Kiirthatók az allergének a konyhából?

Ki ne szeretne biztosra menni, hogy nem eszik olyat, amitől rosszul lehet: tele lesz kiütéssel, fulladni kezd. De hogyan főzzünk úgy, hogy mindenki egészségesebben étkezhet?

Allergénmentes csodadiétát nem ígérhetünk, hiszen ahány allergia , annyiféle kombinációja az allergéneknek. Ugyanakkor létezik néhány szabály, amit betartva könnyebben és rutinszerűen leszünk képesek mentes ételeket főzni az egész családnak.

Alapelvek

Igazán csak a saját konyhában készült ételekben bízhatunk. Az ételek kétharmada legyen főtt, egyharmada nyers.

Az általában nem allergén gyümölcsökből a szezonjuk szerint lehet válogatni. Az étkezés változatossága úgy értendő, hogy naponta más és más ételeket kell fogyasztani, de nem ajánlott egyetlen napon egyszerre sokfélét enni. Naponta legfeljebb egyféle zöldséget, gyümölcsöt, egyféle húst, kenyeret együnk, vegyesköret helyett mindig egyetlen köretet válasszunk. Így kisebb az esélye az allergiás reakciónak, s az esetleges tüneteknél könnyebben rá lehet jönni, mi okozhatta.

Igazán csak a saját konyhában készült ételekben bízhatunk. Fotó: Getty IMages
Igazán csak a saját konyhában készült ételekben bízhatunk. Fotó: Getty IMages

A különböző adalékanyagok miatt a kész- és félkész ételek, illetve a porokból készültek eleve nem ajánlottak, és óvakodjunk mindenféle szélsőséges divatétrendtől, diétától, főként, ha azok ellentétben állnak az allergiás étrend alapelveivel.

Egyes nyersanyagok teljes tiltására ritkán van szükség, ehhez csak az erős és hőálló allergéneknél kell folyamodnunk. Azt viszont jó tudni, hogy sok fehérje-allergén csak nyersen igazán veszélyes, főzve, párolva vagy sütve, azaz denaturálva szerkezetük az immunrendszer számára a felismerhetetlenségig megváltozik. A fűszerekre a szárítás hat hasonlóan.

Az allergén ismeretében

Ha csak az elsődleges megelőzés a cél, akkor főként a szoptatós anyák és az egészen kicsi gyerekek étkezésénél kell odafigyelni. Nekik, a gyermekorvossal egyeztetve, egyéves korig lehetőleg ne, utána pedig csak mértékkel adjunk azokból az ételekből, amelyek a leggyakrabban okozzák az allergiát .

Hogy kinek mennyi a már tüneteket kiváltó mennyiség, az bizony nagyon különböző lehet. Az egészen kis mennyiségben is életveszélyes allergének közül az egyik pont a közkedvelt földimogyoróban található, ezért például egyes légitársaságok be is szüntették felszolgálását járataikon. A veszélye ugyan kicsi, de nem teljesen kizárt, hogy az allergén az e csemegét ropogtató egyik utas kezéből a szellőzőrendszer közvetítésével egy másik, allergiás utas légutaiba bejutva anafilaxiás sokkot vált ki. Alattomos tud lenni a mogyorós csokiban lévő "rendes" mogyoró is.

Az óvatosság tehát mindig indokolt! Ne feledjük: az allergiás embernek nem kell egyedül bukdácsolnia a diéták útvesztőiben, s a legjobb, ha szakemberrel konzultál.

Tudjon meg többet az allergiáról! - Allergia kiemelt rovat

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)