"Egy hírlevélnek köszönhetem az életem"

Szabad szemmel alig észrevehető, apró elváltozás a bőrön már a rák korai jele lehet, a melanoma kiszűrésére pedig az egyetlen mód a rendszeres szűrővizsgálat. Noémi életében először fordult bőrgyógyászhoz, hogy megvizsgáltassa anyajegyeit, és a szakember egy Clark II-es melanomát azonosított rajta.

A melanoma előfordulása az utóbbi évtizedben ugrásszerűen megnőtt: a festéksejtekből kiinduló melanoma malignum gyakorisága évente 3 százalékkal növekszik, az elmúlt 20 év során több mint duplájára emelkedett. A legtöbb ráktípushoz hasonlóan ez esetben is életmentő lehet a korai beavatkozás, amihez idejében diagnosztizálni kell a veszélyforrást. Ez azonban nem egyszerű feladat, hiszen a melanoma látványos tünetekkel nem jár, a problémásanyajegyszínének vagy méretének elváltozása szabad szemmel sokszor alig észrevehető. A megelőzés leghatékonyabb módja, hogy rendszeresen eljárunk szűrővizsgálatokra, így a bőrgyógyász figyelemmel tudja kísérni az anyajegyek elváltozásait.

Régebben az emberek többet tartózkodtak a napon, és fényvédő szerek sem voltak még akkor forgalomban, mégis az utóbbi időszakban emelkedett látványosan a melanomás esetek száma. Hogy ez mire vezethető vissza, arról az alábbi cikkünkben írtunk!

Az első szűrésen daganatot találtak

Jánossy Noémi az életét is egy ilyen vizsgálatnak köszönheti. A huszonéves lány a diplomázást követő, megfeszített munkatempóban kevés időt tudott csak szentelni egészségére, ezért szűrővizsgálatokon sem nagyon láthatták. Először akkor döntött úgy, hogy elvégez egy általános vizsgálatot, amikor munkája miatt kapcsolatba került a Melanomamobil nevű céggel, amely egy új típusú szűrőprogramot vezetett be Magyarországon. Az általuk használt, bőrtérképen és összehasonlító elemzésen alapuló szűrés előnye, hogy dokumentálja a páciens testén végbemenő változásokat. Ennek köszönhetően évek múlva is visszakövethető, hogy a bőrön milyen folyamatok zajlottak le. "A cég egy hírlevele alapján döntöttem úgy, hogy én is elkészíttetem a 'bőrtérképemet', és mint kiderült, nagyon jól tettem. A problémás anyajegyet szövettani vizsgálatra továbbították, hogy Clark II-es stádiumú melanoma volt. Még épp időben elcsípték azelőtt, hogy a daganat áttétet képezett volna, így kemoterápiás kezelésre sem volt szükségem" - mondta el Noémi.

A megelőzés leghatékonyabb módja, ha rendszeresen eljárunk szűrővizsgálatokra
A megelőzés leghatékonyabb módja, ha rendszeresen eljárunk szűrővizsgálatokra

Minél felületesebb ugyanis a melanoma, annál könnyebb eltávolítani, illetve a gyógyulás esélye is jelentősen megnő. Ha viszont mélyen behatolt a bőrbe, valószínűbb, hogy áttétet adott a nyirok- és vérereken át, és néhány hónapon vagy éven belül halált okoz. A Clark-érték egy ötfokozatú skálán szemlélteti, hogy a melanoma mennyire hatolt mélyre a bőr rétegeibe. A másik érték, amit ilyenkor meghatároznak, a Breslow-érték, ami a tumorvastagságot jelöli. Ezen a két paraméter alapján a melanomát általában három stádiumba osztják be. I-es stádiumban még a nyirokcsomók egészségesek, a daganat nem képezett áttétet, ilyenkor a beteg gyógyulási esélye is igen kedvező. A II-es stádiumnál a melanoma környékén lévő nyirokcsomókban is megjelennek már a rákos sejtek, míg a III-as stádiumban a test távolabbi részén is képződnek áttétek.

A II-es stádiumban a javulás mértékét még befolyásolja némiképp a beteg immunrendszere, ilyenkor az immunterápiának is jelentős szerepe lehet. Ha már távoli áttétek vannak, akkor szinte esélye sincs a páciensnek a túlélésre - magyarázta az eset kapcsán Dr. Horváth Béla bőrgyógyász.


A szakember hangsúlyozta: Noémi szerencséje, hogy még korán sikerült felfedezni a melanomát, amikor az még felszínes volt, és viszonylag könnyen kezelhető. A lány jelenleg félévente jár kontrollvizsgálatokra, egyelőre minden lelete negatív. "Felrázott ez az élmény, hogyha egyáltalán ezt lehet annak nevezni. Sokkal tudatosabban élek a műtét óta, és nem sajnálom az időt eljárni ezekre a szűrővizsgálatokra" - hangsúlyozta Noémi.

Értékelje a cikket!

 
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+26, +33 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a fülledt időben a többórás napsütés mellett elindul a gomolyfelhő-képződés.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag