Mi az aranyérgyűrűzés?

HáziPatika

Az aranyeres panaszok Magyarországon is rengeteg embert érintenek, lényegében népbetegségről beszélhetünk. Bizonyos esetekben a probléma egyszerűen és tartósan kezelhető az aranyérgyűrűzés módszerével. Lássuk, mit érdemes tudni erről.

Magát az aranyeres csomót a végbél és a végbélnyílás falában keletkező vénatágulatok alkotják. Ezek a fonatok időnként begyulladhatnak, vérezhetnek, sőt, akár vérrög is képződhet bennük, ami rendkívül erős fájdalommal jár. Függően attól, hogy hol helyezkednek el a végbél záróizmától nézve, megkülönböztetünk külső és belső aranyereket.

Milyen panaszok fellépése esetén gyanakodjunk aranyérre? Részletek itt.

Kezdeti stádiumban ezek a vénatágulatok többnyire még tünetmentesek. Kissé megnagyobbodnak, esetleg vérezhetnek is, de székletürítés során nem türemkednek ki a végbélnyílás elé. Az állapot előrehaladtával, második és harmadik stádiumú aranyeresség esetén viszont kifordulnak, illetve megeshet, hogy nem is húzódnak vissza maguktól, hanem kézzel helyezhetők csak vissza. A legsúlyosabb, negyedik stádiumú aranyereket pedig már kézzel sem lehet visszanyomni, állandóan kifordult állapotban maradnak. Ez esetben kizárólag műtéti úton rendezhetők a beteg panaszai.

Előrehaladott stádiumú aranyér esetén hatékony megoldást jelenthet az aranyérgyűrűzés
Előrehaladott stádiumúaranyéresetén hatékony megoldást jelenthet az aranyérgyűrűzés. Fotó: iStock

Hogyan zajlik az aranyérgyűrűzés?

Második és harmadik stádiumú, belső aranyeresség kezelésére évtizedek óta alkalmazzák a Barron-féle gumigyűrű-ligatúra technikáját, egyszerűbben mondva az aranyérgyűrűzést. Az eljárás lényege, hogy az aranyeres csomót végbéltükrözéssel megkeresik, majd egy speciális eszköz segítségével egy néhány milliméteres gumigyűrűt helyeznek fel a tövére, ami elszorítja a vénafonat vérellátását. Ennek hatására a lekötött aranyér néhány nap alatt elhal, lelökődik, és a gumigyűrűvel együtt a széklettel távozik a szervezetből.

Érdemes megemlíteni, hogy a beavatkozás alapvetően fájdalommentesen zajlik, mivel a végbél érintett részében nincsenek érzőideg-végződések, valamint a végbéltükör felhelyezése során is alkalmaznak érzéstelenítést. Egy-egy alkalommal egy-két aranyeret lehet csak így lekötni, azaz az aranyeres törzsek számától függően több részletben, egy-másfél hónapos különbségű ütemezéssel lehet elvégezni a teljes kezelést.


Ami a szövődményeket illeti, a gyűrűzést követően lokális gyulladás, ödémásodás jelentkezhet, amit gyakranfájdalomis kísér. Emellett a lelökődés után néhány napig enyhe vérzést tapasztalhatnak a páciensek. Súlyosabb szövődmények viszont, mint például erős vérzés vagy a kezelt területen fellépő fertőzés, csak ritkán fordulnak elő. Az eljárás komoly előnye ráadásul, hogy az elhalt aranyér helyén apró heg képződik, ami megakadályozza a panaszok kiújulását.

Az eljárás korlátai

Milyen készítményekkel enyhíthetjük az enyhébb aranyeres panaszokat? A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

A gyűrűzés általában nem alkalmas kezdeti stádiumú aranyér kezelésére, mivel ilyenkor még nem elég nagy a tágulat ahhoz, hogy elszorítható legyen. Emellett negyedik stádiumú, súlyos aranyeresség esetén is rendszerint csak akkor jön szóba megoldásként, ha a páciens valamilyen okból kifolyólag - például súlyos vérszegénység okán - nem alkalmas az aranyér műtéti úton történő kezelésére.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei