Mi az aranyeres krízis?

Az aranyeresség egy rendkívül elterjedt probléma a magyar lakosság körében, és bár többnyire inkább csak kellemetlen tünetekkel jár, olykor súlyos, azonnali orvosi ellátást igénylő szövődményhez is vezethet.

Milyen ételekkel enyhíthetők az aranyeres panaszok?

Maga azaranyéregy olyan csomó, amely a végbél és a végbélnyílás falában elhelyezkedő, a végbél záródásáért részben felelős vénák tágulatából alakul ki. Ezek a csomók elhelyezkedhetnek a végbél záróizmától számítva kívül és belül egyaránt, ennek alapján beszélhetünk külső vagy belső aranyérről. A probléma kialakulásának hátterében számos tényező meghúzódhat, kezdve az öröklött adottságoktól egészen az olyan életmódbeli faktorokig, mint a székletürítés közbeni erőlködés, a rostszegény táplálkozás vagy a kellő fizikai aktivitás hiánya. Gyakori az aranyérbetegség várandós nőknél, de például a túlsúly és azelhízásis növeli a kockázatot.

Az aranyeres krízis rendkívül erős fájdalommal jár
Az aranyeres krízis rendkívül erős fájdalommal jár. Fotó: iStock

Felnőttkorban átlagosan négy emberből háromnál jelentkezik valamilyen végbélpanasz, beleértve az aranyér mellett a végbélrepedést és -gyulladást is. Dacára azonban e kórképek elterjedtségének, sokan szégyellnek vagy félnek beszélni a tüneteikről, emiatt orvosi segítséget sem kérnek. Pedig szaktudásuk révén a proktológusok gyorsan és hatékonyan képesek gyógyítani az aranyerességet. Fontos továbbá megemlíteni, hogy a régóta fennálló panaszok mögött megbújva akár végbélrák is kialakulhat, már csak ezért is érdemes tehát szakemberhez fordulni, amennyiben panaszaink rendszeresen visszatérnek, illetve az otthon megkezdett kezelésre sem javulnak.

Tünetek, amelyek bajt jeleznek

Az aranyér olykor még előrehaladott stádiumban is tünetmentes, leszámítva a végbélnyílás elé ideiglenesen vagy akár tartósan kitüremkedő csomókat, míg máskor egy kezdeti, egyes stádiumú aranyér is okozhat viszketést, égő érzést, váladékozást, esetleg vérzést. Afájdalommegjelenése rendszerint gyulladásos folyamatokra utal, nem ritkán más betegség fennállására, ugyanakkor ez az egyik legjellemzőbb tünete az aranyér legsúlyosabb szövődményének, az úgynevezett aranyeres krízisnek is.

Ilyenkor a belső vénás csomók nagy nyomás hatására kizáródnak a végbél záróizomzatán kívülre, a záróizom pedig összezáródva meggátolja a vénás vér visszaáramlását. Mindezt erős, heveny fájdalom kíséri, amitől a beteg ülni vagy akár állni sem tud, valamint a vér pangása, illetve az így kialakuló trombózis az ér elhalásához, azon keresztül pedig magaslázés általános gyengeség, elesettség fellépéséhez, sőt, szepszishez vezethet.

Az aranyeres krízis mindenképpen szakorvosi kezelést igénylő állapot. Az esetek egy részében konzervatív eszközökkel, azaz gyógyszerekkel, kenőcsökkel és ülőfürdővel is elérhető a kívánt javulás. Előfordulhat azonban, hogy azonnali sebészeti beavatkozással el kell távolítani a begyulladt aranyeret.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)