"A világon most egy nagy küzdelem folyik"

Kathy Zsolt

Gyakran halljuk, hogy az antibiotikum nem játék, komoly károkat okozhatunk vele a szervezetünknek. De vajon tényleg csak ránk van rossz hatással, ha indokolatlanul szedjük? Dr. Székely Éva infektológus főorvossal beszélgettünk.

HáziPatika.com: Tulajdonképpen mi az infektológia? Hogy lesz valaki infektológus?

Dr. Székely Éva: Valójában az infektológia talált meg engem. Ez a szakterület a mikroorganizmusok által okozott betegségek megelőzésével, gyógyításával, kezelésével, foglalkozik.

HáziPatika.com: Mivel telik infektológusként egy napja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban?

Sz. É.: Az, hogy én itt infektológusként dolgozom egy kórházban, sokkal jobban hasonlít a nyugaton bevett gyakorlathoz, ahol ilyen, hogy "fertőző kórház" sok helyen nincs is. Csak infektológusok, akik mennek, ha hívják őket, és szakvéleményt adnak egy-egy esetről. A munkám egy jelentős része, hogy próbálom rávezetni a kollégákat, mielőtt antibiotikumot adnak egy betegnek, konzultáljanak infektológussal, kérjenek segítséget bátran, hogy minél célirányosabb terápiát tudjanak alkalmazni.

HáziPatika.com: Úgy tudom, hogy az infektológia terén nem túl naprakész a tudásunk. Egyetért ezzel?

Sz. É.: Igen, ez az egész országban nagy gond. Az edukáció hiányát jelölném meg legnagyobb problémaforrásként. A laikusokat is kéne oktatni, hiszen országosan elterjedt szokás, hogy ha elmegyünk orvoshoz, és az nem ír fel antibiotikumot, akkor elmegyek egy másikhoz, aki majd megteszi.

"Mielőtt antibiotikumot adnak egy betegnek, konzultáljanak infektológussal!"
"Mielőtt antibiotikumot adnak egy betegnek, konzultáljanak infektológussal!" Fotó: Fülöp Máté

HáziPatika.com: Mi a baj az antibiotikummal?

Sz. É.: Nem igazán vagyunk tisztában minden hatásával. Itt elsősorban a nem kórokozó mikroorganizmusokra kifejtett hatásaira gondolok. Azt gondoljuk, hogy az antibiotikum viszonylag ártatlan gyógyszer, de ez nem igaz. Vannak felmérések, hogy a gyógyszerallergiák nagy részét az antibiotikumok teszik ki, elsősorban a penicillin-származékok. De vannak egyéb mellékhatásaik is, amelyekről nem tudnak sokat még orvosok sem. Vannak olyan népszerű, gyakran felírt gyógyszerek, amelyek májkárosító hatásúak, hepatitisz-szerű elváltozásokat okoznak. Ezek gyógyíthatók, de akkor sem tesz jót a szervezetünknek.

HáziPatika.com: Igaz, hogyha gyakran szedünk antibiotikumot, akkor csökken a hatékonysága?

Sz. É.: A baktériumok szeretnének ellenállni az antibiotikumoknak, és ezt elég eredményesen is teszik. Mondhatni jó tanulók. Ennek következményeképpen - főleg kórházi körülmények között - vannak olyan baktériumok, amelyek ellen már nem nagyon tudunk védekezni. És ezek az esetek gyakran halállal is végződhetnek, ha a beteg szervezete nem képes antibiotikum nélkül megküzdeni a fertőzéssel.

HáziPatika.com: Reklámoznak olyan gyógyszert, amely recept nélkül kapható, és fel nem szívódó antibiotikumot tartalmaz. Ezek ugyanolyan antibiotikumok tulajdonképpen, mint amit felír az orvos?

Sz. É.: Igen. Ezek az antibiotikumok ugyanúgy bejutnak a bélrendszerünkbe (és ki is jutnak a környezetbe) és ugyanolyan kárt okoznak, mint a többi, receptre felírt.

HáziPatika.com: Nem ért egyet ezek forgalmazásával, jól gondolom?

Sz. É.: Jól gondolja. A világon most egy nagy küzdelem folyik. Elindult egy olyan program, amely az adott egészségügyi intézményben irányítja és folyamatosan felügyeli az antibiotikumok használatát. Fő mondanivalója laikus nyelvre fordítva, hogy ideje nagyon komolyan átgondolni, kinek, mikor adunk antibiotikumot. Sőt, erőteljesen vissza kell fognunk a használatukat, ha még tíz év múlva is használni akarjuk őket. Ez elhangzott már Barack Obama, korábbi amerikai elnök szájából is, de büszke vagyok rá, hogy én már jóval előtte is hangoztattam ezt a nézetet. Sajnos eljöhet az idő, hogy hiába tudunk transzplantálni, hiába tudunk onkológiai betegeket kezelni citosztatikumokkal, ha azokat a fertőzéseket, amelyek ez után jönnek, a legyengített immunrendszerű betegek nem tudjuk legyőzni. Ezt mondta Obama, és ezt hangoztatom én is. Az antibiotikum nem játék, jól működő egészségügyi rendszerekben antibiotikumot csak infektológus írhat fel.

"A baktériumok szeretnének ellenállni az antibiotikumoknak"
"A baktériumok szeretnének ellenállni az antibiotikumoknak." Fotó: Fülöp Máté

HáziPatika.com: Nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy az infektológia leginkább egyfajta nyomozómunka.

Sz. É.: Nagyon gyakran valóban az. Jellemző szituáció, hogy jön egy lázas beteg - egészen addig nincs is gond, amíg tudjuk, mi az alapbetegsége (mondjuk egy tüdőgyulladás). Ám, amikor minden vizsgálat - röntgen, labor - minden negatív, nos, akkor kezdődik a nyomozás.

HáziPatika.com: Volt megoldatlan ügye?

Sz. É.: Van egy diagnózis, a FUO, amely ismeretlen eredetű lázat jelent, és nem túl gyakori. (FUO - Fever of Unknown Origin: akkor beszélünk erről, ha aláz38,3 feletti, már legalább 3 hete tart és az okát még 3 napos kórházi kivizsgálás, illetve 3 alkalommal történt ambuláns vizsgálat során sem találták meg - a szerk.) Volt egy fiatal nő, aki egy nőgyógyászati beavatkozás után belázasodott. Odáig fajult a helyzet, hogy eltávolították a méhét. Ennek ellenére továbbra is lázas maradt, ekkor került át az infektológiára. Ott három-négy hétig feküdt, és minden vizsgálatot elvégeztünk, amit lehetett. Semmilyen eltérést nem találtunk. Törtük a fejünket, aztán végül is kapott egy diagnózist: Münchausen-szindróma.

HáziPatika.com: Tehát valójában nem volt lázas, csak hazudott, illetve megoldotta valahogy, hogy a lázmérő is ezt mutassa?

Sz. É.: Körülbelül. Nem tudtuk elkapni, de képes volt lemondani még a méhéről is. Sajnos ez egy pszichiátriai kórkép, és nem is gondolnánk, milyen sokan szenvednek benne. Bár sokkal gyakoribb, hogy szülők, anyukák a gyerekeikre vetítik ezt ki, és orvostól orvosig rángatják a "beteget".

HáziPatika.com: Tudna említeni olyan esetet, amely szíven találta?

Sz. É.: Több ilyen is volt sajnos. Legutóbb egy fiatal, huszonéves lány volt a páciensem, neurológiai betegséggel. Egy vírusinfekció következtében kialakult nála egy hematológiai betegség, ami májelégtelenséghez vezetett, és belehalt. Borzasztó volt megélni, hogy tehetetlenek vagyunk, hogy nem tudunk harcolni e vírusok ellen.

"Ha minden vizsgálat negatív, nos, akkor kezdődik a nyomozás."
"Ha minden vizsgálat negatív, nos, akkor kezdődik a nyomozás." Fotó: Fülöp Máté

HáziPatika.com: Van remény, hogy valaha legyőzhetjük ezeket a vírusokat?

Sz. É.: A magánvéleményem, hogy a világ egyensúlyra törekszik, beleértve a mikroorganizmusokat is. Ha mi eltüntetünk egy vírust a Földről, akkor meg fog jelenni egy másik. Nem hiszem, hogy az ember valaha is győzedelmeskedhet a mikroorganizmusok felett, mert azok ennél sokkal változékonyabbak.

"A magyar orvosok tudása egyáltalán nem elmaradott - hasonló kérdésekkel, problémákkal találkozom itthon, mint külföldön" - dr. Köves Béla urológussal beszélgettünk. Az interjút ide kattintva olvashatja el teljes egészében.

HáziPatika.com: Szeretném feltenni azt a kérdést, amiért valójában megkerestem. Készítettem egy interjút dr. Köves Béla urológussal. Ott merült fel a téma, hogy vajon minden baktérium káros-e?

Sz. É.: Egy egészséges emberben rengeteg baktérium él, és ezekkel együtt kerek egész az ember. Ezek között van több olyan baktérium is, amely ha elszaporodna, az komoly bajt jelentene. Ezért kell arra figyelnünk, hogy az egyensúlyt a lehető legkevésbé bontsuk meg. Ugyanis, ha megbontjuk, akkor utat engedhetünk annak, hogy egy olyan baktérium, mely meg tud betegíteni, meg is betegítsen.


HáziPatika.com: És minek köszönhető az, hogy amikor a gyerekek bölcsődébe, óvodába mennek, a szüleik rendre betegebbek, mint maguk a gyerekek?

Sz. É.: A kisgyerekek szervezetében sokkal könnyebben telepednek meg, szaporodnak el kórokozók. Ezekkel szemben ők küzdenek, de közben haza is viszik. A szülők viszont ezekkel a kórokozókkal utoljára gyerekkorukban találkoztak, azóta nem lett megerősítve az immunstátuszuk. Mindez pedig ahhoz vezet, hogy lebetegednek.

HáziPatika.com: Mennyire tesz jót nekünk a most tapasztalt tisztaságmánia?

Sz. É.: Úgy érzem, lecsengőben van. Kezdenek eltűnni azok a reklámok, amelyek azt szorgalmazzák, hogy pusztítsunk el minden baktériumot a bőrünkről. Ezzel is megbontjuk az egyensúlyt. A folyóvíz, a szappan rendben van, de ennél több nem kell.

HáziPatika.com: Ez igaz a gyerekekre is?

Sz. É.: Igen. Vannak egyértelmű kimutatások, hogy azok a gyerek, akik túl steril környezetben nőttek fel, sokkal inkább hajlamosak az allergiás megbetegedésekre, mint azok, akik csúsztak-másztak és mindent megfogdostak.

HáziPatika.com: Visszakanyarodnék ahhoz, hogy az infektológia gyakran olyan, mint egy nyomozás. Ha most egy csettintéssel fényt deríthetne egy rég megoldatlan rejtélyre, akkor mi lenne az?

Sz. É.: Egyik kedvencem a húsevő baktérium, a streptococcus pyogenes. Egészen elképesztő, milyen variációkra képes, pedig ma ugyanolyan érzékeny a pennicillinre, mint 60 évvel ezelőtt. Nagyon érdekelne, hogy egy olyan baktérium, amely egyszerre tud ártalmatlan betegséget okozni (mint például az ótvar) és egyszerre tudja megenni a húst (amibe belehal a beteg), egy adott gazdatestben hogyan "dönti el", melyik variációját ölti magára, illetve milyen betegséget fog okozni.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

február 10. - február 16.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
37 200
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +13 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, de a Dunántúlon egy tőlünk északra elhadó front felhőzete okozhat átmenetileg felhősebb időszakokat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag