A szívbetegségek kockázata függhet az Y kromoszómától

Azoknál a férfiaknak, akik az Y kromoszóma egy bizonyos variánsával rendelkeznek, nagyobb esélyük van szívkoszorúér-betegség kialakulására.

Miokardiális infarktus

Miokardiális infarktus
Régóta ismert, hogy férfiak esetében sokkal nagyobb a kockázat a szívbetegségek kialakulására. Ennek oka lehet hormonális különbség, de lehetnek életviteli faktorok, mint például a dohányzás. Egy új tanulmány szerint azonban az Y kromoszómák - az a kromoszóma, amely meghatározza a férfi nemet - között talált különbségek is szerepet játszhatnak ebben a dologban.

A genetikailag különböző származású férfiaknak kevésbé különböznek a génjeik az Y kromoszómán. A tudósok az Y kromoszómákat különböző csoportokba, az úgynevezett haplocsoportokba sorolták. Nagyjából 20 ilyen csoport van, egy-egy csoport a világ egy bizonyos részén fordul elő nagy arányban.

A tanulmány során az Egyesült Királyságbeli Leicester Egyetemen Nilesh Samani és kollégái 3000 brit férfit vizsgáltak meg, hogy összefüggést találjanak a szívkoszorúér-betegség és egy specifikus Y kromoszóma között. A férfiak közül 1295 volt csak szívbeteg, a többi a kontrollcsoporthoz tartozott.

Az I-haplocsoportba tartozó Y kromoszómával rendelkező férfiaknál, akik általában Közép-, Kelet- és Észak-Európából származnak, 55 százalékkal magasabb volt a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a kontrollcsoportbelieké. Ez az adat akkor is megállta a helyét, amikor az egyéb rizikófaktorokat is számba vették, mint pl. a magas koleszterin-szintet, a dohányzást és a magas vérnyomást. Az europid brit férfiak nagyjából 12-15 százaléka tartozott az I-haplocsoporthoz, és ez az arány hasonló az amerikai europid férfiak esetében is.

Szívbillentyű-elégtelenség

Szívbillentyű-elégtelenség
A kutatók nem tudják az okait, hogy miért vannak nagyobb veszélynek kitéve az ilyen Y kromoszómával rendelkezők. Azonban az adatokból tudják, hogy ez az eredmény nem köthető semelyik hagyományos rizikófaktorhoz.

A következő feladat, hogy felderítsék, melyek azok a gének az Y kromoszómában, amelyek hatással lehetnek a hajlamra, és egyúttal szeretnék kiterjeszteni a kutatásukat sokkal nagyobb és változatosabb populációra. "Még túl korai rámutatni azokra a génekre, amelyek jelzői lehetnek a szívbetegség kockázatának" - mondta Samani.

Ha más populációkban is ugyanerre az eredményre jutnak, a genetikai vizsgálat akkor sem sokat jelenthet egy betegnek abban, hogyan miként csökkentsék a szívbetegség kockázatát, mivel nem ismerik a kromoszóma okozta károk kiküszöbölésének lehetőségét - mondta Samani, aki eredményeit a European Society of Cardiology 2010-es kongresszusán tették közzé.

Animáció: HáziPatika.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +13 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sokfelé tartósan megmarad az éjszaka képződött pára és köd.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek