Európai uniós és ágazati forrásokkal a gyógyszeripari innovációért

Az EFPIA (Európai Gyógyszeripari Szövetségek Federációja) tegnap jelentette be a világ legnagyobb egészségügyi fejlődést szolgáló public private partnership (ppp) programjának, az IMI2 (International Medicines Initiative) indulását.

A program kitűnő lehetőséget kínál Magyarországnak ahhoz, hogy tovább erősítse pozícióit a nemzetközi gyógyszerfejlesztési innováció területén.
Az európai kontinens jelenleg olyan kihívásokkal szembesül, mint az elöregedő populáció, a krónikus betegségek előfordulásának növekedése, jelentős demográfiai és epidemiológiai változások, vényköteles gyógyszerekkel kapcsolatos terápiahűség megrendülése, a betegek egészségtudatosságának igénye, az innovációt ösztönző környezet kialakítása vagy az egészségügyi ellátás szerkezetének változásai.

Az IMI2 célja, hogy minderre olyan Európai szintű kutatási és innovációs választ adjon, ami alapvetően hozzájárul a jobb egészséghez és ezáltal az emberek jobb életminőségéhez.

Az IMI2 az Európai Bizottság és az EFPIA közös public private partnership (PPP) programja, amiben az Európai Unió és az innovatív gyógyszeripari vállalatok együttműködnek. A közös kezdeményezés pénzügyi befektetési lehetőséget ad olyan, az egészségügyi innováció és az egészségügyi innováció eredményeihez történő hozzáférést elősegítő programoknak, amelyek egy adott területen szignifikánsan javítják az adott térség/ország versenyképességét vagy az új megközelítéseken/hatóanyagokon keresztül egy betegség kezeélésének hatékonyságát.

Az első IMI program 2 milliárd eurós költségvetéssel jött létre a 2008. és 2013. közötti időszakra és jelentős áttörést hozott a cukorbetegség és az autizmus kezelésében valamint a gyógyszerbiztonság megközelítésében. A második program - az IMI2 - az EU Horizon 2020 keretprogramjának részeként, jelentősen megnövelt költségvetéssel, 3,276 milliárd euróval indul, hogy összehozza az egészségügyi fejlesztésben részt vevő olyan szereplőket, mint az európai kormányok, a nemzetközi gyógyszeripari vállalatok, az élettani kutatásokban működő intézmények, közép és kisvállalatok és a gyógyulásra váró betegek.

Európai uniós és ágazati forrásokkal a gyógyszeripari innovációért

Európai uniós és ágazati forrásokkal a gyógyszeripari innovációért


Az IMI2 stratégiai kutatási programja a még megoldásra váró egészségügyi igényekre fókuszál, az Európa és a világ számára kiemelt jelentőségű gyógyszerekről szóló 2013-as WHO-jelentésben meghatározott egészségügyi prioritások mentén, például a neuro-degeneratív megbetegedések kezelése, az 1-es típusú diabétesz, a retina megbetegedései (pl. az időskori makula degeneráció), vagy az antibiotikum rezisztencia megoldása és a felelős antibiotikum használat. A projektek nem csak a "klasszikus" tudományos kutatás és fejlesztési tevékenységekre koncentrálnak, lehetőséget adnak a klinikai vizsgálatok innovatív megközelítésére, a személyre szabott terápiák hatékonyabb kifejlesztésére, a betegadat elemzés hatékonyságának fokozására, vagy új folyamatok bevezetésére a hatósági törzskönyvezés és betegek új gyógyszerekhez történő hozzáférésének területén is. A végső cél a megfelelő terápia és ellátás biztosítása, a megfelelő(en kiválasztott) páciensnek, a megfelelő időben (elkezdve).

Az egyes konkrét projektek meghatározása és kidolgozása az iparág feladata (amely maga nem részesül finanszírozásban, hanem 1,425 milliárd euró erejéig saját forrásait fekteti be), azonban az egyes kezdeményezések - és ezen keresztül az elérhetővé váló fejlesztési támogatások és források nagysága - az adott ország, illetve az adott országban található közszférabeli partnerek aktivitásától függ. Éppen ezért célszerű, hogy a Magyarországon felhasználhatóvá váló források maximalizálása érdekében a projektek során a közszféra, a tudományos élet szereplői, a kis- és középvállalatok, a kormányzat és az innovatív vállaltok koordináltan együttműködjenek.

Az IMI2 2014-2020 által finanszírozott programok keretei jelenleg is formálódnak és az eddigi szakmai előkészítő munkának köszönhetően Magyarország kiemelt figyelmet kap az EFPIA Kelet-Európai programjaiban, így most lehetőség van a magyar innovációs gazdasági döntéshozókkal közösen olyan támogatott programokat kidolgozni, melyek Magyarországot a Visegrádi országok között például a már említett nemzetközi klinikai vizsgálatok területén súlyponti pozícióba juttathatják.

E lehetőség megragadásával a következő évtizedben Magyarország élenjáró lehet a V4 országok között a nemzetközi gyógyszerfejlesztés adta lehetőségek felhasználásában a gazdasági növekedés, az orvosok világszínvonalú képzése és az ingyenes, magas minőségű betegellátás megvalósítása terén egyaránt.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

november 25. - december 01.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
6 190
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban kedden délelőtt a csapadék egyre inkább kelet felé helyeződik át, mögötte megkezdődik a felhőzet felszakadozása és hideg levegő beáramlása.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag