A vércsík a vécépapíron ezt jelzi

Tabutémának számít, így senki sem szeret beszélni róla, de az aranyérbetegség rendkívül gyakori, szinte azt mondhatjuk, élete során mindenki legalább egyszer találkozik enyhébb vagy súlyosabb formájával. Cikkünkből kiderül, milyen tünetekkel jár.

Az aranyérbetegség a végbél záróizom-gyűrűje feletti erek kidudorodását, kitüremkedését, illetve az ezzel járó gyulladását és irritációját jelenti. Két formája létezik: a belső aranyeresség, mely a végbélen belül jelentkezik, illetve a külső aranyeresség, melynél a végbélnyílás körüli bőr alatti vénák kitágulásáról és előredudorodásáról beszélünk.

Az aranyérbetegség tünetei ijesztőek lehetnek, aranyérbetegség aranyeresség aranyér végbéltájék viszketés székrekedés vérzés
Az aranyérbetegség tünetei ijesztőek lehetnek.

Az aranyérbetegség leggyakrabban az 50 év felettieket érinti, de ez nem azt jelenti, hogy a fiatalabb korosztály körében nem egyre gyakoribb ez a kínos probléma. Az elhízás, a rostszegény étrend okozta gyakori székrekedések, a terhesség és a szülés életkortól függetlenül mindenkinél kiválthatják.

Az aranyérbetegség főbb tünetei

  • Elképzelhető, hogy sokáig nem utal semmi a problémára. A legelső jel, mely fel szokott tűnni, a székletürítéskor jelentkező vérzés: vércsíkok formájában a székleten vagy a WC-papíron, illetve vércseppek ürülése a végbélből. A vérzés ritkán számottevő, de súlyosabb esetekben spriccelő formája is előfordulhat, amely nagyon ijesztő.

  • A végbéltájék viszketése és váladékozása.

  • Fájdalom és kényelmetlen teltségérzet a végbélben és a végbéltájékon: az érintettnek olyan érzése lehet, mintha nem sikerült volna az összes székletet kiürítenie.

  • Megdagadt végbéltájék, sőt akár az erek kitapintható duzzanata a végbélnyíláson kívül.

Nem mindegy, hogy külső vagy belső aranyérrel van-e dolgunk. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat mindkét típusról - kattintson!

A tünetek függnek attól, hogy belső vagy külső aranyérről beszélünk. A belsőaranyérsokáig tünetmentes marad, gyakran még az orvos sem érzi egy kézzel történő végbéltájéki (rektális) vizsgálat során. A székrekedés során besűrűsödő és bekeményedő széklet azonban ürülés során megsértheti az erek falát, és enyhe vérzést okozhat. Alkalmanként megtörténhet, hogy a székletürítés közbeni erőlködés során a belső aranyerek kitolódnak a végbélnyíláson, de ez viszonylag ritka.

Külső aranyerek

A külső aranyerek a végbélnyílás körül, a bőr alatt találhatók. Amikor begyulladnak, viszketni és váladékozni kezdenek, gyakran véreznek is. Tisztán tartásuk rendkívül nehéz, pont azért, mert ez a terület igen fájdalmassá válik érintésre: a nem megfelelő higiéniai körülmények pedig komolyabb gyulladásokat okoznak ezen a tájékon. Az itt pangó vérben vérrögök (thrombusok) képződhetnek, ami az erek kizáródása, "eldugaszolása" miatt különösen veszélyes tünet. Tehát ha a kitüremkedett aranyerek kékessé színeződnek, nagyon fájdalmasak és duzzadtak, sürgősen forduljunk orvoshoz.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: