Európában 50 millió cukorbeteget kezelnek

A cukorbetegek számának rohamos növekedése a világ számos országában, így hazánkban is rendkívül fontos népegészségügyi probléma. A betegség a mellett, hogy súlyos szövődményei miatt ronthatja az érintettek életkilátásait és életminőségét, jelentős terheket ró az egészségbiztosítókra is szerte a világon.
A kutatók figyelme ezért az utóbbi években olyan terápiás megoldások keresése felé fordult, amelyek egyszerre képesek az olyan, a betegséghez kötődő legnagyobb problémákat megoldani, mint a testsúlynövekedés és a szövődmények kialakulása, valamint hatékonyságuk révén csökkenthetik a gyógyszeres és a kórházi kezelés költségeit.
A Nemzetközi Diabéteszszövetség (International Diabetes Federation, IDF) adatai szerint 2002-ben 177 millió cukorbeteg élt a földön. Ugyancsak az IDF prognózisa szerint 2010-ig 230 millióra, 2030-ig pedig 360 millióra nőhet a számuk; Európában már most közel 50 millió beteget kezelnek. A kór előretörése közvetlen összefüggésben van a népesség elhízásának ugrásszerű növekedésével, hiszen épp a túlsúly az egyik leggyakoribb oka a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. Míg korábban az e típusú diabétesz elsősorban a 45 évnél idősebbek betegsége volt, addig az utóbbi években egyre több a fiatal beteg. Sajnos egyre inkább igaz a mondás, "kövér gyerekből cukorbeteg felnőtt lesz". A helyzetet tovább rontja, hogy az Európai Unióban évente körülbelül 400 ezerrel növekszik a túlsúlyos iskoláskorú gyermekek száma, így a veszélyeztetettek köre is.
A 2-es típusú cukorbetegség kezelése az elmúlt évtizedben bevezetett új készítmények ellenére sem tekinthető megoldottnak. A tablettás készítmények hatékonysága a betegség progresszív természete és az inzulintermelés fokozatos kimerülése folytán időben behatárolt. Az inzulinterápia bevezetése a kezelés bonyolultságától és a rendszeres vércukor-önellenőrzéstől való félelem miatt gyakran késik. Számos készítmény alkalmazásánál ellenjavallatokra és mellékhatásokra kell tekintettel lenni. További probléma, hogy a meglévő szerekkel az inzulintermelő béta-sejtek mennyiségének és funkciójának csökkenése nem akadályozható meg, valamint a legtöbb antidiabetikus készítmény alkalmazása esetenként a hypoglykaemia (alacsony vércukorszint) kockázatának növekedésével jár. Mindezek következtében a glykaemiás kontroll (megfelelő anyagcserekontroll) a betegek jelentős részében nem valósul meg, a terápia során a betegek a HbA1c (a hemoglobin A1c azt jelzi, mekkora a vörösvérsejtekben a szőlőcukorhoz kötődött hemoglobin aránya - minél magasabb a vércukorszint, annál magasabb a HbA1c szintje) célértéket pedig csak kis számban érik el, ami a szövődmények megakadályozása szempontjából alapvető fontosságú lenne. Ugyanakkor az alkalmazott kezelések mellett is a betegek nagy részében étkezés után (postprandialisan) kifejezett vércukorszint-emelkedés igazolható, amely önálló kardiovaszkuláris rizikótényező. A jelenleg rendelkezésre álló vércukorcsökkentő tabletták és inzulinkészítmények között csak kevés olyan van, amely a testsúly alakulása szempontjából közömbös vagy előnyös, a készítmények nagyobbik része az alkalmazás során testsúlygyarapodásához vezet. Mivel a 2-es típusú cukorbetegek mintegy 90%-ban túlsúlyosak vagy elhízottak, a súlygyarapodás vérnyomás-emelkedést, a vérzsírok kedvezőtlen alakulását és az anyagcserehelyzet további romlását eredményezheti. A megoldást az jelentheti, ha egyidejűleg sikerülne tartósan csökkenteni a betegek testsúlyát, elérni a megfelelő anyagcserekontrollt és serkenteni a béta-sejtek inzulinelválasztását. Már önmagában a súlycsökkenés is számos előnnyel jár: többek között javítja az anyagcserekontrollt és csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot. Amenynyiben pedig a beteg testsúlyát jelentősen, 5-1 0 százalék közötti mértékben sikerül csökkenteni, már bizonyítottan javul a vérnyomás-, a koleszterin- és a trigliceridszint, valamint az LDL-HDL koleszterin aránya; ezek a változások nyilvánvalóan előnyösek a szív- és érrendszeri megbetegedések alakulása terén.
A cukorbetegség azonban nemcsak a betegek, hanem az egészségbiztosítók számára is világszerte súlyos probléma. A betegek számától és az adott országban elérhető terápiás lehetőségek bonyolultságától függően az éves egészségügyi költségvetések 2, 5-1 5 százalékát teszik ki a diabéteszhez kötődő kiadások.
Megfelelő testsúly- és anyagcserekontroll elérésével jelentősen csökkenhetnek a betegek és az egészségbiztosító költségei is. A mikro- és makrovaszkuláris szövődménnyel élő betegek kezelési költsége 350 százalékkal magasabb, mint azon társaiké, akiknek nincsenek szövődményeik. Egy nyolc európai ország bevonásával végzett felmérésből kiderül, hogy a szövődmények nélküli cukorbetegek éves kezelési költsége alig 1500 euró évente, míg az alapbetegség és a szövődmények együttes kezelése betegenként több mint 5200 euróba kerül.
A felmérés kitér arra is, hogy a jelenleg használt kezelési lehetőségek mellett a HbA1c értéke évente átlagosan 0,15 százalékkal emelkedik. Abban az esetben, ha ez az emelkedés csak 0,13 százalék lenne, már 3 százalékkal csökkennének a kezelés összköltségei, ha pedig lenne olyan terápiás megoldás, amely képes 0,075 százalékra mérsékelni az éves HbA1c-emelkedést, 14 százalékos költségmegtakarítást jelenthetne a beteg és az egészségbiztosító számára.
Visszatérve a testsúlyhoz, ennek mérséklése szintén nemcsak a betegek életminőségének javulásával és a rizikófaktorok elkerülésével, hanem a kezelés költségeivel is közvetlen kapcsolatban áll. Elmondható, hogy 12 hónap alatt már egy százalék súlyvesztés is 3,6 százalékos költségmegtakarítást eredményez. Amennyiben pedig a beteg testtömegindexe 30 kg/m2 felett volt, a költségek a fentieknél is jelentősebb mértékben csökkenhetnek.
A tények ismeretében érthető, hogy a diabétesz kezelésének területén a kutatók jelentős erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy egyszerre találjanak megoldást a megfelelő anyagcserekontroll elérésére, a hasnyálmirigy béta-sejtjei működésének javítására és a betegek testsúlyának mérséklésére. Az utóbbi időben több olyan terápiás lehetőség is megjelent, amelyek hatásmechanizmusa a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában lényeges szerepet játszó, úgynevezett incretin hormonok termelésének vagy hatásának befolyásolásán alapszik. A legfontosabb humán incretin hormon a GLP-1, amely étkezés után a vékonybélből szabadul fel, és jelentős mértékben hozzájárul a normális szénhidrát-anyagcsere fenntartásához, ugyanis serkenti a béta-sejtek inzulinelválasztását, lassítja a gyomorürülést és csökkenti a táplálékfelvételt. A GLP-1 hatását utánzó vagy termelődését befolyásoló terápiák tehát egyszerre adhatnának választ a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének legfontosabb problémáira. A béta-sejtek működésének önszabályozó serkentésével biztosítható a megfelelő anyagcserekontroll, elkerülhető a hypoglykaemia, továbbá a csökkenő éhségérzet és táplálékfelvétel miatt jelentősen csökkenhet a testsúly. Megjelenésük a gyógyításban olyan terápiás eszközt biztosítana a diabetológus szakemberek számára, amely a tablettás készítményekkel elégtelenül kezelt betegek esetén jelentősen késleltetheti az inzulinkezelés megkezdésének idejét, megállítja, sőt visszafordítja a súlygyarapodást, és kedvezően befolyásolja szív-ér rendszeri rizikófaktorokat. Különösen ez utóbbi tulajdonságai alapján becsülhető, hogy az egészségbiztosítók cukorbetegséggel kapcsolatos kiadásai számottevően csökkenhetnek.
A szerző a Bajcsy-Zsilinszky-kórház osztályvezető főorvosa, egyetemi magántanár
(2007.06.13. 10:40)
Dr. Jermendy György - Világgazdaság

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-3, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban szombaton délelőtt általában gyengén felhős, derült lesz az ég, délen lehetnek felhősebb körzetek.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag