"Megérett a helyzet a változásra"

2012-ben lett az Uzsoki utcai kórház főigazgatója, 2016 óta a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese, idén tavasszal pedig elnöknek is megválasztották. Dr. Ficzere Andreával beszélgettünk.

Harmadik nekifutásra tudunk csak személyesen találkozni, annyira elfoglalt. Most is kevesebb, mint egy órája van, de megnyugtatom, hogy elég lesz. Dr. Ficzere Andrea már nemcsak a zuglói gyógyító intézmény vezetői feladatait látja el, hanem a főigazgatókból álló országos testület, a Magyar Kórházszövetség elnöki teendőit is. Megkér, hogy hangsúlyozzam: az ő felfogása szerint az elnökségnek van elnöke, és nem fordítva.

HáziPatika.com: Bár közel 100 év alatt a kórházszövetségnek korábban csak egyszer volt női elnöke, az elnökhelyettesek között több nő is képviselteti magát. Mit gondol, van ennek előnye? Hozhat ez más irányvonalat?

Dr. Ficzere Andrea: Nem vagyok sem feminista, sem annak az ellenkezője, de szerintem jó, ha van egyfajta kiegyensúlyozottság a rendszerben. Szokták mondani, hogy a nők többfelé tudnak koncentrálni, mint a férfiak, akik viszont mélyebben és kitartóbban merülnek bele egy-egy témába. Az biztos, hogy személyesebb elnökségi periódusra készülök, és ezt nemcsak a betegekkel, hanem az ágazati dolgozókkal kapcsolatos viszonyra is értem, hiszen a munkatársainkra úgy kell vigyáznunk, mint a gyémántra. Hiába csökkent a külföldre történő elvándorlás mértéke, a pályaelhagyás és a szakmán belüli átigazolás még mindig súlyos probléma. Ezért az egyik legfontosabb dolog, hogy mindent megtegyünk azért, hogy megtartsuk őket - ebben pedig óriási szerepe lehet annak, ha javítjuk az általános komfortérzetet. Talán erre lehet érzékenyebb egy nő.

HáziPatika.com: Az Uzsokiból sokan mentek el?

F. A.: Itt is van fluktuáció. Azt látom, hogy hullámokban jönnek dolgozók, és hullámokban távoznak. Tény, hogy a megtartásukhoz lényegesen nagyobb fizetéseket kellene számukra biztosítanunk, mint amennyire most keretünk van. Tapasztalatom szerint azonban a fizetésnél sok esetben fontosabb a megfelelő hangulat, a támogatás, az elfogadás, a megbecsültség, és az, ha partnernek tekintjük őket. Persze, nekünk is az a célunk, hogy lényegesen magasabb legyen az orvosok, a szakdolgozók és a műszaki-gazdasági területen dolgozók fizetése, ugyanakkor vezetőként kötelességünk mindent megtenni, amivel jobb lesz a kollégák komfortérzete.

dr. Ficzere Andrea, Uzsoki utcai kórház, Magyar Kórházszövetség
"A munkatársainkra úgy kell vigyáznunk, mint a gyémántra." Fotó: Fülöp Máté

HáziPatika.com: Azért mondjon számot, hány milliárdot kellene a kielégítő béremeléshez beletenni a betegellátásba?

F. A.: Nem szeretnék, de nem is tudok pontos számot mondani. De nem is ebből kell kiindulnunk. Egyrészt a finanszírozásból legalább egy plusz hónapnyi pénz hiányzik, ugyanakkor - anélkül, hogy részletekbe mennék - egy sor intézkedést kellene ahhoz hozni, hogy ne termelődjön újra az adósság. A dolgozói fizetéseket pedig úgy kell megállapítani, hogy se a multik, se a magánintézmények ne jelentsenek konkurenciát. Utóbbiak esetében a magasabb bérnél is nagyobb előnyként élik meg az ott dolgozók, hogy őrült hajtás és feszültség helyett lényegesen nagyobb nyugalomban végzik a munkájukat. Az állami szférában is csökkenteni kell a kollégákra háruló terheket, és amennyire a dolgozói hiány engedi, több pihenést kell biztosítani számukra.

HáziPatika.com: De ha emberhiány van, a szervezés sem segít, mindenképpen nagy lesz rajtuk a terhelés.

"Miközben az SBO-k feladata alapvetően a súlyos, életveszélyes vagy maradandó egészségkárosodással fenyegető esetek ellátása lenne, a valóságban egyszerre működünk háziorvosként, orvosi ügyeletként, szakrendelésként vagy éppen gyógyszertárként is" - fogalmazott dr. Pócs Dáviddal, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház sürgősségi szakorvosa. A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

F. A.: Így van, maguk a kórházak is túlterheltek. Ezért kellene megerősíteni az alapellátást és a szakellátást. Sok olyan beteg fekszik ugyanis az intézményekben, aki nem oda való. Jó példa erre a sürgősségi ellátás, ahová a beérkezők 40 százaléka azért jön, mert ott 24 óra alatt megkapja mindazt, ami a lassan és zökkenőkkel működő alap- és szakellátásban sokkal tovább tartana. Nagyon megterhelő azoknak a gondozása is, akiknek a szociális, a rehabilitációs vagy az ápolási intézményekben lenne a helye, nem pedig aktív kórházi ágyakon.

HáziPatika.com: Igazgatóként milyen elbúcsúzni egy orvosától, nővérétől, aki elhagyja a kórházat? Milyen szemben állni azzal az alkalmazottal, aki azt mondja, külföldre megyek, mert nekem ott jobb lesz? Mit tud neki mondani?

F. A.: A legjobbakat kívánom neki, megértem őt, és ezt őszintén így gondolom. Intézményvezetőként persze vérzik a lelkem. Ugyanakkor bizakodó is vagyok, mert azt látjuk, hogy kezd megfordulni a trend, és egyre többen jönnek vissza. Fontos ugyanis számukra a család, a magyar kultúra, és az, hogy a gyermekük itthon járhasson iskolába.

HáziPatika.com: És a pályaelhagyó szakdolgozók? Ők is visszajönnek egy idő után?

F. A.: Én már hoztam olyan döntést, amivel bérfeszültséget teremtettem a saját intézményemen belül. Azzal marasztaltam valakit, hogy megemeltem a fizetését. Úgy gondoltam, hogy inkább magasabb bért adok neki - azzal együtt, hogy az ő területén a többiek járandóságát is ehhez kell majd igazítani, mert így igazságos -, minthogy elengedjem, és bérnővért alkalmazzak sokkal magasabb fizetésért.

dr. Ficzere Andrea, Uzsoki utcai kórház, Magyar Kórházszövetség
"Az állami szférában is csökkenteni kell a kollégákra háruló terheket." Fotó: Fülöp Máté

HáziPatika.com: Ha már a magasabb fizetésnél tartunk: mit gondol, mennyire konzerválják a rossz kereseti viszonyok a paraszolvencia rendszerét?

F. A.: Ez sok évtizedes szocializáció, ami előbb-utóbb ki fog halni a rendszerből. Az új generáció (legyen beteg, vagy orvos) számára ez egy kellemetlen, megalázó, elfogadhatatlan helyzet, aminek megoldását a normális kereseti viszonyok jelentik.

HáziPatika.com: Miért olyan biztos ebben?

F. A.: Mert a fiatalok utálják, és szerencsére nem akarnak vele megbékélni, tiszta viszonyokat, valamint átlátható módon megkeresett magasabb béreket szeretnének, és igazuk van. A fiatal beteg sem akar borítékot adni, inkább elmegy a magánellátóba, vagy magánbiztosítást köt, és azon keresztül kap megkülönböztetett szolgáltatást.

HáziPatika.com: Mennyire harcos típus?

F. A.: Nagyon.

HáziPatika.com: Mert az eddig megfogalmazott céljai többségét már a korábbi elnökök is megfogalmazták, rendszerszintű változás mégsem történt. Úgyhogy biztos sokat kell majd harcolnia...

F. A.: Igen, de jó, ha egyre többen mondjuk ugyanazt. Egyébként ezt a szakmapolitika és a nagypolitika is tudja. Lassan megérett a helyzet a változásra, hiszek abban, hogy lesz is.

HáziPatika.com: Mennyire egységes ön mögött a testület?

F. A.: Vannak visszafogottabb szereplők, de úgy gondolom, ha azt érzik, valóban képviseljük a problémáikat, ők is együtt fognak működni.

HáziPatika.com: Mennyit árt a tervezett kancellári rendszer, és az, hogy a hírek szerint több igazgatót is raportra hívtak be a minisztériumba?

F. A.: Sokaknak jogos a félelme, de azért valljuk be azt is, hogy nem mindenki alkalmas a jelenlegi főigazgatók közül a pozíciójára. Közel hét év telt el a kinevezések óta, ez egy kórház életében hosszú idő. Ettől függetlenül először nem arról kellene dönteni, hogy lecseréljünk-e bárkit is. Úgy gondolom, leváltani vagy számon kérni csak akkor lehet, ha minden olyan feltételt biztosítottunk számukra, amelyek között hatékonyan tudnak dolgozni.

HáziPatika.com: Ez azt jelenti, hogy van olyan kórházigazgató, aki rosszul gazdálkodik?

F. A.: Igen, van, aki rosszabbul, és van, aki jobban, de a különbség a kettő között nem lényeges tétel egy kórház költségvetésében. Az adósságokért tehát alapvetően nem ők a felelősek. A magyarázat egyszerű: a költségek nagy részét a bér teszi ki, van, ahol a 60-80 százalékot is eléri. 20-40 százalék jut a gyógyszerekre, vegyszerekre, textíliákra, javításokra, új eszközök beszerzésére, rezsire, üzemeltetésre, stb. Alig marad olyan pénz, amit rosszul lehet elkölteni.

dr. Ficzere Andrea, Uzsoki utcai kórház, Magyar Kórházszövetség
"Nem mindenki alkalmas a jelenlegi főigazgatók közül a pozíciójára." Fotó: Fülöp Máté

HáziPatika.com: Az Uzsoki eddig híres volt arról, hogy nincs adóssága. Ma már van. Ezt hogy viseli?

F. A.: Nehezen. A gondjaink akkor kezdődtek, amikor beemelték a béremelést a költségvetésünkbe. Ezzel egy időben súlyszámokat is vontak el tőlünk. Nagy a területi ellátási kötelezettségünk, sok jó szakember dolgozik nálunk, népszerű a kórház a betegek körében is, így sokkal többet látunk el, mint amennyire finanszírozásunk van. Ezen beteg oldalról nem szeretnék változtatni, hiszen a minket felkereső betegek nem tehetnek arról, hogy csak ennyi pénz áll rendelkezésünkre, mint ahogy a saját kollégáim sem érdemlik azt, hogy forráshiányra hivatkozva például folyamatosan elhárítsam a betegellátáshoz szükséges új eszközök beszerzését. Nehezebb helyzetben vagyunk, mint korábban, pedig mindent megteszek azért, hogy pluszpénzt hozzak a kórházba.

HáziPatika.com: Önt szeretik itt a kórházban?

F. A.: Nem tudom, de remélem.

HáziPatika.com: Valamennyire biztos tudja...

F. A.: Biztos itt is vannak ellendrukkerek, de szerencsére sokkal több pozitív visszajelzést és szeretetet kapok. Sok jó ember vesz körül, nagyon jól érzem itt magam, nagyon szeretem a kollégáimat és az egész intézményt.

HáziPatika.com: Amikor eldöntötte, hogy orvos lesz, készült arra is, hogy a kórházszövetség elnöki székébe is beül majd?

F. A.: Nem. De mindig orvos akartam lenni. Orvos családban nőttem fel, anyukám, apukám, nagyapám, nagybátyám is orvos, és fel sem merült, hogy ne az legyek. De ezt a gondolatot nem a szüleim sulykolták belém. Már gyerekként is kórházas regényeket olvastam, kórházas filmeket néztem, a szüleimmel bejártam a munkahelyükre, nagyon vonzott az egész közeg. Ugyanakkor borzasztóan taszítottak az egészségügyben tapasztalható feudális viszonyok, ráadásul mindig szerettem új dolgokat kitalálni, majd megvalósítani. Ezt pedig a betegágy mellől nem lehet megtenni.

HáziPatika.com: Neurológus és reumatológus szakorvos. Jut még ideje az intézményvezetés mellett arra, hogy betegekkel foglalkozzon?

F. A.: Nem, és hiányzik is, mert szerettem a betegeimet, és sokakkal még most is tartom a kapcsolatot. Arra viszont figyelek, hogy ha valaki megkeres, akkor személyesen intézzem a sorsát. Ez számomra nagyon fontos.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)