Mennyire gyakori az aranyeresség?

Modern életvitelünk mellett egyre többeket érintő problémává válik az aranyérbetegség. A panaszok kialakulásában ugyanis számos életmódbeli tényező, illetve káros szokás is fontos szerepet tölthet be. Lássuk tehát, kiket érint nagyobb valószínűséggel az aranyeresség.

Aranyere mindenkinek van, legalábbis abban az értelemben, hogy a kifejezés alapvetően a végbél és a végbélnyílás falában futó vénákat jelöli. Egészséges állapotban persze ezek az erek is észrevétlenül látják el funkciójukat a vérkeringésben, kitágulva és begyulladva azonban kellemetlen panaszok forrásává válhatnak. A köznyelv ezeket a kitágult vénákat nevezi aranyérnek. A gyakori tünetek között említhetjük a vérzést, amely természetesen sok aggodalom forrása, hiszen kétségtelenül ijesztő látvány. Ezen felül az aranyeresség, avagy aranyérbetegség fájdalmassá válhat, megnehezítve olyan hétköznapi tevékenységeket is akár, mint a székletürítés vagy az ülés.

A probléma kialakulásában többféle kiváltó ok is közrejátszhat. Először is meg kell említeni a genetikai hajlamot, az örökletes kötőszöveti gyengeség ugyanis nagyban fokozza a rizikót. Habár erre nincs érdemi kihatásunk, akadnak viszont olyan kockázati tényezők, amelyeket képesek lehetünk tudatosan befolyásolni. Az aranyeres panaszok megelőzése érdekében javasolt kerülni minden olyan behatást, amely fokozza a végbélnyílás környékén futó vénákra nehezedő nyomást. E körben lehet említeni a székrekedést és a székelés közbeni erőlködést, de azelhízásés a mozgáshiány szerepe is jól ismert. Nők esetében számolni kell a várandósság kockázatnövelő hatásával is aranyeresség kapcsán, bár ez értelemszerűen nem ellenjavallata a gyermekvállalásnak.

Milyen gyakori az aranyérbetegség?

Becslések szerint a felnőttek mintegy fele tapasztalt már aranyeres panaszokat, mire eléri az 50 éves életkort. Egy, a Journal of Comparative Effectiveness Research című orvosi folyóiratban 2020 októberében megjelent tanulmány - önbevallásra épülő, reprezentatív felmérés alapján - 10 százalékra teszi a belső aranyeresség előfordulását a magyar felnőtt lakosság körében, hozzátéve, hogy az érintettek 70 százalékánál kezdeti stádiumú az elváltozás.

Mutatjuk, milyen szövődményekhez vezethet a kezeletlen aranyeresség.

Mindazonáltal viszonylag kevés felmérés született eddig a témában, illetve nem könnyű pontos adatokat gyűjteni az aranyérbetegség elterjedtségéről. Jelentős részben azért sem, mert az érintettek nagy része inkább csendben viseli a tüneteket, és csak egy részük fordul szakemberhez a kellemetlenséggel. Rendkívül fontos lenne pedig hozzáértő orvosra bízni a diagnózis felállítását, a szimptómák mögött ugyanis egyéb, akár súlyos megbetegedések is állhatnak. Másfelől az aranyeresség hatékonyan és gyorsan kezelhető a megfelelő terápiás módszerekkel, kezelés nélkül viszont erőteljesen ronthatja az életminőséget.

aranyér, aranyérbetegség, aranyeresség
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)