Az Alzheimer-kóros hozzátartozó ápolása: a 24 órás önfeláldozás

Az Alzheimer-kór nem kizárólag a beteget, hanem egész családját - de legalább egy hozzátartozóját - erőszakkal kiszakítja a megszokott életéből. Mivel a kór súlyosbodása megállíthatatlan, a gondozóra háruló terhek idővel egyre elviselhetetlenebbek.

Az Alzheimer-kór a demenciák, azaz az elbutulással járó tünetegyüttesek leggyakoribb oka, a központi idegrendszer jellegzetes klinikai és patológiai elváltozásaival, idegsejtpusztulással járó betegsége. Általában 40 éves kor felett jelentkezik, pszichés és viselkedési tünetekkel járó, fokozatosan súlyosbodó mentális hanyatlás, mely a normális napi életvitelt, az önellátást is lehetetlenné teszi.

Egy Alzheimer-kórban szenvedő beteg otthoni ápolása megterhelő feladat, kemény fizikai és érzelmi igénybevétellel jár. Olyan, mint egy hullámvasút; nem tudhatjuk, mit hoz a következő kanyar. Mindez pedig két szinten is okoz további gondot: egyrészt a gondozó fizikai és lelki egészsége sínyli meg, másrészt a gondozás minősége is erősen csökken. A "gondozó" szerepben lévő személy kiégése a legfőbb oka annak, hogy az Alzheimer-kórban szenvedőket leggyakrabban otthonokban helyezik el.

Minden nap hozhat valami újat

Számos nehézséggel küszködnek azok a családok, amelyekben krónikusan beteg családtag van. A család központi feladata, hogy megoldja és biztosítsa a beteg ember megfelelő gondozását egész életén keresztül. Az akut beteget általában kórházban, orvosok és ápolónők kezelik, míg a krónikus beteget gyakran otthon, a családja, teljes felelősséggel, követve az előírt napirendet, foglalkoztatást. A krónikus betegség soha nem szűnik meg, és a beteg korlátozottsága messzemenő hatással van az egész családra: egymáshoz való érzelmi viszonyulásukra, életmódjuk időbeli, anyagi, társas és egyéb vonatkozásaira. A család legintenzívebb kontaktusa a szakemberekkel van, akiktől erősen függenek, és segítséget várnak.

Milyen stresszforrások adódnak egy krónikus beteget ápoló családban?

A családi kapcsolatok megterhelődnek, a családtagok kimondatlanul neheztelhetnek a megnövekedett feladatok, kötöttségek miatt. Általánosan nő a feszültség. Kényszerűen megváltoznak a család céljai és lehetőségei, csökken a rugalmasság a szabadidő eltöltésében is. Korlátozódik a családtagok mozgáslehetősége, elszigetelődhetnek a beteg felügyeletének megoldhatatlansága (akár pénzhiány, akár a szakszerű gondozó hiánya) miatt. Az orvosi kezelések, gyógyszerek, felszerelések miatt nőnek a rájuk háruló anyagi terhek. Szükséges lehet a lakáskörülmények átalakítása. Az orvosi kezeléseket gondok övezhetik: követni kell az előírásokat, fokozódhat az aggódás a prognózis miatt.

Ezeknek a családoknak stresszforrások sorával kell megküzdeniük: a családi élet változásaival normálisan megjelenő problémák mellett kezelniük kell a krónikus megterheléseket is.

Láthatatlan segítők

Egy Alzheimer-kórban szenvedő beteg elsődleges gondozójának lenni tehát kétségtelenül stresszel és sok-sok munkával, fizikai és lelki megterheléssel jár. 24 órás "láthatatlan" segítők ők, nagy segítséget nyújtván tulajdonképpen az államnak is, de családjaik hatalmas árat fizetnek érte.

A családok struktúrája teljesen felborul, a szülőkből gyerekek lesznek, és a gyerekekből szülők, akik mind anyagilag, mind lelkileg, mind fizikailag megsínylik az Alzheimer-kóros hozzátartozó ápolását. Általában maguk is súlyos betegek lesznek rövid időn belül.

Az egyes családok különböző mértékben képesek ellátni egy alzheimeres beteget. Függ ez a család nagyságától, anyagi lehetőségeitől, lakhelyétől, társadalmi helyzetétől, konfliktuskezelő képességétől. Ezek a megküzdési képességek gyakran összefüggenek azzal is, hogyan látja, értékeli a család a krónikus betegség okozta szituációt. Akik sorscsapásnak, igazságtalanságnak és képességeiket meghaladó feladatnak vélik, azok áldozatnak, tehetetlennek, eszköztelennek érzik magukat. Ilyen esetekben gyakoriak az alábbi érzelmi reakciók: túlvédés, elszigetelődés, bűntudat, csalódottság. A felgyűlt feszültségek hatására agresszió, harag, ellenségesség vetül a beteg családtagra.

Vannak persze olyanok is, akik kihívást látnak benne, konstruktív módon próbálják kezelni a szituációt, és jutalomértékű számukra a gondozás, a "mindent megteszek érte" érzése.

Megöli az értelmet és a lelket

Ahogyan a betegség egyre előrehaladottabb állapotba ér, a gondozóra háruló fizikai igénybevétel is fokozatosan nő. A betegnek egyre több és több segítségre van szüksége a mindennapi ellátásban, etetni kell, fürdetni, öltöztetni, kisegíteni a vécére, vagy akár pelenkázni. Ezzel párhuzamosan pedig az érzelmi megterhelés is fokozódik, mert nem könnyű átélni, hogy szerettünk nem ismeri meg a körülötte élőket, nem képes kifejezni érzéseit, hogy beszűkül térben és időben, és lehetetlenné válik számára az önálló életvitel. A szellemi hanyatlással járó betegségek pedig még a legtürelmesebb és legmegértőbb gondozók megértését és erejét is kikezdik.

Azok, akik alzheimeres beteget otthon ápolnak, általában mindent maguk akarnak csinálni. Ez kivitelezhető néhány hónapig, persze annak függvényében, hogy milyen iramban halad előre a betegség. De az Alzheimer olyan utazás, amely sajnos mindig lefelé vezet. És az út sokszor évekig tart.

Nincs műszakváltás

Az alzheimeres beteget gondozó család életminősége drámaian romlik. A gondozó családtagok körében jóval gyakoribbak a testi, lelki betegségek. A megváltozott élethelyzetből fakadó stressz az egészségre drámai hatással van. Az immunrendszer veszít ellenálló képességéből, így az illető nagyobb eséllyel betegszik meg. Nagy arányban alakul ki pszichés zavar, depresszió, alvászavar. A gondozási idő tulajdonképpen dupla állásnak felel meg.

A gondozók mindenki más egészségével törődnek tehát, csak a sajátjukkal nem. Általában keveset alszanak, ritkán végeznek testmozgást, és nem étkeznek egészségesen. Feladják önmegvalósító terveiket, és elszigetelődnek 24 órás elfoglaltságuk miatt.

Saját életünk a tét

Egy módja van, hogy csökkenjen a gondozóra háruló stressz: ha a gondozók az ellátás terhét megosztják másokkal. Semmiképpen nem önzés, ha soknak érzik a feladatot, vagy úgy érzik néha, hogy ők erre alkalmatlanok, illetve ha segítséget kérnek.


Lehet, hogy vannak, akik nem szívesen segítenének, de a legtöbb családtag és barát biztosan, ha tudná, hogyan tegye azt. Egész egyszerűen konkrét feladatok adásával kell őket segíteni, segítségre kérni. Valamelyik szomszéd például segíthet a bevásárlásban. Egy rokont megkérhetünk, hogy menjen el helyettünk a postára. Egy barát olvashat ápoltunknak, vagy elviheti őt egy rövid sétára. A tennivalókról vezetett lista hasznos segítség lehet.

Nagyon jó, ha krónikus beteget gondozók képesek segítséget, társas támogatást keresni a társadalomban, különféle közösségekben, hogy kissé csökkenjen az érzelmi túlterheltségük. Ebben a velük kapcsolatban álló szakemberek is komoly támaszt jelenthetnek. A kommunikálás hasonló helyzetben lévőkkel, önsegítő, illetve érdekvédelmi csoportokban való részvétel mind hatékony segítség lehet.

Ha valaki a családban és baráti körben nem kap elég segítséget, nem szégyen professzionális segítséget kérni, vagy ha már nem bírja tovább, egy, az Alzheimer-betegek ápolására szakosodott otthonban elhelyezni szerettét.

Nem szabad elfeledkezni soha saját magunkról sem. Lehet, hogy alzheimeres betegünk gondozása több mint egy évtizedig ránk hárul. Saját életünk, egészségünk feladásával nem segítünk szerettünknek sem. Minden elérhető segítséget meg kell ragadni, hogy az erőnk kitartson. Saját magunkért ugyanannyit meg kell tennünk - ezt nem szabad elfelejteni.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég a Dunántúlon havazás, másutt havas eső, főleg keleten eső is várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag