Aktív élet aranyérrel

HáziPatika

Sokszor már az is sokat enyhít az aranyeres panaszokon, ha a székletürítés rendszeressé válik. Ennek eléréséhez a megfelelő táplálkozás mellett rendszeres testmozgásra is szükség van. De milyen mozgásformák ajánlottak aranyér esetén?

Arra mindenképpen fel kell hívni a figyelmet, hogy haspréssel, hasűri nyomásfokozódással járó sportok (mint például a súlyemelés) semmiképpen nem ajánlottak aranyérrel küzdők számára, hiszen ezek a mozgásformák is szerepet játszanak a betegség kialakulásában. De nem szerencsés olyan sportot sem választani, ami túlzott döccenéssel vagy ütődéssel jár, mint például a futás, vagy a labdajátékok. Futás során ugyanis a felsőtest súlya minden egyes lépéssel újra-újra ránehezedik a végbél környékére, "ütögeti" azt, aminek hatására az aranyerek fokozatosan duzzadtabbakká válnak majd.

Nem kell azonban kétségbe esni, számos olyan mozgásforma létezik, amit aranyérrel is bátran űzhetünk. Lássuk!

  • Míg a futás nem igen ajánlott aranyeres panaszok esetén, addig a lassabb kocogás, séta jó választás lehet. Ha a kocogás mellett tesszük le a voksunkat, fontos, hogy ne sajnáljuk a pénzt egy minőségi cipőre. Minél párnázottabb ugyanis a lábbeli, annál inkább tompítja mozgás közben a bennünket érő ütéseket.
  • Az úszás a sportok igazi jolly jokere. A szárazföldi sportokkal ellentétben ugyanis az úszás kifejezetten kíméli a testünket, hiszen a víz felhajtóereje miatt tehermentes környezetben mozoghatunk. Ráadásularanyéresetén egyébként is nagyon előnyös a vízszintesen történő testedzés.
  • A gátizomtorna segítségével edzésben tarthatjuk a medencénk izmait, aminek hatására a végbélzáróizom és a kötőszövetek is erősödni fognak. Ha pedig a kötőszövet és az izom megerősödik, akkor nem tud kitüremkedni az aranyeres vénatágulat.
  • A jóga segítségével is a gátizmunkat tudjuk megerősíteni. Hasznos gyakorlat lehet például a gyertyaállás, amely segít a vénákban pangó vér kiürítésében, erősíti a fenék izmait és felpezsdíti a vérkeringést. Míg a pillangótartás segítségével kiválóan nyújthatóak a belsőcomb, a fenék és a csípő izmai, és jól oldja a medencefenék görcseit is.
  • A rendszeres kerékpározás erősíti a láb-, a far- és a medence izomzatát és akár csillapíthatja is az enyhe aranyeres tüneteket. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a biciklinyereg kényelmes legyen: se túl keskeny, se túl széles, és megfelelő formájú.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait