Kérdés: 40 éves vagyok, és a Balaton partján élek, így amikor csak tehetem, úszom egy nagyot. Azt utóbbi néhány évben tapasztalom, hogy úszás után viszket a szemem, nagyon kipirosodik, s főleg a ...

Igen, ez valószinűleg a vízben lévő allergén miatt lehet, ami az esetek jelentős részében alga. Antihisztamin szedése javasolt az úszós időszakban, más terápia a tünetek kezelésére nincsen.

Allergia

40 éves vagyok, és a Balaton partján élek, így amikor csak tehetem, úszom egy nagyot. Azt utóbbi néhány évben tapasztalom, hogy úszás után viszket a szemem, nagyon kipirosodik, s főleg a következő nap reggelére megduzzadnak az orrnyálkahártyáim, amihez néhány órás intenzív orrfolyás társul. A következő úszásig enyhülnek a tünetek. Először megfázásra gondoltam, mivel április végétől már úszni járok, de ez hamar megdőlt, mivel a legnagyobb nyári melegekben is előjött ez a probléma.Valamelyik algára lehetek allergiás? Milyen lehetőségeim vannak?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza allergia témában:

Igen, ez valószinűleg a vízben lévő allergén miatt lehet, ami az esetek jelentős részében alga. Antihisztamin szedése javasolt az úszós időszakban, más terápia a tünetek kezelésére nincsen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció