+10° - +24°
Nincs front

Miért félünk a proktológustól?

Sokunknak nincs személyes tapasztalata a proktológiai vizsgálatról, nem tudjuk, hogy pontosan mi vár ránk, ami nagyfokú félelmet, szorongást okoz.

A legtöbb páciens szorong, mert nincs tisztában azzal, hogyan eshetne át egyszerűbben és fájdalommentesen a végbélvizsgálaton. A páciensek többsége rengeteg szörnyűséget hall a végbéltükrözésről, így ösztönösen fél az ismeretlentől.

Fontos tényező ugyanakkor a szégyenérzet is, hiszen olyan intim testrészünket vizsgálják, amelyet legszívesebben elrejtenénk. Ugyanakkor sokan rettegnek a kiszolgáltatottságtól és a megalázottságtól is, attól, hogy szégyenteljes helyzetben méltatlanul bánnak velük - sorolja az aranyérvizsgálattal összefüggő félelmeket Dr. Bánfalvi Péter proktológus, sebész. Egyúttal sokan tartanak attól is, hogy problémájuk miatt ápolatlannak, koszosnak gondolják őket, és elítélik majd. Ez természetesen nem igaz, hisz a végbélbetegségek legtöbbször nem higiénés gondatlanság miatt alakulnak ki - fűzi hozzá a szakember.

A megfelelő felkészülés magabiztossá tesz

A páciensek egy részénél aggodalomra ad okot az is, hogy zavarukban nem tudnak megfelelően válaszolni a proktológus kérdéseire. Nem tudják, hogy mit kell tenniük a végbélvizsgálat, végbéltükrözés alatt, félnek, hogy valamit elfelejtenek, hibáznak, bajt csinálnak, ettől pedig nevetségessé válnak az orvos előtt. Épp ezért csokorba gyűjtöttem a várható kérdéseket, amelyek támpontot adhatnak, magabiztosabbá tehetik az orvoshoz fordulókat. Érdemes ezeket előre átgondolni, így nincsenek meglepetések - magyarázza a szakember.


Széklete rendezett-e? Van-e vérzése, fájdalma székeléskor? Érez-e időszakos vagy állandó duzzanatot, viszketést? Vett-e észre váladékozást, haspuffadást, fogyást? Székletét és a szeleket vissza tudja-e tartani? Volt, van-e a családban rosszindulatú daganatos beteg? Panaszaival vizsgálták-e már korábban? Van-e egyéb betegsége, gyógyszerérzékenysége? Volt-e valamilyen műtétje korábban? Szed-e valamilyen gyógyszert, különös tekintettel a véralvadásgátlókra?

Aranyér vizsgálatánál kiemelten fontos a betegek pszichés állapota
Aranyér vizsgálatánál kiemelten fontos a betegek pszichés állapota

Aranyérvizsgálat = fájdalom?

A legtöbben attól tartanak, hogy a végbélvizsgálat, végbéltükrözés rettenetesen fájni fog. A páciensek általában tanácstalanok, hogy mit kellene tenniük annak érdekében, hogy a vizsgálat a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon. A proktológia azon kevés szakterületek egyike, ahol kiemelten fontos a betegek pszichés állapota - hangsúlyozza Dr. Bánfalvi Péter. Ha az ember szorong, a végbele is szorong. A záróizom fokozottan szorít, néha a fájdalomig, ilyenkor nagyon nehéz érdemi vizsgálatot végezni.

Talán egyetlen szakorvosi vizsgálattól sem félünk annyira, mint a proktológusitól, pedig az aranyeres panaszok súlyosabbá válásakor (és a későbbi szövődmények elkerülése érdekében) minél előbb érdemes felkeresni őt. Hogyan történik az aranyérvizsgálat?

Fontos, hogy mielőtt bejelentkeznénk a vizsgálatra, gondoljuk át, hogy bár a beavatkozás kellemetlen lehet, elengedhetetlen a megfelelő kezeléshez, a gyógyuláshoz.  Érdemes mérlegelni, melyik a fontosabb, a vizsgálat és a gyógyulás, vagy afájdalomés a további szenvedés - mutat rá a doktor. A vizsgálat ugyan kellemetlen, de lehet fájdalommentes. A titok kulcsa, hogy elengedjük a feszültséget, vagyis fontos, hogy az ember kellő mértékben el tudja lazítani a záróizmát. A fájdalom mértéke a vizsgálat kezdeti szakaszában kiderül, így az orvos a fájdalmas beavatkozást nem erőlteti. A részletes végbélvizsgálat - bizonyos megkezdett kezelés után - ilyenkor későbbi időpontban történik, amikor a páciens már képes a megfelelő lazításra - fűzi hozzá a szakember.


Sokan rettegnek a vizsgálat eredményétől

A páciensek legnagyobb félelme, hogy végbélrákot diagnosztizálnak náluk, és ettől hamar leromlik az életminőségük, hamarabb meghalnak - mutat rá a proktológus.

Ha már kialakult valakinél az aranyér, akkor nem hunyhatunk szemet a probléma fölött: a kellemetlenségek, a fájdalom bizony az egész életünket meghatározhatja, és ha nem kezeljük megfelelően az aranyeret, egyre súlyosabb lesz az állapotunk!

Majd hozzáteszi: talán nem lehet szörnyűbb rossz híreket kapni és cselekedni, mint később sopánkodni, hogy "hát igen, előbb kellett volna eljönnöm", "pedig biztos voltam benne, hogy nincs komoly baj" stb. Vegyük kezünkbe a sorsunkat!

A betegségek gyógyítását jobb mielőbb megkezdeni - ha már a megelőzés nem járt sikerrel -, így a legkisebb befektetéssel és kellemetlenséggel gyógyulhatunk.

 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait