"Nem bántam meg a műtétet"

HáziPatika

A 43 éves Krisztina évekig élt együtt kellemetlen panaszaival, míg végre rászánta magát az aranyérműtétre. Elmondása szerint ma már bánja, hogy nem keresett hamarabb megoldást a problémájára.

Krisztinánál jó tíz éve, a terhessége alatt jött ki az aranyere, amely a szülés után sem húzódott vissza. Sőt, az idő múlásával egyre rosszabb lett az állapota. Mint mondja, eleinte csak némi viszketést, esetleg kisebb fájdalmat érzett odalent, ezeket a panaszokat pedig még sikerült néhány nap alatt a bolti forgalomban kapható krémekkel orvosolnia.

Eleinte csak némi viszketést, esetleg kisebb fájdalmat érzett odalent
Eleinte csak némi viszketést, esetleg kisebb fájdalmat érzett odalent. Fotó: iStock

Nagyjából 5 évvel ezelőtt azonban az állapota sokat rosszabbodott: 4-es fokozatú lett az aranyere, amely már minden székelés után kitüremkedett. Krisztina akkor ijedt meg igazán, mikor először látott jelentősebb vérzést a vécében a nagy dolga után Ez a vérzés aztán egy-két havonta újra jelentkezett, és ekkor már sejtette, hogy valamilyen megoldást muszáj lesz találnia a problémára. Ennek ellenére még évekig húzta-halasztotta az orvosi segítségkérést, egyszerűen azért, mert félt, hogy műtéti beavatkozásra lesz szükség.

A végső lökést az adta meg neki, amikor egy évvel ezelőtt már minden székelés után jelentkezett a bő vérzés.

Már nem csak a vécépapír lett kicsit véres, hanem az egész vécé tiszta vér volt. Ez volt az a pont, amikor rászántam magam a kivizsgálásra

- magyarázza.

Első útja egy specialistához vezetett, aki a vizsgálat után diagnosztizálta is nála a 4-es fokozatú aranyeret, és akivel megbeszélték, hogy itt bizony műtétre lesz szükség. Az orvos a HAL-RAR eljárást javasolta, Krisztina pedig félve, de beleegyezett a beavatkozásba.


"A műtét napján iszonyatosan féltem. Gyakorlatilag haza akartam szaladni a váróteremből. Ma már tudom, hogy minden félelmem alaptalan volt." A beavatkozást spinális érzéstelenítéssel végezték, és nagyjából fél órát vett igénybe. A műtét estéjét Krisztina még a kórházban töltötte.

"Aznap este volt némi fájdalmam, de fájdalomcsillapítóval kezelni tudtam. Másnap reggel székelés közben nem éreztem különösebb fájdalmat, inkább valamiféle csípő, viszkető érzést. Másnap aztán haza is mehettem bármiféle probléma nélkül" - meséli az asszony. Krisztina azt mondta, nagyjából 3-4 hétig jelentkezett még nála székelések közben egy minimális kellemetlen érzés, ám végül ez is teljesen megszűnt.

Mai fejjel nagyon bánom, hogy ilyen sokáig szenvedtem és halogattam, hogy orvoshoz forduljak. Nagyon meg vagyok elégedve az eredménnyel, és egy percig sem bántam meg a műtétet.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei