Laboreredmények

Dr. Novák István

 Dr. Novák István

 

Dr. Németh Zsófia

 Dr. Németh Zsófia

 

Glükóz - vizelet

A vizeletben lévő cukor az emelkedett vércukorszint, így a cukorbetegség jelzője.

Típus: Vizeletből végzett linikai kémia.

Normálérték: 
0 mmol/l

Speciális előkészület:

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A vérben lévő glükóz - avagy szőlőcukor - a vesegomolyagban a vizeletképződés során először átszűrődik a szűrletbe, de az elvezető csatornák falában lévő pumpák visszaszívják, így normális esetben a vizeletben már nincs glükóz. Cukorbetegség esetén a vér glükóztartalma megemelkedik, így több kerül a szűrletbe is, mint amit az elvezető csatornák falán keresztül a vese vissza tud szívni. Ha koncentrációja ily módon eléri a visszaszívási képesség határát, akkor a vizeletben megjelenik a cukor.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A cukorbetegséggel járó magas vércukorszint kimutatására.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

A vizeletben lévő cukor az emelkedett vércukorszint, így a cukorbetegség jelzője. Jól beállított cukorbetegeknél a vizeletben nincs cukor. A vizeletben lévő cukor kitűnő táptalaj a baktériumok számára, ezért a húgyúti fertőzések valószínűsége sokkal magasabb.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A vizeletben lévő cukor csökkentésére a cukorbetegség megfelelő kezelése, a diéta szigorú betartása javasolt. Inzulinnal kezelt cukorbetegek esetében az inzulin-adások időpontjai között gyűjtött (ún. frakcionált) vizeletből történő cukor-meghatározás alapján azt is ki lehet mutatni, hogy a nap melyik szakában igényel a betegség szigorúbb kontrollt.

Laboreredmények

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag