Érgyulladás a túlsúlyos gyermekekben

A normális vércukorszintű de túlsúlyos latin-amerikai gyermekekben magasabb az érgyulladást jelző molekulák szintje, amely hajlamossá tehet a II-es típusú cukorbetegség vagy a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulására - derül ki a Joslin Diabétesz Központ kutatói által végzett új vizsgálatból, melynek eredményeiről a Diabetes Care márciusi kiadása számol be.
Ez az első kutatás a hispanoamerikai gyermekekkel kapcsolatban, akikről eddig is ismert volt, hogy magasabb a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata genetikai és életmódbeli tényezőknek köszönhetően. "Eredményeink azt sugallják, hogy nem csupán a II-es típusú cukorbetegség, hanem a szív-érrendszeri megbetegedések kockázata is magas." - mondta Dr. A. Enrique Caballero, a kutatás vezetője.
A vizsgálatban 38 latin-amerikai, 10-18 éves gyermek és kamasz vett részt. Közülük 21 elhízott volt, de vércukorszintje normális, tehát még nem alakult ki náluk cukorbetegség. A többi gyermek vékony testalkatú volt. Az elhízott gyermekek testzsír-aránya szignifikánsan magasabb volt a vékony csoporthoz képest, és már kezdték az inzulin rezisztencia jeleit mutatni, ami azt jelenti, hogy a szervezetük által termelt inzulin nem jól hat, és következésképp hasnyálmirigyük erősebb működésre van kényszerítve, hogy több inzulint termeljen a normális vércukorszint eléréséhez. - írja a MediPress.
Összességében az elhízott csoportnál emelkedett volt az erek belső falának tünetmentes gyulladását jelző molekulák szintje. "Már most a keringési zavar jelei észlelhetők, az erek gyulladásos folyamatát mutattuk ki." - nyilaktozta Dr. Caballero, a Latino Diabetes Initiative igazgatója, a Joslin Diabetes Központ endokrinológus kutatója és egyetemi tanára, valamint a Harvard Orvosi Egyetem adjunktusa. A szakember szerint ezek a problémák felvetik a korai életkorban kialakuló szív-érrendszeri betegségek lehetőségét.
Az érfal tünetmentes gyulladása a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának egyik kulcseleme és szoros összefüggésbe hozható az inzulin rezisztenciával. Az érfal gyulladása a II-es típusú cukorbetegség előrejelzője is lehet.
A túlsúlyos és elhízott gyermekeket és kamaszokat vizsgáló korábbi kutatások is hasonló érrendszeri rendellenességeket mutattak ki a fiataloknál, ám a korábbi vizsgálatokba főként nem-hispán gyermekek et vontak be. Dr. Caballero azért akart latin-amerikai gyermekeket vizsgálni, mert korábban még nem tanulmányozták őket és mert körükben eredendően magasabb a II-es típusú cukorbetegség kockázata.
"Azt találtuk, hogy a túlsúlyos spanyol gyermekek és kamaszok esetében gyakoribb az endotheliális (az ér belső fala) működészavar és emelkedett az érgyulladás jelzőmolekuláinak szintje, amelyek szoros kapcsolatban állnak a túlzott testzsírral és az inzulin rezisztencia megnövekedésével. Ez növelheti a II-es típusú cukorbetegség és a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, tovább sürgetve az elhízás-megelőző stratégiák létrehozását." - mondta a szakember, aki arra is felhítva a figyelmet, hogy az efféle prevenciós stratégiáknak kulturálisan is elfogadhatónak kell lenniük.
Dr. Caballero kihangsúlyozta, hogy eredményeik nem azt jelentik, hogy minden ilyen gyermeknél feltétlenül ki fog alakulni a II-es típusú cukorbetegség vagy a szív-érrendzseri problémák, ám a cél az, hogy idejekorán közbeléphessünk ennek meggátlására. "A probléma elég komoly ahhoz, hogy felkeltse a figyelmet és egy megelőző stratégiát alakíthassunk ki." - foglalta össze a szakember.
STOP
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változaón felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként alakulhatnak ki hózáporok, gyenge havazás, az ország más részein nem várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag