Médiatár

Hogyan hat a gyógyszer a hiperaktív hólyagra?

Gyógyszerrel is lehet kezelni az inkontinenciát, a hiperaktív hólyagot? Erről beszél dr. Török Miklós szülész-nőgyógyász....

Teljes leírás

Gyógyszerrel is lehet kezelni az inkontinenciát, a hiperaktív hólyagot? Erről beszél dr. Török Miklós szülész-nőgyógyász.

Hiperaktív hólyag

A hiperaktív hólyag egy tünetegyüttest jelent, melyre jellemző a gyakori (naponta nyolcnál több) és a hirtelen jelentkező vizelési inger. Amennyiben vizeletcsepegés is társul hozzá, akkor a késztetéses vagy sürgősségi (ang. urge=sürgős) inkontinenciák közé sorolódik.

A hiperaktív hólyagműködés pontos okai ismeretlenek. Lényege, hogy a hólyag izmainak hirtelen jövő görcse vagy a hólyag-nyálkahártya fokozott ingerlékenysége nyomán viszonylag gyakran sürgető vizelési inger keríti hatalmába az érintettet. Az állapot eredetére vonatkozólag több elgondolás is létezik. Lehet az idegek téves hólyagtelítettségi jelzése, az izom-összehúzódást kiváltó idegsejtek (motoros neuronok) fokozott aktivitásának, valamilyen téves tanulási folyamatnak vagy reflexnek eredménye. A jelenség nagyon alapos kivizsgálást és egyénre szabott, gondos kezelést igényel. Ezt nehezíti, hogy gyakran a stressz-inkontinenciával (terheléses inkontinenciával) kevert formában fordul elő, amikor is a hasi nyomásfokozódás idején a hólyagon belüli nyomás meghaladja a záróizom-apparátus nyomását.

Bővebben...

Gyógyszerrel is lehet kezelni az inkontinenciát, a hiperaktív hólyagot? Erről beszél dr. Török Miklós szülész-nőgyógyász.

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag