Egy vírus, amely Alzheimer-kórhoz vezethet

HáziPatika

Az 1980-as években több tanulmány is furcsa kapcsolatot fedezett fel a herpes simplex vírus és az Alzheimer-kór megjelenése között. Ez azt sugallta, hogy a neurodegeneratív betegségnek vírusos eredete lehet. Vajon mennyi igaz ebből?

Egy új tanulmány egy olyan mechanizmust mutat be, amelyben a herpeszvírus részecskéi a biológiai folyadékokban található fehérjékkel lépnek kapcsolatba, és még fertőzőbbek lesznek. Közben pedig az olyan plakkok kialakulását is felgyorsítják, amelyeket gyakran hoznak összefüggésbe egyes neurodegeneratív betegségekkel, például az Alzheimerrel is.

A 2018-as becslések szerint Magyarországon százezres nagyságrendű az Alzheimer-kórban szenvedők száma, és a társadalom elöregedése miatt további növekedéssel kell számolni. 60 éves kor felett ugyanis megduplázódik a betegség kialakulásának kockázata. Világszerte körülbelül 50 millióra becsülik a betegek számát, 30 éven belül azonban akár a kétszeresére is nőhet az Alzheimeresek aránya.

Számos olyan gyógyszer bukott meg a klinikai teszteken, amelyeket kifejezetten az amyloid plakkok, vagyis lerakódások kialakulásának megakadályozására fejlesztettek ki. Ezen készítmények célja az Alzheimer-kór esélyének csökkentése lett volna. Éppen ezért néhány kutató úgy döntött, hogy újra vizsgálni kezdi a vírusos eredet hipotézisét. Arra próbáltak rájönni, hogy milyen mechanizmus tehet képessé egy vírust arra, hogy neurodegeneratív - vagyis az emberi agy idegsejtjeit érintő - betegséget eredményezzen.

Alzheimer-kór, neurodegeneratív betegségek, herpesz, vírus,
A vírus fontos szerepet játszhat az Alzheimer kialakulásában. Fotó: 123rf

Hogy lehet a herpeszből Alzheimer?

Az új kutatás azokat a módokat vizsgálta, amelyekkel a vírusok és a fehérjék kölcsönhatásba léphetnek egymással. Most először sikerült demonstrálni is, hogy bizonyos vírusok képesek lehetnek elősegíteni azAlzheimer-kórkialakulását. A tanulmány leírja, hogyan tudnak a vírusok különféle fehérjerétegekkel bevonódni attól függően, hogy milyen fajta biológiai folyadékba kerülnek.

"Képzeljünk el egy teniszlabdát, ami egy tál tejjel leöntött gabonapehelybe esik. A labdát azonnal ragacsos darabkák vonják be, amelyek akkor is rajta maradnak, ha kivesszük a tálból. Ugyanez történik akkor, amikor a vírus kapcsolatba kerül a vérrel vagy a tüdőfolyadékokkal, amelyek fehérjék ezreit tartalmazzák. Sokfehérjeazonnal a vírus felszínére tapad és létrehozza az úgynevezett fehérjekoronát" - magyarázta Kariem Ezzat, a tanulmány vezető szerzője.

Az egyik kutatók által tanulmányozott vírus az 1-es herpes simplex (HSV-1). Annak ellenére, hogy egyre több közvetett bizonyíték van arra, hogy a HSV-1 összeköthető az amyloid plakkok, illetve az Alzheimer-kór kialakulásával, még nem világos, hogy a vírus pontosan hogyan idézi elő a kórképet.

48 óra kell az első tünetek megjelenéséig

A kutatás feltárta, hogy HSV-1 képes katalizálni az amyloid fehérjéket a fehérjekoronában és elősegíteni a felhalmozódásukat. Lényegében a vírus sejtjei segítenek abban, hogy az amyloid fehérjék nagyobb lerakódásokká álljanak össze. A mechanizmust egereken tesztelték. A herpeszvírussal megfertőzött állatokon már 48 órával később érzékelhetőek voltak az Alzheimer jelei.


A kutatók szerint ez a tanulmány még nem szolgáltat bizonyítékot arra, hogy a herpeszvírus Alzheimert okozhat, de magyarázatot adhat arra, hogy miért talált több tanulmány is kapcsolatot a kettő között. Mivel aherpesznagyon gyakori az emberek között, meglehetősen valószínűtlen, hogy önmagában felelős lehetne az Alzheimer-kór kialakulásáért. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a vírus egyeseknél fontos szerepet játszhat a betegség kialakulásában vagy súlyosbodásában, egyéb. Az ilyen jellegű kutatások pedig új utakat nyitnak a neurodegeneratív betegségek lehetséges kezeléseinek felfedezésében.

Forrás: newatlas.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +31 °C
Minimum:
+16, +22 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de keleten még lesznek erősebben felhős körzetek.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag