Laboreredmények

Dr. Novák István

 Dr. Novák István

 

Dr. Németh Zsófia

 Dr. Németh Zsófia

 

Pszeudokolineszteráz

A pszeudo-kolineszteráz a vérben megtalálható enzim, mely a műtéti altatáshoz használt szukcinil-kolin lebontását végzi. Alacsony vérszintje esetén a gyógyszer hatása meghosszabbodik.

Normálérték: 
A normálérték a laboratóriumban alkalmazott módszertől függ.

Speciális előkészület:

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A pszeudo-kolineszteráz a vérben található enzim, melynek élettani szerepe nem ismert, viszont több gyógyszer, például a műtéti altatáshoz alkalmazott szukcinil-kolin lebontását végzi. Az enzim vérszintjének csökkenése a szukcinil-kolin csökkent lebontását, és ezzel hatóidejének meghosszabbítását okozza, ami az altatás alatti légzésbénulás elhúzódásában jelentkezik.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Altatást igénylő műtétek előtt, ha a beteg (vagy közvetlen vérrokona) anamnézisében korábbi altatás utáni hosszabb ébredés található.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:

Az enzim alacsony szintje panaszt, betegséget nem okoz, de műtéti altatás során használt szukcinil-kolin adásakor a műtét utáni ébredés elhúzódóbb lehet.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

A pszeudo-kolineszteráz vérszintje genetikai okok, illetve bizonyos gyógyszerek szedése esetén lehet alacsonyabb. Ilyen esetekben a szukcinil-kolin helyett más izombénító gyógyszert kell adni a műtéti altatás során.

Laboreredmények

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag