Aranyér: hasznos tanácsok a táplálkozástól a wc-használatig

Az aranyér kezeléséhez nem elég a jól megválasztott kenőcs vagy kúp - az egész életmódunkat érdemes megváltoztatni ahhoz, hogy gyorsabban gyógyuljon a kellemetlen betegség (és lehetőleg ne is térjen vissza).

megfelelő bioritmus kialakítása, amelynek része a reggeli székletürítés. Ne "tartogassuk" a székletet és ne töltsünk túl sok időt a vécében (például ne olvassunk).

Az aranyeresre kínos csapdák egész sora leselkedik a nap során, amelyeket azonban könnyűszerrel elkerülhet, ha tudja, mire figyeljen oda. Egy gondosan felépített napi rituálé segítségével nem lesz nagyobb problémánk sem a munkahelyen, sem otthon.

A durva vécépapírokat cseréljük le puhábbra vagy éppen nedves törlőkendőre. A durva vécépapír ugyanis úgy hat az érzékeny területen, mint a smirgli, vagyis az egyébként is irritált végbél-környéket csak még jobban kidörzsölheti. Ne dörzsöljük az érzékeny területet, mozdulataink legyenek lágyak, óvatosak. A legjobb természetesen az, ha minden székelés után tiszta vízzel és hipoallergén, illat- és színezékanyag-mentes szappannal megmossuk az altestet, sajnos azonban erre nem mindig van lehetőség. Viseljünk pamutból készült, jó nedvszívó és jól szellőző alsóneműt, és kerüljük a túlságosan szoros nadrágokat, harisnyákat. Ezek ugyanis csak még jobban meggátolják a megfelelő véráramlást!
das
Azaranyérkezeléséhez nem elég a jól megválasztott kenőcs vagy kúp. Fotó: Getty Images

Mozogjunk - és a beleinket is bírjuk mozgásra

A rendszeres testmozgás pozitív hatásairól rengeteg könyv, tanulmány és újságcikk született már - az aranyérre is kedvező hatásai vannak, főleg azért, mert a testmozgás segít megelőzni a székrekedést. A székrekedés (illetve ahogy erőlködve kívánunk megszabadulni a széklettől) nagyon komoly rizikófaktora lehet az aranyeres panaszoknak. Különösen azok iktassanak be életükbe rendszeres sportot, akik tartósan ülő vagy álló munkát végeznek, esetleg túlsúlyosak. A mozgás emellett a vérkeringést is felpezsdíti, amire a visszerek - vagyis az aranyeres csomók - elkerülése érdekében szükség van. Soha ne álljunk vagy üljünk egy helyben hosszú ideig, mert ilyenkor nő a végbél környéki vénákban a vérnyomás, mely a panaszok kiújulásához vezethet.
Bélrenyheségről beszélünk, ha a belek mozgása lelassul, ami a rostszegény táplálkozásra, illetve az elhízásra vezethető vissza. Az is gondot okozhat, ha a székelési ingert újra és újra elnyomjuk, mert nem vagyunk mosdóközelben. Annak kevesebb ilyen panasza van, akit gyermekkorában mindig azonos időben biliztettek, lehetőleg olyan időpontban, amely felnőttkorban sem zavarja a napirendet (reggel vagy este).

Ügyeljünk a helyes táplálkozásra

Az emésztési problémákért főleg a helytelen táplálkozás a felelős. Fogyasszunk rostban gazdag, friss zöldségeket és gyümölcsöket, teljes kiőrlésű pékárukat, ezzel párhuzamosan pedig csökkentsük a zsír- és cukorbevitelt. Az elegendő folyadék is nagyon fontos, hiszen ez fellazíthatja a székletet. Legyünk tisztában azzal, milyen étrend-kiegészítők, ételek vagy gyógyszerek járulhatnak hozzá a székrekedéshez - érdemes tudni például, hogy a hashajtók túlzásba vitt használata is a normális székelési ritmus felborulásához és a későbbi székrekedés kialakulásához vezet, ezért aztán bánjunk csínján ezekkel.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)