A pacemakeres betegek számára is biztonságos lehet az MRI

Magyarországon körülbelül 35.000 pacemakeres beteg él, akiknek nagy része 65 évesnél idősebb. Ebben az életkorban az MRI (mágneses-rezonancia) vizsgálat szükségének esélye megduplázódik, becslések szerint a pacemakeres betegek körülbelül felének-háromnegyedének lesz szüksége MRI vizsgálatra a pacemaker beültetést követően. Az MRI-kompatibilis pacemaker kifejlesztéséig a pacemakeres betegek nem vehettek részt biztonságosan MRI vizsgálaton. Ennek az az oka, hogy az MRI berendezés által gerjesztett mágneses mezők károsíthatják az eszköz működését, illetve ez által veszélyeztethetik a beteg biztonságát.

"Magyarország 2010-ben a világon az elsők között tette széleskörűen elérhetővé a betegek számára az MRI-kompatibilis pacemakert, hiszen a hazai, körülbelül 35 000 pacemakeres beteg nagy része 65 évesnél idősebb, és 60 éves kor felett az MRI vizsgálat szükségességének esélye megduplázódik, így szakmai szempontból ez egy nagyon jelentős innováció. A magyarországi kardiológus szakma általános vélekedése az új technológiáról az, hogy az MRI-kompatibilis szívritmus-szabályozó eszköz a jövő technológiája a kardiovaszkuláris terápia területén, és néhány éven belül kiszoríthatja a hagyományos pacemaker eszközöket, mivel az MRI használata egyre inkább elterjedté válik" - mondta Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója, a Magyar Kardiológusok Társasága elnöke. "A Kardiológiai Központban eddig közel 100 MRI-kompatibilis pacemakert ültettünk be, az eddigi tapasztalatok alapján az operáció és az azt követő időszak minden beteg esetében panaszmentesen telt. Az MRI-kompatibilis szívritmus-szabályozó beültetése megegyezik a hagyományos pacemakerével, így a betegnek nem kell többletkockázatokkal számolnia. A betegeknek saját kardiológusukkal kell konzultálniuk arról az eszköz beültetéséről."

"Hazánkban mind a 15 (4 fővárosi és 11 vidéki) akkreditált pacemaker centrumban végeznek ilyen beültetést, eddig összesen több mint 200 beteg kapott MRI-kompatibilis eszközt, és mostanra vált szakmailag értékelhetővé az eddig beültetett eszközök teljesítménye. Az eszközt az Országos Egészségpénztár 100%-ban finanszírozza" - hívta fel a figyelmet Dr. Gellér László a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ Elektrofiziológiai laborjának vezetője, a Magyar Kardiológusok Társasága Aritmia és Pacemaker Munkacsoport vezetője.

Az MRI (mágneses-rezonancia vizsgálat) a legfontosabb a lágy szövetet feltáró képalkotó vizsgálatok közül, hiszen olyan információkat tesz láthatóvá, melyeket a röntgen, ultrahang illetve CT berendezés nem. Ez pedig a betegségek korai felismerése, a pontos diagnózis felállítása és a kezelés szempontjából elengedhetetlen. Az MRI vizsgálatok jelentősége, valamint elterjedtsége hazánkban is egyre nő. Vannak olyan esetek is, amikor az MRI vizsgálatot javasolja a kezelőorvos, és a vizsgálat nem váltható ki egyéb módszerrel idő-, vagy diagnosztikai információ vesztesége nélkül.

"Az MRI-kompatibilis pacemaker felépítésben nem különbözik a hagyományos pacemakerektől, azonban számos alkatrészt megváltoztattunk benne annak érdekében, hogy az MRI berendezés ne legyen hatással az eszköz működésére. Magyarországon 5 000, 60 éves kor fölötti beteg részesül pacemaker beültetésben évente. Az idősebb betegek általában több betegségben szenvednek egyszerre, ezért nagy előny a beteg számára, ha a beültetett eszköz nem zárja ki az MRI vizsgálatot" - tette hozzá Tamás Viktor, a technológiát kifejlesztő Medtronic magyarországi leányvállalatának vezetője.

Animáció: HáziPatika.com
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag