Takarítási tippek allergiásoknak

Allergiásnak lenni - állapot, életforma. Aki tudja magáról, hogy bizonyos dolgokra a szervezete túlérzékeny, annak erről a tünetmentes időszakokban sem szabad elfelejtkeznie, hiszen némi elővigyázatossággal sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát.

Kicsiben a nagyvilág

Egy átlagos lakás, mint cseppben a tenger, ha csak emberi léptékben is, de tartalmazza a nagyvilág számos elemét. Egy csipet természetet viszünk be hobbiállatokkal, szobanövényeinkkel, a konyhánk egy miniatűr vegyi üzem, a nappaliban állati és növényi eredetű berendezések, dísztárgyak találhatók, a hálószoba meg puha tollpárnákkal, takarókkal egy óriás madárfészekre emlékeztet. Ráadásul azon kívül, ami látszik, a természet számtalan mikroszkopikus élő eleme is jelen van környezetünkben. Elborzadnánk, ha látnánk, mennyi baktérium, gomba, egysejtű és atka él, mozog, szaporodik körülöttünk a szemre legrendesebb lakásban is. Az esetek jó részében nincs is ezzel semmi baj, egy átlagos érzékenységű ember természetes módon együtt tud élni ezekkel a "lakótársakkal". A túlérzékeny, allergiás ember viszont okosan teszi, ha alaposan körülnéz a lakásában is, hogy legalább otthon a lehető legnagyobb biztonságban legyen, ne érje újabb kellemetlen hatás.

Az előszoba - kapcsolat a külvilággal

Kezdjük rögtön a bejárattal. Mivel a cipőnk talpán még száraz időben is rengeteg port, szennyeződést beviszünk a lakásba, aki teheti, hagyja kívül az utcán használt lábbelit, vegyen házicipőt, papucsot. Ez utóbbiak persze ne szőrmók porfogók legyenek, bármilyen hívogatónak, melegeknek tűnnek is ezek, hanem lemosható, jól szellőző papucsok, mivel nem szerencsés újabb élőhelyet teremteni az allergén hatású poratkáknak. Akik nem rendelkeznek előtérrel, és csak az előszobában tudnak cipőt cserélni, be kell szerezniük egy jó lábtörlőt. Allergiától szenvedők számára azonban csak jól tisztítható, portaszító lábtörlő ajánlatos, a régi kókuszszőnyeget például jobb elfelejteni.

Tüsszögésmentes nappali

Allergiásoknak különösen figyelmébe ajánlható a régi mondás: "az én házam az én váram": érdemes úgy kialakítani közvetlen környezetüket, hogy a lehető legkevesebb allergizáló anyag vegye őket körül. A háztartások legveszélyesebb allergénje a levált emberi és állati hámsejtekkel táplálkozó, mikroszkopikus méretű poratka, illetve annak ürüléke, amely az allergiát okozó fehérjéket tartalmazza. Ezért a lakást a lehető legalaposabban meg kell szabadítani a porfogó tárgyaktól. A nappali padlója legyen jól tisztítható kőlap, linóleum vagy résmentes parketta, ne pedig padlószőnyeg.

A díszítő padló- vagy faliszőnyegekhez, függönyökhöz sem érdemes ragaszkodni, hiszen a textíliák, a pamut, a gyapjú szálai szinte vonzzák a port a bútorok kárpitja legjobb, ha bőr, vagy műbőr, mert így jól tisztítható és nem tudnak benne megbújni az atkák. A hagyományos, lószőrrel tömött bútorok is táptalajai lehetnek a poratkáknak. A nyitott polcokon tárolt könyvek kiváló porfogók, a régi könyvek gerincének ragasztásához használt enyv pedig az atkák tápláléka, ezért célszerű ezeket üveges, zárt szekrényben tartani. A kis terítőcskék, nippek, dísztárgyak megnehezítik az igazán alapos, pormentesítő takarítást, ezért ezektől is ajánlatos megválni.

A szobanövények földje kedvelt táptalaja a gombáknak, így az erre érzékenyebbeknek ezt is tanácsos kerülniük, de ha mégis szeretnének cserepes növényeket tartani, akkor gyakran cseréljék vagy lazítsák fel a virágföld felső részét, hogy ne penészedjen meg. Az elszáradt leveleket és virágokat minél hamarabb el kell távolítani. Pollenallergiásoknak vigyázniuk kell a vágott virágokkal is: a porzó lecsippentésével megakadályozható a pollenek szétszóródása.

A poratka 20-26 °C fokon, 60-70 százalékos páratartalom mellett szaporodik leginkább, ezért nem tanácsos a lakást túlfűteni, és csínján kell bánni a párásítóval is.

Hálószobatitkok

Leghosszabb időt naponta a hálószobában töltjük, tehát itt kell a leggondosabban eltüntetni az allergéntartalmú anyagokat. Elsősorban a poratka és a penészgomba, illetve a levegőben szállongó allergének, például a pollenek ellen kell védekezni.

Mivel az állati eredetű anyagok táptalajai a poratkáknak, ezért a tollból és gyapjúból készült ágynemű helyett inkább szintetikus ágyneműt célszerű használni, és hasznos, ha azt is ellátják atkabiztos huzattal. A gyakori szellőztetés csökkenti a levegő páratartalmát, így véd az atkák, illetve a penészgombák túlzott elszaporodásától. Azokban az időszakokban azonban, amikor nagy a levegőben az allergizáló pollenek koncentrációja, az arra érzékenyeknek tanácsos éjszakára csukva tartani az ablakot. A klímaberendezés számukra nem luxus, hiszen egy jó minőségű, jól beállított és gondosan kezelt légkondicionáló nagyon sok pollent ki tud szűrni a lakás légteréből.

A hálószoba ne legyen túl párás, a ruhaszárítónak és a szobanövényeknek nem itt van a helye. Ha egy allergiás az érzékenysége ellenére mégis tart kutyát, macskát vagy egyéb hobbiállatot, azokat legalább a hálószobába semmiképpen ne engedje be.

Védelem a gyerekszobában

Ha a családban allergiás gyermek is van, a gyerekszobát fokozottan kell védeni, hiszen ez nappali és hálószobaként is funkcionál a gyermek számára. Minden reggel ki kell szellőztetni, az ágyneműt is meg kell forgatni, át kell szellőztetni. Az ágynemű lehetőleg pamut legyen (különösen, ha a kicsi ekcémás), a kiságy huzatát legalább hetente tanácsos mosni. A gyerekjátékok könnyen lehetnek porfogók: a műanyagokat időnként meleg vízzel át kell mosni, esténként, lefekvés előtt pedig össze kell szedni egy dobozba. Különösen könnyen betelepszenek az atkák a plüssjátékokba. Ezeket célszerű időnként, egy-egy éjszakára betenni a mélyhűtőbe (esetleg, ha biztosan nincs bennük fém, akkor a mikrohullámú sütő is jó szolgálatot tesz), majd a hőkezelés után ki kell őket mosni. A hideg, illetve a mikrohullámú sugárzás megöli az atkákat, ürüléküket viszont csak mosással lehet eltávolítani. Allergiás gyermeknek nem való a hobbiállat, még akkor sem, ha másra, például pollenekre érzékeny, mivel mindig számítani kell az allergia kiterjedésére, vagyis arra, hogy újabb és újabb anyagokra is érzékennyé válnak. Ha mégis van otthon állat, azt gyakran kell fürdetni, és ha lehet, a lakáson kívül kell tartani. Jó tudni, hogy a gyerekek kedvence, az aranyhörcsög különösen erősen allergizáló anyagot választ ki a vizeletében, illetve, hogy például ilyen szempontból a macskák veszélyesebbek, mint a kutyák.

Fürdőszoba: nem nemes penész

Az allergiásokra a fürdőszobában is leselkedik veszély. Ezúttal nem a kozmetikumok, mosószerek, vegyszerek által tartalmazott irritáló anyagokról lesz szó (azokról külön cikkünk szól), hanem a lakás legpárásabb, legmelegebb - illetve legnagyobb hőingadozást mutató - helyiségében könnyen elburjánzó penészgombákról. Nedves, vizes sarkokban, a csempék réseiben gyakran láthatók barnás, feketés foltok, amelyek a páralecsapódás következményeiként megjelenő penészgombák jelenlétére utalnak. Ezek spórái az arra érzékenyeket súlyosan irritálják, ezért küzdeni kell ellenük. Legelőször is a helyes és gyakori szellőztetéssel lehet védekezni, amely csökkenti a páratartalmat, és légcserét biztosít. A falakról, csempékről, ablakokról a penészt el kell távolítani, lehetőleg alkoholos oldattal, speciális gombaölő vegyszerrel, amely a penészspórák újratelepedését hosszabb ideig megakadályozza, de elég hatékony szer a hagyományos hypo is. Az erre alkalmas szűrővel ellátott légtisztító berendezés hatásosan szűri ki a levegőben szálló gombaspórákat.

A takarítás veszélyes üzem!

Amilyen fontos az allergiások otthonának fokozott tisztán tartása, olyan veszélyes lehet, ha ezt az érintett maga végzi. A házipor ugyanis nem egynemű anyag, hanem sokféle allergént (pollent, atkát, gombaspórát) is tartalmazó vegyes lerakódás, amelyben többféle mérgező anyag is lehet. Az ólom, a különböző rovarirtó, baktériumölő szerek maradványai, a poliklór-bifenilek és a policiklikus aromás hidrokarbonátok például minden háziporban megtalálhatók, seprésnél, portörlésnél, de még porszívózásnál is felkavarodnak. Ha nincs senki, aki az allergiás helyett elvégezné az ilyen jellegű házimunkát, akkor néhány elővigyázatossági intézkedést célszerű betartani: nyitott ablakkal, esetleg kereszthuzat keltésével vagy ventillátor használatával érdemes gyorsítani a légcserét. Súlyos érzékenység esetén célszerű legalább nedves kendőt kötni az arc elé, vagy porvédő maszkot viselni. Legjobb, ha ez aktív szenes szűrőt és porszűrőt egyaránt tartalmaz, mert ez a részecskék mellett a gázokat és az illékony vegyszereket is távol tartja. Védőruházati, munkavédelmi szaküzletekben, kerékpárboltokban beszerezhető ez a speciális védőeszköz.

Modern, nagy teljesítményű, jó szűrőképességű porszívók használatával elkerülhető, hogy a házipor atkái visszakerüljenek a lakás légterébe. Természetesen csak akkor, ha ezek szűrőit gondosan, rendszeresen cseréljük.

Tudjon meg többet az allergiáról! - Allergia kiemelt rovat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: