A magas koleszterinszint tünetek nélkül öl - A Magyar Szív Egyesület sajtóközleménye (x)

Ezek a tények tették indokolttá, hogy a Magyar Szív Egyesület kutatási eredményekre támaszkodva - egyedülálló, és eddig példa nélküli oktató-felvilágosító és szűrő-megelőző kampányba kezdjen a koleszterinről.
Ahhoz, hogy a magyar lakosság "koleszterin tudása" feltérképezhető legyen, és az ezt alapul vevő figyelemfelkeltő és oktató kampány legfontosabb szakmai célkitűzései megfogalmazódjanak, a Magyar Szív Egyesület (MASZIV) egy tanulmány elkészítésére kérte fel a GFK Piackutató Intézetet. A felmérésben a GFK munkatársai kétezer embert kérdeztek ki a 15 évnél idősebb hazai lakosság körében.
A koleszterin témakörben végzett felmérés részletesen kitért arra, hogy a felnőtt lakosság mennyire ismeri saját vérnyomás-, koleszterin- és vércukorszintjét. A kutatás fontos részét képezte a magas koleszterinszintet okozó szempontok, a kockázati tényezők, továbbá azoknak a lehetőségeknek feltérképezése, amelyek a magas koleszterinszint csökkentésére javasoltak.
(A tanulmány kivonatát a mellékletben találják, teljes szövegét pedig a wwww.koleszterinszint.hu web site-on.)
A hazai riasztó egészségügyi adatok és az elkészült felmérés eredményei, még inkább alátámasztották azt az feltételezést, hogy azonnali felvilágosításra, szűrőprogramra és ezzel párhuzamosan megelőző intézkedésekre van szükség.
Míg az vitathatatlan tény, hogy a magyar lakosság koleszterinszintje általában a normál érték fölött van , - és a nők koleszterinszintje még a férfiakénál is magasabb, addig a megkérdezettek csupán 31%-a állította, hogy ismeri a kritikus koleszterinszint értéket, azaz minden harmadik nő ( 37%) és csak minden negyedik férfi (25%) gondolta úgy, hogy rendelkezik ezzel az ismerettel. Valós/helyes ismerettel azonban a teljes lakosság 7,13 %-a rendelkezett csak.
S bár arra a kérdésre, hogy mi okozhatja a magas koleszterinszintet viszonylag sokan (91%) tudták a helyes választ, elgondolkodtató hogy a prevencióval kapcsolatban már sokkal kevesebb információval rendelkeztek. A válaszadók 46%-a vallotta: egyáltalán nem ismert koleszterincsökkentő élelmiszereket.
Egyesületünk hisz abban, hogy a széleskörben végzett felvilágosító munkának nagyon fontos szerepe van abban, hogy a koleszterin témában járatlan emberek hasznos, könnyen értelmezhető ismeretekhez jussanak.
Hiszen, ha csak azt vesszük alapul, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos vagy elhízott, s ez magas vérzsír (triglicerid) és ugyancsak magas LDL-koleszterinszinttel jár - a koleszterinről szóló alapinformációk nélkülözhetetlenek.
Ha mindehhez még azt is tudjuk, hogy az érintettek többségének fogalma sincs vérzsír- és koleszterin értékeiről; eddig nem hallott arról, hogy a normálistól eltérő koleszterinszint időben történő felismerésével és kezelésével csökkenthető lenne a szív- és érrendszeri megbetegedések (érelmeszesedés, szívinfarktus, agyi katasztrófák) veszélye - már mindent megmagyaráztunk.
Ráadásul, ha ezeket a rizikófaktorokat kiegészítjük a hazai lakosságra oly jellemző más kockázati tényező - magas vérnyomás, dohányzás, mozgásszegény életmód - érthetővé válik, miért is vezeti a halálozási statisztikákat ez a betegségcsoport. (A magyarok többsége legalább egy, vagy több rizikófaktorban is érintett.)
Kiegészítés : Az elmúlt négy évtized népességkutatásai jelentős bizonyítékokat szolgáltattak arra, hogy a koszorúér-betegség, illetve az érelmeszesedés és a vér koleszterintartalma között szoros összefüggés áll fenn. Bebizonyosodott, hogy az emelkedett vérkoleszterin-szintű embereknél az érelmeszesedés, illetve az infarktus egyértelműen gyakrabban fordul elő.
Abban az esetben, ha a káros koleszterin (LDL) szintje magas, megnő az érbetegségek rizikója (infarktus, stroke), míg alacsony LDL vérszint esetén e betegségek száma lecsökken. Kutatások alátámasztják, hogy 10% koleszterinszint-csökkentés 20 %-kal mérsékli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Ezért hívtuk életre a március 1-jén útjára induló országos oktató-felvilágosító és szűrő-megelőző kampányunkat.
A júniusig tartó akcióban több frontról is "támadjuk" az érintetteteket, tehát a hazai felnőtt lakosságot. Óriásplakátokon, nyomtatott és elektronikus sajtóban hívjuk fel az érintettek figyelmét a kérdés fontosságára, országos szinten hirdetünk meg ingyenes koleszterinszűrést. Útjára indítottuk az interaktív koleszterinszint.hu website-ot, amelyen az olvasó naprakész információkat talál a koleszterinről, újdonságokat, híreket, friss tanulmányokat olvashat ebben a témában, valamint a legilletékesebb szakemberek: kardiológusok, dietetikusok várják a koleszterinnel, a szív és érrendszeri problémákkal kapcsolatos kérdéseket.
A kampány egyedülálló jellegét pedig az is tükrözi, hogy összekapcsoltuk azt a Magyar Szív Egyesület javára adható 1 százalékos adó felhívással. Az egyesület a támogatást 23 szervezete között osztja fel, felvilágosításra, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők rehabilitációjára, fordítja a teljes összeget.
Így kívánjuk minél szélesebb körben felhívni a magyar lakosság figyelmét saját egészségi állapotának fontosságára, a koleszterinszűrés szükségességére, valamint arra, hogy a magas a koleszterinszint könnyen megfogadható életmód-változtatásokkal hatékonyan csökkenthető.
További információk:
Szakmai kérdésekben: Magyar Szív Egyesület
Dr. Vértes András, elnök
vertesandras@istvankorhaz.hu
+36-30-934-3629
Egyéb kommunikáció:
Akció PR Ügynökség
Domak Ibolya, PR igazgató
domak@akcionxs.hu
+36-30-922-6675
Szabó-jilek Judit, PR manager
szaboj@akcionxs.hu
+36-30-921-1257

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kezelése

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt helyenként hosszabb-rövidebb időre felszakad a felhőzet, de lesznek borult tájak is.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag