Laboreredmények

Dr. Novák István

 Dr. Novák István

 

Dr. Németh Zsófia

 Dr. Németh Zsófia

 

UBG - Urobilinogén

A vizsgálat epe-, májbetegségek és vörösvértest széteséssel járó betegségek esetén kórjelző lehet, azonban ezen betegségek megállapításához további vizsgálatok szükségesek.

Normálérték: 
kb.: 17 µmol/l alatt

Speciális előkészület:

Nem igényel

Mit mér a vizsgálat?

A vörös vértestekben lévő hemoglobin egyik lebontási terméke a konjugált bilirubin. Ez az epével a bélbe kerül, ahol a bélbaktériumok urobilinogénné bontják le. Ez visszaszívódik, majd többsége a májon át ürül, normális esetben csak kis része távozik a vizelettel.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat epeúti elzáródással járó betegségek, vörösvértest-széteséssel járó betegségek és májbetegségek diagnosztikájában használatos.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

Nagyobb bilirubin kínálatból több képződik és ürül, ilyen betegségek lehetnek a vörösvértest-széteséssel járó betegségek és májbetegségek.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

Epeúti elzáródással járó betegségek esetén a konjugált bilirubin nem jut a bélbe, így az urobilinogén nem alakul ki. Emellett, ha széles-spektrumú antibiotikumok megváltoztatják a bélflórát, az urobilinogén teljesen el is tűnhet a vizeletből.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

Vörösvértest széteséssel járó betegségek esetén megnő az urobilinogén termelődése. Májbetegség esetén a máj nem képes kiválasztani az urobilinogént, így nagyobb része ürül a vesében.

Laboreredmények

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag