Miért nem szabad sokat időzni a vécén?

Bár ma már gyakorlatilag népbetegség, még mindig kellemetlen témának számít az aranyér. Pedig a megelőzés vagy a már kialakult betegség súlyosbodásának elkerülése érdekében fontos lenne, hogy beszéljünk róla.

Aranyérről akkor beszélünk, amikor a végbél falának vénái kitágulnak, megduzzadnak, vagy akár ki is türemkednek a végbélből. Létezik belső és külső aranyeresség is: előbbinél ez a kitágult érköteg vagy ércsomó nem látszik, sokszor tüneteket sem okoz, utóbbinál már szemmel is láthatók a "kilógó" kitágult erek.

A fejlett világban minden harmadik ember életében legalább egyszer szenved aranyértől, előfordulása pedig főleg az 50 feletti korosztálynál gyakori. Népbetegséggé a modern élet velejárói miatt vált: a kevés rost- és folyadékfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a rengeteg ülőmunka mind hozzájárulhat az aranyeresség kialakulásához.

Nem szabad sokat időzni a vécén!
Nem szabad sokat időzni a vécén! Fotó: Getty Images

Ne olvasgassunk a vécén ülve!

Sokan nem is gondolnák, hogy székelési szokásaink is életmódunk részét képezik, így nagyban befolyásolhatják az aranyeresség kialakulását is. Fontos, hogy egészségünk szempontjából a székelést is megfelelően végezzük.

Ha már kiderült, hogy aranyerünk van, a legrosszabb, amit tehetünk az, hogy elhanyagoljuk a problémát - a kenőcsös, kúpos kezelés fontos, de emellett az egész életmódunkat érdemes egy kicsit megváltoztatni. Íme, néhány életmódtipp aranyereseknek.

Sokan hajlamosak rá, hogy akár negyedórát vagy még többet is elüldögéljenek a vécén egy újságot olvasgatva vagy telefonjukat nyomkodva - ez a szokás azonban meglehetősen káros. Minél tovább ülünk ugyanis a vécén, annál több vér áramlik a végbél környékén található erekbe, ez pedig azaranyérbegyulladását okozhatja. Legjobb tehát, ha csak inger esetén megyünk el vécére, és semmiféleképp ne üljünk és erőlködjünk ott huzamosabb ideig.

Az erőlködést azért említettük meg, mert nemcsak az ücsörgés, hanem a gyakori túl erős nyomás is okozhat aranyeret. Ilyenkor ugyanis túl nagy nyomás nehezedik a végbél környékén található erek falára, ezáltal megsérülhet az érfal, az aranyér pedig ki is záródhat. A legjobb egyébként, ha egy kis sámlit teszünk a lábunk alá székelésnél, mert az így felvett, guggoláshoz hasonló pozíció segít a székletnek könnyebben távozni, kihasználva a gravitáció erejét.

Figyeljünk oda életmódunkra!

Az aranyér megelőzése és kezelése szempontjából is az egyik elsődleges feladat az életmódunk megváltoztatása. Fontos az egészséges és változatos táplálkozás, a rendszeres és bőséges folyadékbevitel, illetve a rendszeres testmozgás. Arra is érdemes odafigyelni, hogy kerüljük az alkoholt, a csípős ételeket, valamint a nagy megerőltetést.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)