Laboreredmények

Dr. Novák István

 Dr. Novák István

 

Dr. Németh Zsófia

 Dr. Németh Zsófia

 

PTH - Parathyreoid hormon, Parathormon

A mellékpajzsmirigyekben termelődő PTH a kalcium- és foszfátanyagcsere egyik szabályozó hormonja.

Típus: Vérszérumból készült hormonvizsgálat.

Normálérték: 
10-65 pg/ml

Speciális előkészület:

A mintavétel reggel, éhgyomorra történjen. Ezt követően a mintát mihamarabb a laborba kell juttatni, mert szobahőmérsékleten a hormon 2 órán keresztül stabil, 4ºC-on pedig 8 órán keresztül. Amennyiben a mintát nem tudják ennyi idő alatt a vizsgáló laborba juttatni, fagyasztva kell szállítani.

Mit mér a vizsgálat?

A parathormont (PTH) a mellékpajzsmirigy termeli. A PTH feladata a foszfor és a kalcium anyagcseréjének szabályozása. Hatására a csontokból felszabadul a kalcium és foszfor, valamint növekszik a kalcium visszatartása a vesében és fokozódik a foszfor ürülése.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A PTH mérésére a kalcium- és foszfor-anyagcsere zavarainak felderítésében kerülhet sor.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:

A mellékpajzsmirigy alulműködése, a PTH alacsony szintje a kalcium felszívódásának és a vesében való visszaszívásának csökkenését, így a szérum kalciumszintjének csökkenését okozza. Ennek következtében csontrendszeri, idegrendszeri elváltozások mellett érzészavarok, izomgörcsök alakulhatnak ki.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

A mellékpajzsmirigy túlműködése, a PTH magas szintje esetén csökken a vizelet kalciumtartalma, nő a vér kalciumszintje, ezzel párhuzamosan csökken a vér foszfátszintje. Ezek következtében vesekövesség, a vizelet mennyiségének növekedése, csontfájdalom, kisebb behatásra is kialakuló csonttörés jelentkezhet.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

A vér alacsony PTH-szintje a mellékpajzsmirigy alulműködésének következménye. A kalcium- és foszforanyagcserére jellemző élettani folyamatok vizsgálatára van szükség. Ezek alapján dönthető el, milyen kezelés végzendő.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A vér magas PTH-szintje a mellékpajzsmirigy túlműködésének következménye. A kalcium- és foszforanyagcserére jellemző élettani folyamatok vizsgálatára van szükség. Ezek alapján dönthető el, milyen kezelés végzendő.

Laboreredmények

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag