-2° - +6°
Kettős front

A gyógytornász szerepe az inkontinencia kezelésében

Hámor Éva

A medencefenék izomzatának célzott mozgásterápiája, a gátizomzat tréningje több szempontból a gyógytornászok érdeklődésének középpontjába került. A vizeletinkontinencia konzervatív kezelési lehetőségei közül alapvető a kismedence fizioterápiája.

Kismedencei mozgásterápia

A medencefenéknek kettős, egymással ellentétes feladata van. Az egyik a hasüreg alsó pólusának lezárása, a másik a húgycső, a hüvely és a végbél áthaladásának, valamint ezek megbízható működésének biztosítása. Az izmok, a kötőszövet károsodása esetén a medencefenék gyengül, tartó funkciója elégtelenné válik, ennek következtében a nyílások megsüllyedhetnek, zárófunkciójuk csökkenhet. A mozgásterápia célja a medencefenék izomzat erejének, állóképességének növelése. Az izomerősítés általános alapelve a fokozatosság. A koncentrikus az excentrikus és az izometriás erősítést naponta többször, meghatározott ismétlésszámmal kell végezni.

Bizalomteljes légkörben

A kezelés menetének első lépéseként minden betegnek le kell küzdenie gátlásait, szorongásait az orvos, illetve a gyógytornász előtt ahhoz, hogy beszélni tudjon erről a számára intim, kínos témáról, miszerint bizony sokszor nem tudja tartani a vizeletét. A szakembereknek tudniuk kell az inkontinencia kialakulásának pontos idejét, körülményeit, jellegzetességeit, amivel az inkontinencia súlyossága is felmérhető. Tájékozódniuk kell a beteg életmódjáról, foglalkozásáról, sportjáról, szokásairól, Fontos, hogy megteremtődjön egy bizalomteljes légkör, mivel jó eredmény csak pontos diagnózis ismertében érhető el. A beszélgetésekből a betegnek erőt kell gyűjtenie, motivációt kell éreznie a torna elsajátításához.

Trükkök, feladatok

Abban az esetben, ha a beteg nem képes aktívan és tudatosan működtetni medencefenék izomzatát, akkor a gyógytornász a tréning megkezdése előtt megéreztetési technikát alkalmaz (önkontroll gyakorlatok, ill. hüvelyi izomserkentő technikák). Ezeket a gyakorlatokat követheti a medencefenék izomzat aktív erősítése kombinált mozgásformákkal. A mozgásprogramot a gyógytornász kiegészítheti tartásjavító, keringést serkentő és ráhangoló, relaxációs feladatokkal is. Az otthoni feladatok összeállítása, a feladatok végzésének rendszeres ellenőrzése is a mozgásterápia része.

A kismedencei fizioterápia nem csak a medencefenék izomzatának befolyásolása a fizioterápia eszközeivel, hanem egyéb fizioterápiás módszereket is bevet, úgymint a biofeedback, a különféle elektroterápiás eljárások, a beteg oktatása és életvezetési tanácsok adása.
A biofeedback kezelés visszajelzést nyújt a betegnek a máskülönben nehezen érzékelhető medencefenék izomzat működéséről. A végbélbe, vagy a hüvelybe vezetett szondák érzékelik az izom összehúzódását és ezt hallható, vagy látható jelekké alakítják át.

A hüvelysúlyok kúp alakú segédeszközök, amelyek reflexesen aktiválják a medencefenék izmokat. A legkönnyebb súly a hüvelybe helyezve, a gátizmokat megfeszítve bent tartható. Ahogy a medencefenék izomzata erősödik, egyre nehezebb súlyt lesz képes megtartani. Az izom erejének növekedése mérhető. A súlysorozat alkalmazása a gáttorna tréning fázisának szakaszában alkalmazható segítség. Erős, feszes izomzattal a medencefenék alkalmassá válik fiziológiás feladata betöltésére. A medencefenék izomzat erejétől függ a hüvelysúly megválasztása.
Az elektroterápiás kezelésekkel a húgycső külső záróizma és a végbél záróizma szelektív ingerárammal kezelhető, erősíthető.

Az izom mindig fejleszthető

A relaxációs gyakorlatok sokat segítik a ráhangolódást, az általános feloldódást. Lazítás közben a testséma tudatosul, az érzetekre való koncentráció növelhető.
A bemelegítés a végtagokon, kis amplitúdójú, gyors ritmusú mozgásokkal kezdődik.
A helyes légzésre a torna során mindvégig nagy figyelmet kell fordítani. Belégzésnél ne feszüljön meg a hasizom, a feladatok közt a nem szabad visszatartani a lélegzetet. Izometriás gyakorlatokkal az izom feszítés és lazítás tudatosítása, a közte lévő érzetkülönbség megismertetése a cél.
Az ágyéki gerincszakasz mobilizálása, a medence dőlésszögének beállítása, a kismedencében lévő szervek (hólyag, méh) optimális helyzetét biztosítja.

A medencefenék izmok tornáját a tanulási fázisban mindig tehermentesített helyzetben - háton fekve, hason fekve - kell végezni. A gyakorlást célszerű a végbélzáró izmok felől kezdeni, ezek nagyobb tömegűek, rendszerint jobb állapotban vannak, mindenkinek vannak a székletvisszatartásról élményei, amiket ilyenkor könnyű felidézni. Ez után lehet rátérni a hüvely, a húgycső körüli gyűrű feszítésére. Külön-külön is lehet ezt gyakorolni. Kontrollként a kezet érdemes ráhelyezni az éppen működő izomra, végbélre, hüvelybemenetre. A gátizomzat teljes megfeszítését a medence hátrabillentésével lehet megérezni, mert ebben a helyzetben reflexszerűen összehúzódnak a gátizmok, legkifejezettebb a felfelé húzó hatás. Előrelépést jelent a kontrakciók szakaszokra bontása, az izmok feszülésének irányítása, a kontrakció különböző szintjein. A feszítés és lazítás ritmusának megváltoztatásával is növelhető az izom ereje. A medencefenék feszítésekor a hasizom és a farizom maradjon mindig laza, a gyakorlatok közben ezt mindig ellenőrizni kell. A megfeszített hasizom növeli a hasban a nyomást, ami a gátizmok ellen működik.

A szelektív izomműködés kialakítása részben a végbél körüli és a hüvely körüli izomgyűrű külön működtetését jelenti, másrészt a gátizom független működtetését a többi medence izomtól. A kezdő gyakorlatokat naponta kétszer, háromszor kell végezni, mert ezek pontos elsajátítása után lehet áttérni a tréning fázisra. A tréning gyakorlatai ráépülnek az előzőkre, a cél a medencefenék izmok megerősítése, mely megalapozza a tudatos védekezést a hasűri nyomást fokozó helyzetekben.

A gátizmok megfeszítésekor a maximális kontrakcióhoz vezető utat érdemes felosztani négy szakaszra, mintha a hüvelyben egy lift lenne, ami a gátizom egyre erősödő szorításával emeletről emeletre halad felfelé a legmagasabb pontig, a szintek közt kis szüneteket tartva. A visszafelé út fokozatos lazítással történjék (Kegel gyakorlat). A tréning a fázisban a gyakorlatokat fokozatosan terhelő testhelyzetekben kell végezni: négykézláb állásban, térdelésben, székről felálláskor, fekvésből felkeléskor, lépcsőn járáskor, állva, szökdelés közben. Meg kell tanulniuk a betegeknek, hogy a hasprést fokozó helyzetekben feszítsék meg gátizmaikat. Cél, hogy ez a működés automatizálódjék, hogy köhögéskor, tüsszentéskor a vizeletcsöpögés megelőzhetővé váljon.
Legalább három hónapi kitartó, állandó gyakorlás után mutatkozik eredmény, ha elhiszik hogy az izom még idős korban is fejleszthető, erősíthető.

Forrás: Fridrichné Nagy Andrea, Balogh Ildikó
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Fizioterápiai Tanszék
Tápainé Bajnay Márta
Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag