Így kell használni az aranyeres készítményeket

Ha a patikából beszereztük azt az aranyér elleni készítményt, amit használni szeretnénk, az még csak fél siker. Alkalmazásánál is számtalan tényezőre kell figyelni, hogy minél gyorsabb legyen a gyógyulás.

Aki túlsúlyos, aranyérre is számíthat?

Azaranyérhelyi kezelésére számtalan kúp, krém és kenőcs áll rendelkezésre. A kúpok inkább a belső aranyér, míg a kenőcsök, krémek a kitüremkedő aranyerek kezelésére használhatók. Ez utóbbiak a gyulladt, vérrögöt is tartalmazó csomók esetén is hatékonyak, azonban a kúpot teljesen felesleges ilyen esetben használni, hiszen az elváltozás a végbélnyíláson kívül van. A felhelyezett kúp csak 2-3 centiméter magasan kezd hatni, és ha a gyulladt aranyéren át felerőszakoljuk, nagy fájdalmat okozunk magunknak. Nézzük, ezeken kívül mire kell még ügyelni a termékek alkalmazása előtt, alatt és után.

A megfelelő készítményekkel könnyen enyhíthetők az aranyeres panaszok
A megfelelő készítményekkel könnyen enyhíthetők az aranyeres panaszok. Fotó: Getty Images

Az aranyeres készítmények használati szabályai

Bármilyen aranyér elleni készítmény használata előtt és után tanácsos alaposan kezet mosni. A kúpok és kenőcsök alkalmazása előtt alaposan meg kell tisztítani a végbélnyílás környékét. Ez lehetőleg folyó vízzel (pl. zuhany) történjen, esetleg nedves törlőkendővel, ha csak az van kéznél. Ha az aranyér nagyon fájdalmas, esetleg ülőfürdő is megoldás lehet.

A legtöbb terméket ajánlott reggel és este, valamint minden székletürítés után alkalmazni az optimális hatás érdekében. Ha kúpot használunk, azt legkönnyebben kissé előrehajolva tudjuk felhelyezni.

Amennyiben applikátorral visszük fel az aranyér elleni készítményt az érintett felületre, gondoskodjunk arról, hogy az applikátor mindig tiszta legyen. Minden alkalmazás után tisztítsuk meg forró vízzel és szappannal. Az applikátor magában kevéssé csúszik, ezért tanácsos a hatóanyaggal kissé síkosítani, mielőtt alkalmazzuk. Ha nincs applikátor, vagy más, az alkalmazást segítő eszköz, akkor ügyeljünk rá, hogy tubust ne érintsük hozzá testünkhöz és a beteg felülethez. Mindig az ujjunkra nyomjuk a kívánt mennyiséget.

Ne alkalmazzuk a készítményeket tovább, mint ahogy azt a betegtájékoztató, illetve az orvosunk vagy a gyógyszerészünk javasolja. Fontos továbbá, hogy egy doboz készítményt mindig csak egy ember alkalmazzon. Használat után pedig a krémes, kenőcsös tubusokat védősapkával jól le kell zárni.

További övön aluli tanácsok

Tartsuk az érintett altáji területet a lehető legszárazabban, mert ez gyorsítja a gyógyulást! Hordjunk bőrbarát pamut alsóneműt, és ha kell, többször cseréljük naponta. Ha "baleset" ért bennünket, a fehérneműt klóros fehérítővel tisztítsuk ki, elkerülvén a fertőzéseket. Amennyiben az aranyér elleni készítmény foltot hagy a fehérneműn, tisztasági betét alkalmazásával óvhatjuk meg azt az elszíneződéstől.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: