Az aranyér eltávolításának módjai

HáziPatika

Az aranyér a várandós kismamák egyik rémálma, nem is alaptalanul: nagyjából minden negyedik nőnél kialakul a terhesség során. Mit lehet ilyenkor tenni? Szükség van-e műtétre, és ha igen, mikor érdemes elvégeztetni?

Terhesség alatt több tényező együttállása okozza a gyakori aranyérproblémákat: amellett, hogy a baba súlya extrém terhet ró a kismedencei vénákra, közrejátszik még a progeszteron hormon értágító hatása, valamint a gyakori székrekedés miatti erőlködés is.

terhességi aranyér
Terhesség alatt egészséges életmóddal enyhítheti az aranyeres panaszokat

Az aranyér stádiumai

A kezelés szempontjából is fontos, hogy tudjuk, milyen stádiumú aranyérrel van dolgunk. Súlyosságát tekintve négy különböző állapotot különböztethetünk meg:

  1. stádium: az aranyeres csomó nem nyúlik ki a végbélnél, csupán vérzés jelentkezik
  2. stádium: az aranyeres csomó székeléskor kitüremkedik a végbélből, de magától vissza is húzódik
  3. stádium: az aranyeres csomó magától sem húzódik már vissza, viszont kézzel vissza lehet helyezni
  4. stádium: az aranyeres csomó a végbélből kitüremkedik, és nem lehet kézzel sem visszahelyezni

Az első három stádium esetében a kezelés során általában helyileg alkalmazható krémeket, kúpokat vagy egyéb természetes megoldásokat szoktak javasolni, míg a negyedik stádiumú eseteknél már szóba jöhet a műtéti úton történő eltávolítás is.

Műteni terhesség alatt?

A kezdeti stádiumú aranyeret a várandósság alatt akár el is lehet tüntetni, ha megfogadjuk az orvos által előírt életmódbeli változtatásokat, mellette pedig helyi kezelést, kúpokat, kenőcsöket alkalmazunk. Életmódbeli változtatások alatt általában a fokozott folyadékbevitelre és rostfogyasztásra, az egészséges táplálkozásra kell gondolni, ami mellé a szakember speciális intim tornát is javasolhat.


Ha azonban a helyi kezelés nem hoz javulást, vagy azaranyérelőrehaladottabb állapotban van, a terápiát az orvos szájon át szedhető gyógyszerrel is kiegészítheti - olyan pirulákkal, amelyek az erek gyulladását csökkentik.

Egész életmódunkat érdemes megváltoztatni ahhoz, hogy gyorsabban gyógyuljon a kellemetlen betegség (és lehetőleg ne is térjen vissza). Aranyér: hasznos tanácsok a táplálkozástól a wc-használatig

Terhesség alatt az aranyér műtéti eltávolítását nem szokták javasolni, mivel a panaszok a szülés után általában jelentős mértékben javulnak - ha azonban ez nincs így, vagy a probléma tovább rosszabbodik, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni. A sebészeti műtét során a szakember kivágja az aranyeres csomókat. A műtét után az aranyér nem jelentkezik újra, ám a sebgyógyulás napjai fájdalmasak lehetnek - különösen a műtétet követő első székelés.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait