Műtét után: kiújulhat-e újra az aranyér?

Az aranyér sok esetben már csak műtéttel kezelhető, de még a legmodernebb kezelések sem jelentenek garanciát arra, hogy a panaszok nem térnek vissza. Érdemes ezért megfogadni az alábbi tanácsokat!

Az aranyér a végbélnyálkahártya alatt kialakuló érköteg, amely gyulladásával és megnagyobbodásával kellemetlen tüneteket eredményez. Becslések szerint az emberek harmadát érinti valamilyen mértékben, az 50 feletti korosztály közül pedig már minden második embernél jelentkeztek ezek a panaszok legalább egyszer. Szerencsére a betegség jól gyógyítható, a kezelés módját azonban a probléma súlyossága is befolyásolja. Enyhébb esetben a megfelelő életmód és a helyes étrend is enyhítheti a panaszokat, de a harmad-, negyedfokú aranyeret már sok esetben műteni kell. Hogy zajlik ez a beavatkozás, és milyen eséllyel újulhat ki ezt követően is az aranyér?

egészséges táplálkozás
A helyes étrenddel elkerülhető, hogy ismét kialakuljon az aranyér.Fotó: 123rf

Manapság az aranyérműtét már rutin beavatkozásnak számít, amely szinte semmi veszéllyel nem jár. Általában helyi érzéstelenítéssel, illetve ritkábban altatással történik a kezelés, melynek során leválasztják a megnagyobbodott csomókat, illetve elkötik az oda- és visszavezető ereket is. Létezik injekciós terápia, melynek során egy befecskendezett oldattal zárja le a keringésről az érintett szakaszt, ugyanezt a hatást a gumigyűrűzésnek hívott eljárással is el lehet érni. A megfelelő kezelés az aranyér kiújulásának veszélyét is jelentősen lecsökkenti, a helytelen életmód miatt azonban a panaszok ismét visszatérhetnek. Nem árt emiatt megfogadni néhány tanácsot!

5 jó tanács aranyér esetére Ha az aranyér már kialakult valakinél, nem hunyhat szemet a probléma fölött. A kellemetlenségek, a fájdalom bizony az egész életet meghatározhatja, és ha nem kezelik megfelelően, egyre súlyosabb lesz a beteg állapota.

Mit tegyünk, hogy ne újuljon ki az aranyér?

A műtétet követően az egyik legfontosabb feladat, hogy a sebet tisztán tartsuk. Székeléskor a végbél környéke minden esetben beszennyeződik, és az összefekvő bőrfelületek is könnyen bepállhatnak, a meleg, nedves környezet pedig ideális a baktériumok, gombák elszaporodásához. Az érintett területet ezért rendszeresen mosni kell, illetve naponta legalább kétszer helyi fertőtlenítést is javasolnak. Azért persze túlzásba sem szabad esni, a túl sok fertőtlenítés ugyanis kiszárítja a bőrt és tönkreteszi annak természetes védekezőképességét.

Hosszabb távon viszont csak a helyes életmód segíthet megelőzni az aranyér kiújulását. Vonjunk be az étrendünkbe minél több növényi rostot, illetve fogyasszunk sok folyadékot (elsősorban vizet), így ugyanis a széklet lágyabb és könnyebben üríthető lesz. Emellett a rendszeres mozgás is nagyon fontos, de nem feltétlenül kell kimerítő, megerőltető gyakorlatokra gondolni: már napi 30 perc séta is segítheti a megelőzést. Nagyon jó mozgásforma még az egész testet átmozgató úszás, ezzel azonban várjunk a teljes gyógyulásig, a klóros víz ugyanis irritálhatja az érintett területet.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)