A világos hálószoba elhízáshoz vezethet

A túl világos, túl fényes hálószoba összefügg azzal, hogy valaki elhízik-e. Erre a következtetésre jutott egy Londonban készült tudományos tanulmány.

Közismert a filmekből az úgynevezett "amerikai éjszaka" amikor az éjjeli jeleneteket nappal veszik fel, különleges technikai megoldásokat alkalmazva. Azon is sokszor nevetünk, amikor egy filmben lekapcsolják a villanyt, majd a szobában mégiscsak világos lesz megint - hiszen egyébként nem látnánk a szereplőket. Sokan erre is használják az "amerikai éjszaka" kifejezést.
A valóságban azonban közel sem ennyire vicces, ha fényes hálószobában alszunk. Ezt állapította meg a londoni Rákkutató Intézet. Ha "látunk" a szobában, még éjjel is, akkor az túl sok fényt jelent általában. És azoknál a nőknél, akik ilyen helyen alszanak, nagyobb derékbőséget mértek a kutatók. Ugyanakkor azért a BBC hangsúlyozza, hogy az összefüggés eléggé bizonyító erejű ahhoz, hogy emiatt például vastagabb függönyöket vásároljunk.

A felmérés 113 ezer nőre terjedt ki, és az erről szóló tanulmányt az American Journal of Epidemiology közölte. (A felmérést azért rákkutatók készítették, mert az elhízás és a mellrák közötti összefüggést próbálták többek között ilyen módon is ellenőrizni.)

A nőket arra kérték meg, hogy négy kategóriába sorolják be a hálószobájukat az éjjeli fényessége alapján:
  • Elég fényes, hogy olvasni lehessen.
  • Elég fényes, hogy a szobát látni lehessen, "át lehessen látni a szobán", de olvasni nem lehet.
  • Annyi fény van, hogy a kezünket látjuk, ha az arcunk elé emeljük, de a szobát nem látni.
  • Túl sötét van ahhoz, hogy a kezünket lássuk, illetve maszkot hordunk.
A válaszokat összehasonlították a nők elhízottságát mutató testtömegindexszel, illetve a derék- és a csípőméret arányával, a derékbőséggel (önmagában). Arra jutottak, hogy mindegyik esetben azok a nők mutattak magasabb értékeket, akik fényesebb szobában aludtak.

Anthony Swerdlow, a Rákkutató Intézet professzora a BBC-nek elmondta, hogy a vizsgálati alanyok száma elég magas volt ahhoz, hogy összefüggést mutassanak ki az elhízás és a túlzott éjszakai fények között. Ugyanakkor ahhoz szerinte nem elegendő a bizonyíték, hogy kimondhassák: elsötétítéssel bárki is meg tudná változtatni a testsúlyát.

A világos hálószoba elhízáshoz vezethet

A világos hálószoba elhízáshoz vezethet


Lehet, hogy más tényezők rejlenek az összefüggés hátterében, ezért a mostani eredmények arra jók, hogy tovább vizsgálják a kérdéskört - összegzi a legfontosabb tanulságokat a BBC.

Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a fényes hálószobában a biológiai óránk összeomlik, megzavarodik. Evolúciós fejlődésünk során ugyanis általában fénynek kitéve aktívak vagyunk, sötétben pedig pihenünk. A fény megváltoztatja az emberek hangulatát, fizikai erejét és még az élelmiszerek feldolgozását is, a 24 órás napi ciklusunk során. A mesterséges fény például azzal zavarja meg a test biológiai óráját, hogy késlelteti az alvási ciklust irányító hormon, a melatonin termelését.

Ugyanakkor Derk-Jan Dijk, a Surrey Sleep Centre (Surrey-i Alváscentrum) professzora szerint abból baj nem lehet, ha megpróbáljuk hálószobánkat kicsit "sötétebbre venni". Az utcai lámpák, az ébresztőórák, a stand by-fények az elektronikai eszközökön világosabbá teszik a szobát. A BBC-nek nyilatkozva a professzor elmondta: az emberek sokszor észre sem veszik a fényeket a szobájukban, pedig könnyen csökkenthetnék a világosságot.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a párásság és a ködfoltok általában megszűnnek, de néhol csak nehezen kezdenek oszlani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag