A vénás keringés közelebbről (2)

A vénás keringéssel kapcsolatos alapvető biológiai tudnivalók segíthetnek megérteni az aranyér kialakulásának mechanizmusát is. Érdemes kicsit távolabbról kezdeni a történetet, majd közelíteni az alsó fertály felé.

Az emberi testet behálózó érrendszer három fő csoportra bontható: a verőerek az oxigéndús vért szállítják a szív felől a periféria felé, míg a kapillárisokban az oxigénben gazdag vér cserélődik ki a szövetek elhasznált vérével; majd a vénák szállítják vissza a szén-dioxiddal feldúsult vért a szívbe. Ez utóbbiak működése lesz számunkra fontos: tudta például, hogy hazánk lakosságának 20-50 százalékát érintik a vénás rendszer betegségei, melyek között az aranyér is lassan-lassan népbetegségnek számít?

Vénás rendszer: honnan, merre?

A vénás rendszer mélyvénákból, felületes vénákból és ún. perforans (összekötő) vénákból áll. A vénákban levő billentyűk felelősek azért, hogy a szív felé tudjon áramolni a vér, tehát a vénás billentyűk szerepe alapvető az ép vénás keringés fenntartásában. A billentyűrendszer a szív felé, illetve a perforans vénákban a felszíni erekből a mélyvénás rendszer felé irányítja a vért.

A vénás keringést segíthetjük, ha felpolcolva pihentetjük a lábat
A vénás keringést segíthetjük, ha felpolcolva pihentetjük a lábat

A vénák tágulékonyak, nem állnak ellen a vér feszítő hatásának, ezért nagyobb mennyiségű vért képesek befogadni. A vénákban található billentyűk szelepként működve megakadályozzák a vér visszafelé áramlását.

A vér 90 százalékát a mélyvénák szállítják, a maradék 10 százalékot a felszínes vénák, a két rendszer közötti perforans vénarendszeren keresztül pedig a felszínes vénákból a mély vénákba jut a vér.

Ha hibás a vénás rendszer

A vénák panaszai és megbetegedései nagyon gyakoriak: a szívtől elvezető artériákhoz képest a vénáknak ugyanis vékony az érfala, gyorsabban is fáradnak el. A lábakon a vénás betegségek elnehezülő lábak és visszerek formájában ütik fel a fejüket, de nagyon gyakori, hogy ezzel együtt aranyeres panaszok is jelentkeznek az érintetteknél. Ez utóbbi betegség a medencében előforduló vénapangás következménye. Léteznek ezeknél súlyosabb vénás betegségek is - vénagyulladás, trombózis - ezek feltétlen orvosi felügyeletet, kezelést kívánnak!

Amit a vénás keringésért tehetünk

- Eddzük a vénákat mozgatással vagy hideg vizes kezeléssel!

- A lábakat lehetőleg gyakran polcoljuk fel!

- Emésztésünkre figyeljünk fokozottan, a rostbevitel segíthet szabályozni a székletürítést, így kiküszöbölni az erőlködést!

- A már kialakult visszerek esetén is javasolt a fentiek alkalmazása.

- Mozogjunk rendszeresen, a szívet is alaposan megdobogtató mozgásformákat részesítsük előnyben! Ajánljuk az otthon is elvégezhető, vénás tornáról szóló összeállításunkat!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: