A szennyezett levegő szívrohamot és gutaütést okozhat!

Minden eddiginél egyértelműbb bizonyítékok mutatnak abba az irányba, hogy a közlekedés, az energiaszektor és az ipar kibocsátotta szennyezés gutaütést és szívrohamot okozhat. Az American Heart Association (Amerikai Kardiológiai Társaság) jelentése mindezek mellett felhívta a figyelmet arra, hogy a szív- és érrendszeri kockázatok miatt az embereknek kerülnie kell a szmogos levegő belélegzését.

Az AHA figyelmeztetett, hogy a fosszilis üzemanyagokból származó - mint a benzin, a szén vagy az olaj - finom részecskék szerepe egyértelmű az egészségkárosító hatásokat tekintve. A szív- és érrendszeri betegségekre hajlamos emberekben ezek a részecskék közvetlenül növelik a tünetek kialakulásának kockázatát akár órákon vagy napokon belül is. A hosszabb ideig ezeket a részecskéket tartalmazó levegőnek kitett személyeknél a betegségek akkor is kialakulnak, ha egyébként az érintettek egészségi állapota még évekig jó életminőséget biztosíthatna. 

Egy másik, 6 évnyi orvosi kutatási eredményeket kiértékelő munka szintén erős bizonyítékokra bukkant arra vonatkozóan, hogy a szennyezett levegő elősegíti az artériákban kialakuló rögképződést, valamint sikerült kismértékű, de következetesen előforduló összefüggést kimutatni a rövidtávon a szervezetbe jutó szennyezett levegő és a korai halálozás között. 

Az AHA jelentésének összeállítását vezető, a Michigani Egyetemen dolgozó, Dr. Robert Brook úgy véli, az eredmények üzenete a rizikócsoportok számára az, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet azokra a kockázatot növelő tényezőkre, amelyekre közvetlenül képesek hatást kifejteni - így, például a koleszterinszint megfelelő értéken tartását, a vérnyomás jó értékre beállítása vagy a dohányzás kerülése, illetve elhagyása mind segíthetnek abban, hogy a nehezen kikerülhető légszennyezés káros élettani hatásait ellensúlyozni tudják bizonyos mértékben. A finom részecskék többféle módon, például gyulladáskeltő tevékenységgel képesek egészségügyi panaszokat okozni, illetve a rajtuk megtelepedő más parányi részecskék és vegyi anyagok a keringésbe jutva különböző panaszokat idézhetnek elő. Ezekre a hatásokra a szervezetünk más-más módon reagál, ami előidézhet vérrögképződést vagy trombózist, de roncsolhatja az érrendszeri funkciókat és a véráramlásban is változásokkal járhat, ami vérnyomáspanaszokhoz vezethet, sőt a szív elektromos jeleit is megzavarhatja - ezek pedig szívrohamhoz, stroke-hoz (gutaütés) vagy akár halálhoz is vezethetnek.  Az AHA éppen ezért arra figyelmezteti a rizikócsoportba tartozókat és az időseket, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a légszennyezettségi adatokra, és a kockázatos időkben kerüljék a szabadban végzett tevékenységeket és a tömegközlekedést.

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kezelése

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+17, +22 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban pénteken délelőtt alig lesz felhő az égen, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag