ha adottak a körülmények a kövek kialakulása elkerülhetetlen. Néhány kőfajta viszonylag gyakori, míg más kövek csak ritkán jönnek létre, s némelyik kifejezetten egyedinek számít.

fogkőeltávolítás
Fogkőeltávolítás. A szervezet sokféle követ termel, és mindegyik veszélyeket hordoz

Könnyen lehet, hogy a hitelt érdemlően legnagyobb - több mint egykilós bélhólyag - követ, amit emberi szervezetből eltávolítottak, hazánkfia produkálta. (A részletekre is mindjárt sort kerítünk.) Szólnak hírek egy 2008-as Pakisztánban feltárt 620 grammos vesekőről, a Guinness pedig egy 2004-es mumbai esetet tart nyilván, amelyben a kioperált vesekő legnagyobb kiterjedése meghaladta a 13 centimétert. 

Fogkő

Az emberi szervezetben előforduló kövek közül minden bizonnyal a fogkő a leggyakoribb. Szinte nincs is olyan ember, akinél a fogkövesedés egyszer az élete során ne indulna meg. A fogakat a nyálból és ételmaradékokból összeálló filmréteg, úgynevezett dentális plakk vonja be. Ha ezt alapos fogmosással nem sikerül eltávolítani, kialakulnak benne olyan kristályos szerkezetek, amelyek igen erősen képesek a fogzománchoz tapadni, és megkövülni. Az elmeszesedett plakk általában viszonylag puha állagú kezdetben, de lassan egyre keményebbé válik. Az ínytől fedve, úgynevezett tasakokban is kialakulhatnak igen kemény, gyakran fekete színű fogkövek. A fogköveket házilag nem lehet eltávolítani, a modern kezelések ultrahangot használnak erre a célra. A fogkővel vigyázni kell, mert a nyomában megjelenős fogínygyulladás a fogak elvesztéséhez vezethet. A fogkő a leggyorsabban a felső őrlőfogak külső felületén, valamint az alsó metszőfogak belső felszínén rakódik le, ott ahol a nagy nyálmirigyek kivezetőcsövei találhatók.

Epekő

Gyakoriságát tekintve azepekőáll a második helyen. Magyarországon minden tizedik - más adatok szerint akár minden hatodik - ember érintett lehet, de a nők mindenképpen kétszer akkora arányban, mint a férfiak, s évente 24 ezer honfitárunk esik át epekő-eltávolító beavatkozáson. Az érintettség az életkor előrehaladásával jelentősen növekszik. A húszas éveiben járó népességen belül az érintettek aránya csak mintegy 2,5 százalék, de a 60-65 évesek esetében már 25 százalék feletti.

Az epekő szoros összefüggésben van az elhízással és az egészségtelen táplálkozással. Az ismétlődő epehólyag-gyulladás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a májzsugorodás is elősegíthetik a kőképződést, de az öröklött hajlam is elősegítheti.

A felsorolt indikációkat jól igazolja, hogy az epekövek 60-90 százalékát az úgynevezett koleszterinkövek teszik ki, amelyek javarészt megkeményedett koleszterinből és némi kalciumból állnak. Viszonylag gyakoriak a kisméretű bilirubin- vagy pigmentkövek (6-15 százalék), amelyek kalcium-bilirubinátból és egytizednyi koleszterinből állnak. Az epekövek mérete a homokszemnyitől a galambtojás nagyságig terjed.


Vesekő

A vesekövesség is népbetegségnek számít, hiszen a 40 évnél idősebbek között az érintettek (akinél egyszer megjelent legalább) aránya 4-8 százalék lehet. (Az éves előfordulást mutató adatok itt találhatók.) E kövek több mint 80 százalékának fő alkotóeleme a kalcium, elsősorban kalcium-oxalát, kisebb mértékben kalcium-foszfát. A leggyakoribb kalcium-oxalát kövek kemények és tüskés felszínűek, ezért okoznak könnyen sérülést és vérzést a nyálkahártyán.

Ha a vizeletben túlságosan feldúsul valamelyik oldott összetevő, akkor elkezdődhet a folyadékban a kristályképződés. A mikroszkopikus kristályok rendszerint kimosódnak a vizelettel, de ha az besűrűsödik - például a kevés folyadékbevitel, vagy a nagy meleg miatti gyors folyadékvesztés miatt -, akkor a kristályok könnyebben összekapcsolódhatnak, és kiülepedhetnek. Ha létrejönnek ezek a kőmagok, azokra gyulladásos sejtek, vörösvértestek és baktériumok is tapadhatnak. Ez a konglomerátum összecementálódik és egyre növekszik.

A kiszáradáson túl vesekövet okozhatfertőzésvagy a húgyvezeték elzáródása, több héten át tartó ágyban fekvés vagy inaktivitás, túlzott mennyiségű C- és D-vitamin fogyasztása, a húgysav vérben való felszaporodása, egyes gyógyszerek, bizonyos anyagcserezavarok. A citrát és magnézium hiánya is elősegítik a kőképződést. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás és a magas kalcium vagy oxálsav tartalmú élelmiszerek, kávé, kakaó, sóska, spenót, cékla stb. fogyasztásának korlátozása sokat számít a kő kialakulásának megelőzésében.

Hólyagkő

A hólyagkő is hasonlóképpen és hasonló anyagokból alakul ki, mint a vesekő, de a pangás nem a vesékben, hanem a húgyhólyagban alakul ki. Ez bizonyos betegségek esetén bármely korban előfordulhat, de jellemzően idősebb embereknél, különösen férfiaknál találkozni vele, akiknél a megnagyobbodott prosztata idézi elő a pangást. De a cukorbetegség, vagy a hosszú ágyhoz kötöttség is vizeletpangáshoz vezethetnek, ami előkészíti a hólyagkő képződését.

A hólyagkő speciális esete volt az a világritkaságnak számító eset, amelynek során a  debreceni Kenézy Kórházban egy középkorú férfi hasából egy több mint egykilós bélhólyag-követ operáltak ki 2009-ben.  A strucctojás méretű és küllemű képződmény a véletlenek különös egybeesése miatt alakulhatott ki. A páciens hólyagját évekkel korábban eltávolították, és a vékonybeléből alakítottak ki hólyagot. Ebben növekedett rekordméretűre a kő, amely érdekes módon nem okozott komoly panaszokat, de idővel bizonyosan elzárta volna a vizelet útját, ami a vesék elhalásához vezethetett volna.

A vesekövek tulajdonképpen a vesében felhalmozódó és kicsapódó ásványi anyagokból álló, apró kristályok, melyek sokáig nem okoznak fájdalmat, problémát. Kialakulásuk sok tényezőtől függ, a kevés folyadék mindenképpen szerepet játszik benne. De mi minden állhat még a háttérben? Részletek!

Mandulakő

A mandulakő is viszonylag gyakori, a lakosság mintegy 8 százalékát érinti. E kövek a mandulákon fehér pontok formájában jelennek meg. A mandula felszíne nem egyenletes, s a rajta lévő kis mélyedések képesek csapdába ejteni az ételmaradékokat és baktériumokat, amelyeket a nyál összecementál. Aki súlyosabb, a szerv hegesedését okozó mandulagyulladáson esett át nagyobb eséllyel számíthat e kövek kialakulására. Illetve egyes szájszárazságot okozó gyógyszerek is elősegíthetik a probléma megjelenését, amelyet nyelési nehézségek,fájdalomés a lebomló anyag miatt rossz lehelet jellemez. A kövek megelőzése és részben eltávolítása is megfelelő szájhigiéné segítségével megoldható.

Egyéb kövek

Kövek a leggyakoribb és legismertebb előfordulások mellett váratlan helyeken is megjelenhetnek. Bár ezek előfordulása elég ritka. Így vannak kövek, amelyek a nyálcsatornát és vannak, amelyek a könnycsatornákat zárják el, sőt e folyadékokat előállító mirigyek belsejében is képződhetnek kövek. De találtak már követ az orrban is. Azaz minden olyan helyen kialakulhatnak kövek, ahol oldott anyagokat tartalmazó folyadékok fordulnak elő a szervezetben. De általában véve a megelőzésük mindig azzal oldható meg a leghatékonyabban, ha megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, amely nehezebbé teszi a kőmagok kiülepedését, majd azoknak a kémiai kapcsolatoknak a kialakulását (például a kalcium és az oxálsav vízben oldhatatlan kalcium-oxalátot eredményező reakcióját), amelyek a kőképződés alapját jelentik.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag