A szénhidrátban szegény, zsírban gazdag diéta nem fokozza az érbetegségek kockázatát

A Johns Hopkins Egyetem Orvosi Karának munkatársai szerint az alacsony szénhidráttartalmú étrend rendszeres testmozgással kiegészítve nem károsítja a verőereket.

A szénhidrátszegény étrend segít a fogyásban, a dolog veszélye azonban az, hogy emellett az ember általában több zsírt vesz magához, ami az érfalra járulékos terhelést ró. Kerry J. Stewart és munkatársai a szénhidrátban szegény, zsírban gazdag diéta rövid távú hatását vizsgálták, ugyanakkor tanulmányozták a mind szénhidrátban, mind zsírban alacsony tartalmú étrend hatását is. Az Amerikai Sportegészségügyi Kollégium denveri tudományos ülésén bemutatott vizsgálat egyik étkezési forma esetén sem talált kockázatfokozó hatást.

A kutatók egy extrém magas zsírtartalmú gyorséttermi reggeli hatását vizsgálták. Egy ilyen reggeli több, mint 900 kalóriát és mintegy 50 gramm zsírt tartalmaz - ez megfelel az egész napi szükséglet felének. Ugyanakkor sor került az erek belfelszínét alkotó sejtek működési változásainak mérésére. A vizsgálatban 55 túlsúlyos egyén vett részt, akik súlyfeleslege döntően a hasi területre lokalizálódott, és a csípőkörfogat is nagyobb volt - mindkét állapot a szívbetegséggel áll kapcsolatban. Az egyik csoportnál kezdetben a bevitt zsír aránya 55 százalék volt, ezt csökkentették fokozatosan 40 százalékra, ugyanakkor a szénhidrát 15-ről, 40 százalékra nőtt. Az Amerikai Szívtársaság ajánlása szénhidrátszegény diéta esetén nem támogatja a zsír 30 százalék feletti bevitelét - ezt követte a másik vizsgálati csoport. Minden résztvevő heti háromszor vett részt testedzésen.

Az eltelt idő során mindkét csoportból 23-23 egyén adott le súlyából, átlagosan 4,5 kg-ot. Azonban az alacsony szénhidrátos csoportnál ehhez 45 nap kellett, míg az alacsony zsírtartalmú étrendet követő csoportnál ez 70 napot vett igénybe, annak ellenére, hogy a bevitt kalóriák száma lényegében megegyezett. Ugyanakkor az érfalban nem mutatkozott működészavar egyik csoportnál sem.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: