Kérdések és válaszok

Gyógyszerallergiát lehet vizsgálni?

Igen, lehet vizsgálni. Első lépésben vérből érdemes a megfelelő tesztet elvégeztetni.

Egyik unokánknál, aki 6 éves, a fruktózintoleranciát diagnosztizálták. Ennek értéke 50 volt. Ehhez társul a tejcukor-allergia is. Ez a szint, amit nála kimutattak, enyhe vagy súlyos? Mennyire kell a májkárosodástól tartani?

A fruktóz malabsorptio nem okoz majd májkárosodást, nem kell ettől tartani. Sajnos sokan diétáznak fruktóz mellett más táplálékallergia vagy intolerancia miatt. Az 50-es szám kevés a megítéléshez, de közepesnek gondolnám.

Fiam fogtechnikusként dolgozik, és munkavégzés után a torka kapar, sokszor van torokgyulladása, illetve hörgőgyulladása. Hol lehet nehézfémekre allergia vizsgálatot végeztetni?

Olyan tesztet érdemes végeztetni, ami tartalmazza a fogászati allergéneket, azokat az anyagokat, amelyekkel a fia dolgozik. Ahol végeznek fogászati allergia vizsgálatot, ott ezt el tudják végezni. Ez az a bizonyos 72 órás tapaszos teszt.

Ha almát vagy kesudiót eszem, olyan tüneteim vannak, mint torokgyulladáskor, illetve fülviszketés és fulladásos tüneteim is akadnak. Mi ez?

Az alma lehet erős allergén azoknál, akik allergiásak ( vagy allergiásak lesznek a fa pollenekre, főleg a nyír pollenje jön itt szóba). Sok esetben tehát egy szokásos allergiás nátha kísérő tüneteként jelenik meg a nyírfa pollen allergiás pacienseknél, ez a keresztallergiának hívott jelenség. Ilyen tünetet okozhatnak más csonthéjasok is, mint pl. a körte. A kesudió allergia önmagában is előfordulhat, azonban sok esetben társul más olajos magvak irányában tapasztalt túlérzékenységgel. Érdemes ezeket kerülni az étkezésben, illetve nyersen nem fogyasztani, hanem az almát pl. kompótnak megfőzve, ilyenkor általában nem okoz panaszt. Érdemes lenne egy allergiavizsgálattal is tisztázni a helyzetet.

Szezonális allergiám van a pollenekre. Hogy pontosan melyikre, azt már nem tudom, ugyanis, amikor fel akartam menni tesztet csináltatni a szükséges helyre, azt mondták, felesleges, mert az allergiagyógyszerekre a támogatás lejárt, úgyhogy kísérletezgessem ki magamnak, melyik a jó. Nálam ez az allergia szemviszketésben, orrfolyásban, orrdugulásban nyilvánul meg már vagy 8-9 éve. Most 18 éves vagyok, fiú. Szedtem eddig már mindenféle gyógyszert, de átütő eredményeket egyikkel sem nagyon értem el. Állítólag egy idő után a szervezetem hozzászokik a gyógyszerhez. Az lenne a kérdésem, hogy mikor érdemes elkezdeni a gyógyszer szedését? A háziorvosom azt mondta, legalább a szezon előtt 1 hónappal el kell kezdenem, hogy a gyógyszerhatásos legyen. Nyilván, az allergiaszezon kezdete függ az időjárástól is, de amit észrevettem magamon, azok alapján elmondhatom, hogy a tünetek április vége - május eleje környékén kezdődnek, és egész nyáron tart. Télen teljesen tünetmentes vagyok. Mit tudnának javasolni számomra?

Én magam nem osztom azt az álláspontot, amit önnek tanácsoltak az allergiájával kapcsolatban. Először is, az allergiás tünetek okát tisztázni kell. A beteg kell, hogy tudja, mire érzékeny, melyik szezon a legrosszabb, és akkor mi van a levegőben. Ezáltal az esetleges keresztallergiákra is jobban, tudatosabban oda tud figyelni. Másrészt a fiatalkori allergiák sok esetben hatásosan kezelhetők ún. allergén-immunterápiával, amiknek következtében az allergia elmúlhat, de minden esetben látványosan javul (saját betegeim tapasztalata alapján mondom). ez egy szervezeti immunrendszert visszahangoló kezelés, aminek következtében a specifikus túlérzékenység megszűnik (neve: staloral). A szokásos tünetei kezelésben sem szabad magára hagyni a beteget a vény nélküli gyógyszerekkel, hiszen a legtöbb hatásos orrspray csak vényre kapható. Tehát én mindenképpen javaslom és bíztatom önt, hogy ne hagyja magát, és keresse azokat a kollégákat, akik tudnak érdemi tanácsot és segítséget is nyújtani.

Allergiás beteg vagyok, illetve a nagyobbik gyermekem is allergiás és kissé asztmás. Az allergiánk főként poratka, fűpollenek, lisztatka, illetve nálam kutya, macska, tengerimalac szőr allergiában mutatkozik meg. Panellakásban lakunk, és a kisebbik gyermekem (10 év) szeretne a lakásban tartani hörcsögöt. Ez nem okozhat gondot?

Ha a családban atka és egyéb állatszőr allergiások vannak, akkor nem javaslom hörcsög tartását. Aki ugyanis allergiás valamilyen állati szőrre, annak más állat szőrére is kialakulhat allergiája. Utána pedig már nagyon nehéz lesz megválni az állattól. Természetesen önök döntik el, hogy vállalják- e azt, hogy esetleg több gyógyszert kell szedni, vagy a tünetek kordában tartásához sokkal többet kell tenni pl. takarítás formájában?

23 éves, allergiával küszködő nő vagyok. Már lassan 3 hete köhögök, és nem múlik, pedig szedtem rá gyógyszert. Most kezdem észrevenni, hogy az orrom is folyik, és könnyezik a szemem is. Eddig nem gondoltam allergiára, hisz télen nem szokott előjönni. Van egy cicánk, lehet, hogy attól van? Kezdjem el szedni az allergia gyógyszeremet, vagy inkább forduljak orvoshoz?

A tünete lehet egy megfázásból fakadóan elhúzódó hörghurut, de allergiás alkatú betegeknél előfordulhat, hogy egy nem kellően kikezelt felső légúti betegség asztmává alakul, és már ennek a tünete a köhögés. Hogy mindez kiderüljön, javaslom, hogy keressen fel mielőbb orvost. Elkezdheti az allergiatabletta szedését, ez mindenféle gyulladásos tünetet enyhíteni fog, és az allergiateszt ismétlése is ráér még addig, amíg rendbe jön.

Kislányomnak csináltak egy allergiatesztet és a hisztamin pozitív lett. Ez mit jelent, és mit nem ajánlott ennie?

A hisztamin a pozitív kontrollt jelenti, mindenkinél allergiás tünetet okoz, ez az anyag bennünk termelődik, a gyulladásos folyamatok részese. Ez nem hisztaminallergiát jelent.

A lányom 13 éves, 2 éves kora óta allergiás. Kezdtük tehéntej allergiával, ezt kinőtte. Négyéves kora óta légúti allergiája van, mindenre allergiás: korán-későn virágzó fák, fűfélék, barka, poratka, mogyoró. Számtalan gyógyszert és spray-t használt, de egyik sem hozott javulást. Az allergiaszezon gyakorlatilag megkezdődik az aranyvesszővel, és a parlag fűvel zárul. Így egy évből 3-4 hónap a tünetmentesség. Már amennyire be tudjuk tartani a poratkamentességet is. Ősszel a legkritikusabb a dolog, úgy el van dugulva az orra, hogy nem tud aludni sem. Szeretnék többet megtudni a fényterápiás kezelésről, hogy hol van ilyen, támogatja-e a tb?

Én azt javaslom, hogy ha ennyire erős az atkaallergiája, akkor próbálják meg atka ellen az ún. sublingualis immunterápiát (Staloral a terápia neve). Ez néhány hónap alatt jelentősen tudná csökkenteni az atkaérzékenységet. Az említett terápia egyéni elbírálás alapján megy, mert minden beteg más és más, és minden terápia egyedi. Ennek ellenére a pollen allergiája még megmarad, de nem lesz az év egészében tünetes. A fényterápia nem hoz gyógyulást, és nem támogatja a tb, ráadásul drága. Ennek ellenére van, aki alkalmazza, de önmagában nem elég, a gyógyszereket nem lehet mellette abbahagyni.

Február végétől április végéig erős, száraz köhögési rohamok jönnek rám. Egész nap szinte majd meg fulladok. Ez lehet allergiás reakció? Ha igen, akkor milyen?

Igen ez lehet asztma, amit mindenképpen kezelni kell! A szezon alapján a fa pollenek (nyír, mogyoró, éger) jönnek leginkább szóba, de ezt mindenképpen ki kell vizsgálni. Javaslom, hogy mielőbb forduljon orvoshoz, hogy az idén már ne kelljen szenvednie, valamint hogy nehogy belecsússzon egy kezeletlen asztmás rohamba.

Cikkek