Mi az aranyeres krízis?

HáziPatika

Az aranyeresség egy rendkívül elterjedt probléma a magyar lakosság körében, és bár többnyire inkább csak kellemetlen tünetekkel jár, olykor súlyos, azonnali orvosi ellátást igénylő szövődményhez is vezethet.

Milyen ételekkel enyhíthetők az aranyeres panaszok? Részletek itt.

Maga azaranyéregy olyan csomó, amely a végbél és a végbélnyílás falában elhelyezkedő, a végbél záródásáért részben felelős vénák tágulatából alakul ki. Ezek a csomók elhelyezkedhetnek a végbél záróizmától számítva kívül és belül egyaránt, ennek alapján beszélhetünk külső vagy belső aranyérről. A probléma kialakulásának hátterében számos tényező meghúzódhat, kezdve az öröklött adottságoktól egészen az olyan életmódbeli faktorokig, mint a székletürítés közbeni erőlködés, a rostszegény táplálkozás vagy a kellő fizikai aktivitás hiánya. Gyakori az aranyérbetegség várandós nőknél, de például a túlsúly és azelhízásis növeli a kockázatot.

Az aranyeres krízis rendkívül erős fájdalommal jár
Az aranyeres krízis rendkívül erős fájdalommal jár. Fotó: iStock

Felnőttkorban átlagosan négy emberből háromnál jelentkezik valamilyen végbélpanasz, beleértve az aranyér mellett a végbélrepedést és -gyulladást is. Dacára azonban e kórképek elterjedtségének, sokan szégyellnek vagy félnek beszélni a tüneteikről, emiatt orvosi segítséget sem kérnek. Pedig szaktudásuk révén a proktológusok gyorsan és hatékonyan képesek gyógyítani az aranyerességet. Fontos továbbá megemlíteni, hogy a régóta fennálló panaszok mögött megbújva akár végbélrák is kialakulhat, már csak ezért is érdemes tehát szakemberhez fordulni, amennyiben panaszaink rendszeresen visszatérnek, illetve az otthon megkezdett kezelésre sem javulnak.

Tünetek, amelyek bajt jeleznek

Az aranyér olykor még előrehaladott stádiumban is tünetmentes, leszámítva a végbélnyílás elé ideiglenesen vagy akár tartósan kitüremkedő csomókat, míg máskor egy kezdeti, egyes stádiumú aranyér is okozhat viszketést, égő érzést, váladékozást, esetleg vérzést. Afájdalommegjelenése rendszerint gyulladásos folyamatokra utal, nem ritkán más betegség fennállására, ugyanakkor ez az egyik legjellemzőbb tünete az aranyér legsúlyosabb szövődményének, az úgynevezett aranyeres krízisnek is.

Ilyenkor a belső vénás csomók nagy nyomás hatására kizáródnak a végbél záróizomzatán kívülre, a záróizom pedig összezáródva meggátolja a vénás vér visszaáramlását. Mindezt erős, heveny fájdalom kíséri, amitől a beteg ülni vagy akár állni sem tud, valamint a vér pangása, illetve az így kialakuló trombózis az ér elhalásához, azon keresztül pedig magaslázés általános gyengeség, elesettség fellépéséhez, sőt, szepszishez vezethet.


Az aranyeres krízis mindenképpen szakorvosi kezelést igénylő állapot. Az esetek egy részében konzervatív eszközökkel, azaz gyógyszerekkel, kenőcsökkel és ülőfürdővel is elérhető a kívánt javulás. Előfordulhat azonban, hogy azonnali sebészeti beavatkozással el kell távolítani a begyulladt aranyeret.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei