Miért félünk a proktológustól?

Sokunknak nincs személyes tapasztalata a proktológiai vizsgálatról. Nem tudjuk, hogy pontosan mi vár ránk, ez pedig nagyfokú félelmet, szorongást okoz.

A legtöbb páciens szorong, mert nincs tisztában azzal, hogyan eshetne át egyszerűbben és fájdalommentesen a végbélvizsgálaton. A páciensek többsége rengeteg szörnyűséget hall a végbéltükrözésről, így ösztönösen fél az ismeretlentől.

Fontos tényező ugyanakkor a szégyenérzet is, hiszen olyan intim testrészünket vizsgálják, amelyet legszívesebben elrejtenénk. Ugyanakkor sokan rettegnek a kiszolgáltatottságtól és a megalázottságtól is, attól, hogy szégyenteljes helyzetben méltatlanul bánnak velük - sorolja az aranyérvizsgálattal összefüggő félelmeket Dr. Bánfalvi Péter proktológus, sebész. Egyúttal sokan tartanak attól is, hogy problémájuk miatt ápolatlannak, koszosnak gondolják őket, és elítélik majd. Ez természetesen nem igaz, hisz a végbélbetegségek legtöbbször nem higiénés gondatlanság miatt alakulnak ki - fűzi hozzá a szakember.

aranyér, proktológus
Kellemetlen lehet a vizsgálat, de elengedhetetlen a gyógyuláshoz. Fotó: Getty Images

A megfelelő felkészülés magabiztossá tesz

A páciensek egy részénél aggodalomra ad okot az is, hogy zavarukban nem tudnak megfelelően válaszolni a proktológus kérdéseire. Nem tudják, hogy mit kell tenniük a végbélvizsgálat, végbéltükrözés alatt, félnek, hogy valamit elfelejtenek, hibáznak, bajt csinálnak, ettől pedig nevetségessé válnak az orvos előtt. Épp ezért csokorba gyűjtöttem a várható kérdéseket, amelyek támpontot adhatnak, magabiztosabbá tehetik az orvoshoz fordulókat. Érdemes ezeket előre átgondolni, így nincsenek meglepetések - magyarázza a szakember.

Széklete rendezett-e? Van-e vérzése, fájdalma székeléskor? Érez-e időszakos vagy állandó duzzanatot, viszketést? Vett-e észre váladékozást, haspuffadást, fogyást? Székletét és a szeleket vissza tudja-e tartani? Volt, van-e a családban rosszindulatú daganatos beteg? Panaszaival vizsgálták-e már korábban? Van-e egyéb betegsége, gyógyszerérzékenysége? Volt-e valamilyen műtétje korábban? Szed-e valamilyen gyógyszert, különös tekintettel a véralvadásgátlókra?

Aranyérvizsgálat = fájdalom?

A legtöbben attól tartanak, hogy a végbélvizsgálat, végbéltükrözés rettenetesen fájni fog. A páciensek általában tanácstalanok, hogy mit kellene tenniük annak érdekében, hogy a vizsgálat a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon. A proktológia azon kevés szakterületek egyike, ahol kiemelten fontos a betegek pszichés állapota - hangsúlyozza Dr. Bánfalvi Péter. Ha az ember szorong, a végbele is szorong. A záróizom fokozottan szorít, néha a fájdalomig, ilyenkor nagyon nehéz érdemi vizsgálatot végezni.

Talán egyetlen szakorvosi vizsgálattól sem félünk annyira, mint a proktológusitól, pedig az aranyeres panaszok súlyosabbá válásakor (és a későbbi szövődmények elkerülése érdekében) minél előbb érdemes felkeresni őt. Hogyan történik az aranyérvizsgálat?

Fontos, hogy mielőtt bejelentkeznénk a vizsgálatra, gondoljuk át, hogy bár a beavatkozás kellemetlen lehet, elengedhetetlen a megfelelő kezeléshez, a gyógyuláshoz. Érdemes mérlegelni, melyik a fontosabb, a vizsgálat és a gyógyulás, vagy afájdalomés a további szenvedés - mutat rá a doktor. A vizsgálat ugyan kellemetlen, de lehet fájdalommentes. A titok kulcsa, hogy elengedjük a feszültséget, vagyis fontos, hogy az ember kellő mértékben el tudja lazítani a záróizmát. A fájdalom mértéke a vizsgálat kezdeti szakaszában kiderül, így az orvos a fájdalmas beavatkozást nem erőlteti. A részletes végbélvizsgálat - bizonyos megkezdett kezelés után - ilyenkor későbbi időpontban történik, amikor a páciens már képes a megfelelő lazításra - fűzi hozzá a szakember.

Sokan rettegnek a vizsgálat eredményétől

A páciensek legnagyobb félelme, hogy végbélrákot diagnosztizálnak náluk, és ettől hamar leromlik az életminőségük, hamarabb meghalnak - mutat rá a proktológus.

Ha már kialakult valakinél az aranyér, akkor nem hunyhatunk szemet a probléma fölött: a kellemetlenségek, a fájdalom bizony az egész életünket meghatározhatja, és ha nem kezeljük megfelelően az aranyeret, egyre súlyosabb lesz az állapotunk!

Majd hozzáteszi: talán nem lehet szörnyűbb rossz híreket kapni és cselekedni, mint később sopánkodni, hogy "hát igen, előbb kellett volna eljönnöm", "pedig biztos voltam benne, hogy nincs komoly baj" stb. Vegyük kezünkbe a sorsunkat!

A betegségek gyógyítását jobb mielőbb megkezdeni - ha már a megelőzés nem járt sikerrel -, így a legkisebb befektetéssel és kellemetlenséggel gyógyulhatunk.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)