Gyorsabb beavatkozások szívinfarktusban

Az Egyesült Államokban mind több kritikai megjegyzés hangzott el az akut infarktus intervenciós ellátásának szervezetlensége miatt.
Ugyanis éjszaka vagy a hét végén ne kapjon senki szívrohamot, mert nézheti, mennyit kell várakoznia, amíg segítenek rajta, pedig az volna az ideális, ha a tünetek kezdetétől 90 percen belül már indulna a szívkatéteres vizsgálat és szükség szerint a beavatkozás: koszorúér tágítás, stent behelyezés. Az American Heart Association (AHA) ezért rendezett márciusban háromnapos konferenciát erről a kérdésről, aminek részletei most jelentek meg és az akciótervet is most hozták nyilvánosságra.
Az új nemzeti program a "Mission Lifeline" nevet kapta, amiben az "életvonal" itt nem a beteg tenyerében lévő redő hosszúságából megjósolt életkilátásokra vonatkozik, hanem arra a szervezés-láncra, amivel igyekeznek elérni, hogy a szívroham gyanújeleire mindenki azonnal hívja a rohammentőt, amelyik a lehető leggyorsabban eljuttatja a pácienst a legközelebbi intervenciós kardiológiai központba, ahol rögtön elindul a diagnosztikus és terápiás munka.
A terveket Dr. Alice Jacobs (Boston Univ., Boston, MA), az AHA előző elnöke ismertette. Hangsúlyozta, hogy az ST-elevációval járó akut infarktus (STEMI) kezelésére az angioplasztika jobb és hatékonyabb kezelési mód, mint trombolízis, de csak az amerikai kórházak negyedében biztosítottak annak a feltételei, hogy bármikor végezhetnek szívkatéterezést, koszorúér-tágítást. Emiatt a STEMI miatt kezelteknek jelenleg csak fele kapja meg a megfelelő terápiát a megfelelő időhatárokon belül.
Alapvető része a programnak az emberek tájékoztatása, nevelése, mert a tünetek kezdetekor igen kevesek hívják a rohammentőt és az infarktusos betegek fele ma is úgy érkezik a kórházba, hogy vagy valamelyik családtagja viszi, vagy - ami még vérfagyasztóbb - maga vezeti az autót.
A program kezdetére egy olyan vizsgálatot is szerveznek, ami 100 kórházat kapcsol össze, melyeknek többségében angioplasztika nem végezhető. Ezek közül 31 intézet mintegy 90 kilométeren belül van, de jónéhány 300 kilométerre található. Gondos mérések azt mutatták, hogy a mentőautó a 90 kilométeres távot 95 perc alatt, a 300 kilométert is két óra alatt megtette. Ezeknek a betegeknek a halálozása rendkívül alacsony, jelenleg négy százalék, ami még nagyobb eredmény, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezeknek 15 százaléka 80 évesnél idősebb.
A szervezők szerint a gyors és hatásos kezelés rövidebb kórházi ápolást igényel és ritkábban lesz szükség olyan drága gyógyeszközök alkalmazására, mint például a defibrillátor pacemakerek. A jó eredményekhez alapvetően fontos az optimális gyógyszeres kezelés is. Idézik, hogy az amerikai gyógyszerhatóság, a Food and Drug Administration (FDA) éppen most engedélyezte, hogy a kis molekulatömegű enoxaparint STEMI esetén is alkalmazzák, mert az ExTRACT TIMI betűszóval jelzett, most megjelent nagy tanulmányban, 20.000 ST-elevációs infarktust elszenvedett beteg vizsgálata egyértelműen igazolta, hogy a jelenleg legmegfelelőbbnek tartott terápiához képest enoxaparin adásával az egy hónapon belüli halálozást 17 százalékkal sikerült csökkenteni.
(Forrás: Circulation, 2007, 115:550-602.)
2007-06-07 09:40
Forrás: Weborvos Dr. Matos Lajos

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag